Lek en bok
Intervju med Sofia Cedervall, Eva Hallgren och Peter Sundebrant, författare till Lek en bok – Drama och gemensam läsning för språkutveckling och estetiskt engagemang.

Varför leka en bok?
För att det är ett så roligt sätt att dyka ner i ord, bild och berättande. Det är lustfyllt och bidrar även till barns språkutveckling, läsförståelse och att koppla ord till handlingar och känslor. Att gå in i roller, skapa nya världar och gestalta berättelser främjar barnens kreativitet och fantasi. Det öppnar även upp för möjligheten att kunna utforska kontexten, möta karaktärerna och ta reda på mer än vad boken faktiskt innehåller och gå bortom texten. Visst är det lockande?
Vad är viktigt att tänka på när man börjar leka böcker?
- Välj en bok som du själv gillar och är nyfiken på att utforska. Då har du en naturlig egen drivkraft när du sätter i gång och planerar bokleken.
- Starten är viktig. Där behöver barnens nyfikenhet väckas, inte nödvändigtvis på boken men på tematiken eller karaktärerna som sedan kan leda vidare in i och ut utanför bokens ramar.
- Våga släppa ’facit’, det vill säga det som explicit händer i boken.
- Det kan vara en tröskel att som pedagog gå in i en roll. Gör det enkelt i början och pröva något som du vet att du klarar av. Du kommer snart att upptäcka vilka möjligheter som öppnar sig och vilket fokus som skapas i barngruppen.
Ni berättar mycket om processdrama – varför det?
Processdrama som dramaform skapar ett gemensamt fokus och ett förlopp, där olika dramatekniker möjliggör fördjupning och utflykter. Att gå i och ur roll är spännande både för barngrupp och pedagog. Det ger ett unikt inifrånperspektiv samtidigt som det öppnar upp för nya sätt att tänka och reflektera.
Till boken finns även extramaterial i form av ett planeringsschema. Hur kan detta användas? (Du kan hitta extramaterialet via denna länk: Planeringsschema – Lek en bok)
Planeringsschemat strukturerar hur ett processdramaförlopp kan genomföras steg för steg, även om avstickare hela tiden är möjliga i relation till barnens inspel. Planeringsschemat kan hjälpa till och ge stöd och riktning i de val som görs i planeringsfasen. Dessutom är det en dokumentation som är lätt att dela med andra när vi skapar egna förlopp!