Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Omvårdnadens grunder – nya upplagor och nya redaktörer

I sommar publiceras den fjärde upplagan av Omvårdandens grunder och den här gången har det redaktionella arbetet gått vidare till sex nya redaktörer; Sofia Almerud Österberg, Annica Backman, My Engström, Katarina Göransson, Lena Marmstål-Hammar och Stefan Nilsson. Vi har därför passat på att ställa några frågor till de nya redaktörerna.

Vad var det som gjorde att ni tackade ja till att arbeta med just det här verket? 

Att få bidra till lärandet och kunskapsutvecklingen hos kommande generationer av sjuksköterskekollegor känns väldigt meningsfullt och inspirerande. Att fortsätta arbetet med att stötta studenternas förmåga att överbrygga teori och praktik samt att visa på relevansen av olika perspektiv och hur de blir tillämpbara i praktiken är en viktig pedagogisk idé som vi alla värdesätter i vår egen undervisning.

Om ni skulle ge några råd till den som vill bli en riktigt bra sjuksköterska, vad skulle det vara? 

  • Att vara genuint intresserad av patientens berättelse. Att vara närvarande och lyssna på varje unik patients behov, tankar och funderingar. Detta är grunden för att skapa en god och trygg vårdrelation och en viktig del för att göra arbetet riktigt meningsfullt. 

  • Håll fast vid ditt huvuduppdrag att ansvara för omvårdnaden, eftersom det är grunden för patientens hälsa och återhämtning. Våga prioritera omvårdnaden, kommunicera dess värde tydligt med ditt team och stå upp för din professionella roll. Reflektera över dina insatser och sätt gränser för att kunna ge bästa möjliga vård utan att kompromissa med din egen hälsa. 

  • Att arbeta systematiskt och analytiskt, tex utifrån omvårdnadsprocessen, som stöd för ditt yrkesutövande. Och att våga ifrågasätta “sanningar” från andra, sjuksköterskor och andra professioner, genom att föra fram vetenskapliga perspektiv i kliniska situationer.

Nyheter och förändringar

Samtliga kapitel är reviderade och uppdaterade för att återspegla det aktuella kunskapsläget. Som helhet är den röda boken mest förändrad. Den har en helt ny indelning och består nu av fyra delar. De sex kärnkompetenserna är mycket tydligare framskrivna. De är samlade under en egen del i boken där varje kärnkompetens har ett eget kapitel. Utöver detta har flera nya kapitel tillkommit, bland annat om ett hållbart yrkesliv.

Den blå boken har även i denna upplaga fokus på olika teoretiska perspektiv och deras tillämpning i praxis. Bokens delar påminner om tidigare upplaga, men med tydligare indelning avseende livsloppsperspektiv och den unika människans behov samt dess betydelse för omvårdad. Aspekter relaterat till mötet mellan patient och sjuksköterska är genomgående förtydligade. Det har tillkommit nya kapitel i boken, exempelvis om kommunikation och bemötande samt vårdande relationer.

I den gröna boken har innehållet sorterats om för att få tydligare fokusområden. Exempelvis benämns del två nu som Klinisk bedömning och behandling för att lyfta fram sjuksköterskans praktiska kliniska färdigheter, bedömning, klinisk diagnostik och åtgärder vid olika hälsotillstånd samt relevanta specifika vårdinsatser. Nya kapitel har tillkommit om vårdhygien och personlig hygien.

I vilka kurser kan bokverket användas?

Böckerna kan användas genom hela sjuksköterskeutbildningens teoretiska och kliniska kurser med fokus på omvårdnad på grundläggande nivå. De kan med fördel användas även i examensarbeteskursen som en överblick över ämnesområden som studenterna sedan kan fördjupa. Samma kapitel kan användas i olika kurser och på olika sätt. I och med att reflektionsfrågorna är på olika nivåer blir samma kapitel relevant för studenter såväl tidigt i utbildningen som sent i utbildningen.

Om de nya redaktörerna

Sofia Almerud är specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesi och intensivvård, fil.dr, docent vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet och klinisk lektor vid anestesikliniken i Region Kronoberg.

Annica Backman är sjuksköterska, med.dr, docent och universitetslektor i omvårdnad vid Institution för omvårdnad vid Umeå universitet. Hon  undervisar om personcentrerad vård, ledarskap och organisationinom vård och omsorg på grundnivå och avancerad nivå.

My Engström är specialistsjuksköterska med inriktning mot kirurgisk vård, med.dr, docent i omvårdad vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet.

Katarina Göransson är sjuksköterska, fil.dr, docent och universitetslektor i omvårdnad vid Institutionen för hälsa och välfärd, Högskolan Dalarna. Hon  undervisar sjuksköterske- och specialistsjuksköterskestudenter inom olika fält.

Lena Marmstål Hammar är leg. sjuksköterska, med. dr vet. och professor i vårdvetenskap vid Mälardalens universitet. Hon undervisar på grundläggande, avancerad och forskarutbildningsnivå och hennes forskningsområde är vårdvetenskap med inriktning på omvårdnad, främst med fokus på äldre personer.

Stefan Nilsson är leg. sjuksköterska, barnsjuksköterska, fil.dr i omvårdnad och professor i omvårdnad vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och vid Barncancercentrum, Drottning Silvias barnsjukhus, Göteborg.

Nyhetsbrev

Vilka ämnen är du intresserad av? Prenumerera på nyheter inom just ditt område och håll dig uppdaterad om nya böcker, digitala produkter, och aktuella mässor.

Litteratur inom omvårdnad och vård

Är du intresserad av böcker inom omvårdnad och vård? Här kan du se hela vår utgivning inom allt från anatomi, forskningsmetod, geriatrik och kirurgi till akutsjukvård, rehabilitering och psykiatri.