Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Med fokus på IT i arbetsmiljön

Han är pionjär inom digitalisering av högre utbildning. Nu har Jan Gulliksen och fyra medförfattare skrivit Digitaliseringen och arbetsmiljön, en lärobok med rum för berättelser.

I oktober i fjol utsågs professor Jan Gulliksen till vicerektor för digitalisering vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han var då den förste i sitt slag, men sedan dess har Malmö universitet, Mälardalens högskola och Stockholms universitet inrättat motsvarande roller. Så här långt har Jan Gulliksen åkt runt på KTH:s skolor, informerat sig och identifierat möjligheter, hinder och hot.

– Tanken är att bygga en liten organisation, och sedan ska vi ut i varje verksamhet och se hur den kan utvecklas. Det här är inget projekt på ett par år utan en fortlöpande förändringsprocess. Det är utmanande, intressant och jättekul.
En aspekt av digitaliseringen av högre utbildning som Jan Gulliksen lyfter fram är att studenter intresserar sig allt mindre för att gå på föreläsningar. Istället vill de ha dessa i digital form. Med välproducerade inspelningar på nätet skulle kunskapsförmedling bli tillgänglig på ett helt annat sätt, menar han.

– Detta tar inte bort nödvändigheten av dialog och samarbete i lärandet, men vi har föreläst på samma sätt sedan medeltiden. Digitaliseringen kommer att leda till ett helt nytt sätt att lära sig. Digitaliseringen och arbetsmiljön är en pedagogisk vidareutveckling av en rapport som författarna skrev för Arbetsmiljöverket. Rapporten var en kartläggning av kunskapsläget, med fokus på IT i arbetsmiljön och kognitiv belastning. För Jan Gulliksen är skrivandet lustfyllt. Han säger sig skriva fortare än han läser, och drivs av att berätta.

– Min första karriär var inom teatern och där är berättandet i centrum: ett sätt att förpacka kunskap som skapar insikter hos andra, mer än bara faktainnehåll. Alla vi fem författare är besjälade av berättande. Vi är två civilingenjörer, två psykologer och en filmvetare. Det har varit roligt med våra olika perspektiv och det tror jag märks på resultatet.

Jan Gulliksen är civilingenjör och professor i människa–datorinteraktion med lång erfarenhet av att studera digitala arbetsmiljöer särskilt inom den statliga sektorn med ärendehanteringsarbete och med erfarenheter av användarcentrerad systemdesign. Han har också varit ordförande för Digitaliseringskommissionen och Digital Champion of Sweden.