Praktisk pedagogik
Praktisk pedagogik är en ny serie med resurspaket för dig som snabbt vill komma igång med att prova något nytt. Resurspaketen innehåller både tryckta böcker med lättillgänglig layout och digitala resurser. Bland de digitala resurserna finns till exempel instruerande filmer, mallar och kopieringsunderlag som kan användas direkt i ditt klassrum.
Allt är utformat för att ge dig maximalt stöd så att du kan fokusera på att utveckla din undervisning. Här nedan kan du läsa mer om våra olika resurspaket inom Praktisk pedagogik.
Beteendedesign i skolan – Hjärnvägen till att välja rätt
Beteendedesign handlar om att designa omgivningen för att bjuda in andra att fatta beslut som vi önskar. Beteendedesign i skolan innebär att undervisningen och lärmiljön designas så att eleverna lättare väljer det beteende som mest gynnar både deras inlärning och deras välmående.
Beteendedesign i skolan är ett resurspaket som består av en tryckt bok och digitala resurser med filmer som förklarar olika principer inom beteendedesign och hur dessa redan används i vardagen omkring oss.
Författarna Christoffer Pedersen och Mark Siegbahn har redan inspirerat många lärare och skolor kring att arbeta med mer rörelse i undervisningen med begrepp som pulsglädje och brain breaks. I detta resurspaket tar de nästa steg och ger ett vidare perspektiv på hur beteendedesign kan användas i skolan.
Läs mer om boken
Kooperativt lärande i praktiken – Handbok för lärare i grundskolan

Niclas Fohlin och Jennie Wilson berättar mer om resurspaketet Kooperativt lärande i praktiken.
Motiverande undervisning – Att använda speldesign för att skapa motivation
Motiverande undervisning handlar om hur man kan använda metoder och design ifrån spelsammanhang i undervisningen för att skapa större motivation hos eleverna. Detta kallas spelifiering och är ett framgångsrikt sätt att fånga elevernas intresse och öka deras engagemang kring lärandet.
Motiverande undervisning är ett resurspaket som består av en tryckt bok och digitala resurser med filmer där författaren förklarar grunderna i speldesign och svarar på vanliga frågor kring spelifiering. Handboken vänder sig till lärare på grundskolan.
Adam Palmquist har lång erfarenhet av att arbeta med spelifiering i klassrummet för att motivera olika elevkategorier. Han är en omtyckt föreläsare och har också skrivit de mer teoretiska böckerna Det spelifierade klassrummet och Det digitaliserade klassrummet.
Läs mer om boken
Skrivligheter – Inspirationsbok
Skrivligheter Inspirationsbok innehåller stöd, vägledning och inspiration till din skrivundervisning på lågstadiet. Här sammanfattas hennes bästa skrivupplevelser där hon med fantasi, lek och ett medvetet arbetssätt inkluderar alla sina elever i skrivandet.
På ett lekfullt, kreativt och pedagogiskt sätt kan du inspirera elever till skrivande med utgångspunkt från nio gemensamma upplevelser. Till varje upplevelse presenteras en konkret arbetsgång som är enkel att följa. Det finns kopplingar till kursplanen i svenska och till olika texttyper. Skrivupplevelserna kan med fördel användas även elever som har svenska som andraspråk.
Boken vänder sig både till dig som lyssnat till Kim Sjöbergs föreläsningar och vill ha fortsatt vägledning och till dig som ärnyfiken på att arbeta med skrivuppgifter utifrån olika gemensamma upplevelser.
Läs mer om boken

Kim Sjöberg berättar mer om resurspaketet Skrivligheter.
Grej of the Day
Grej of the Day, GOTD, är en prisbelönt pedagogisk metod som utvecklats av Micke Hermansson, mellanstadielärare från Umeå. Metoden går ut på att hålla regelbundna mikrolektioner baserade på kända personer, platser eller händelser. Micke Hermansson håller föreläsningar inom ämnet och är författare till tre olika resurspaket som vi presenterar här nedan.
Grej of the Day – Framgångsrika kvinnor
Grej of the Day – Framgångsrika kvinnor är en bok för läraren. Den innehåller allt som behövs för att hålla 50 olika mikrolektioner om framgångsrika kvinnor inom främst kultur, idrott, politik och humanitära insatser.
Varje ”grej” presenteras med en faktatext, förslag på ledtrådar, fakta i punktform samt frågor att använda efter presentationen. Resurspaketet fungerar som påfyllnad av ”grejer” för dig som redan har arbetat med metoden eller med böckerna Grej of the Day Lust för kunskap och/eller Grej of the Day Sverige.
Läs mer om boken
Grej of the Day – Sverige
Grej of the Day Sverige är en bok för läraren. Den innehåller allt som behövs för att hålla 50 olika mikrolektioner om Sverige.
GOTD har spridits till nya målgrupper. Vid urvalet av ”grejer” till detta resurspaket har hänsyn tagits till att lärare för lågstadieelever också ska kunna ha nytta av den. GOTD-lektioner om bland annat djur och traditioner, som är omvittnat populära hos yngre elever, finns därför med. GOTD Sverige kan också fungera som en utmärkt inkörsport till Sverige och svenska för våra nyanlända elever.
I resurspaketet presenteras varje ”grej” med en faktatext, förslag på ledtrådar, fakta i punktform samt frågor att använda efter presentationen. Boken kan fungera som påfyllnad av ”grejer” för dig som redan har arbetat med metoden eller med boken Grej of the Day.
Läs mer om boken
Grej of the Day - Lust för kunskap
Resurspaketet innehåller 100 ”grejer” och en steg-för-steg-guide för hur du kan arbeta med din klass. Materialet passar både för dig som redan har kommit igång och för dig som vill börja med GOTD och bidrar till att du snabbt och effektivt kan planera och genomföra dina mikrolektioner.
Varje ”grej” presenteras på ett uppslag där det finns en faktatext, förslag på ledtrådar, minns du-frågor och bilder som gör det enkelt för dig att komma igång. De övergripande ämneskategorierna är Personer, Platser och Händelser/övrigt.
Läs mer om boken
Utbildningar om Grej of the Day
Uppdragsutbildning
Uppdragsutbildning
Seminarier och utbildningar om Kooperativt lärande
Uppdragsutbildning
Uppdragsutbildning
Seminarium
Utbildning om Beteendedesign
Utbildning om Skrivligheter
Utbildning om Motiverande undervisning
Kontaktpersoner
Jill McCabe
Läromedelsutvecklare Läromedel och lättläst Eng F-9, Praktisk pedagogik
046-31 22 98 jill.mccabe@studentlitteratur.seAnton Stifors
Lärarutbildning och skolutveckling Utbildningsrådgivare
046-31 23 69 anton.stifors@studentlitteratur.se