Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Sociologins klassiker på nytt

Sociologins klassiker presenterar tjugotvå klassiska tänkare, alltifrån Auguste Comte och Charlotte Perkins Gilman till Alva och Gunnar Myrdal. Antologin redogör för centrala begrepp och teorier hos varje tänkare, lyfter fram deras särdrag men även deras likheter sinsemellan. Syftet med antologin är att vidga förståelsen av klassisk sociologi och inkludera personer som lämnat viktiga bidrag men inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. I många av kapitlen presenteras sociologiska tänkare för första gången på svenska.

– Grundkurser i klassisk sociologi är ofta centrerade kring namn som Émile Durkheim och Max Weber. Det är på tiden att vi breddar förståelsen av vad klassisk sociologi är och lyfter fram andra tidiga tänkare, skribenter och debattörer som av olika anledningar blivit bortglömda, inte minst för att de var kontroversiella och ansågs ha fel kön och/eller hudfärg, säger redaktören Lisa Eklund.

– Jag tror faktiskt att boken är unik i bemärkelsen att den lyfter fram både gamla och nya klassiker på lika villkor. Alla får lika mycket utrymme och vi fokuserar på deras verk och gärningar.

Lisa Eklund och kollegan Bo Isenberg hörde av sig till landets sociologer och frågade vilka tänkare de tycker förtjänar klassikerepitetet. Resultatet blev 21 kapitel skrivna av olika forskare. En viktig utgångspunkt har varit klassikernas aktualitet för att förstå dagens samhälle.

– Sociologi är vetenskapen om hur samhället fungerar. Men det är inte relevant att kasta något på sophögen bara för att det tänktes för 100 eller 150 år sedan. Det kan vara intressant för studenterna att finna likheter mellan då och nu. Dagens människor är inte ensamma i historien, säger redaktören Bo Isenberg.

– De här tänkarna andades sitt arbete och var enormt belästa. Om vi står på deras axlar kan vi se lite längre. Vi vill utrusta studenterna med fler begrepp, djupare insikt i sociologins rötter och skarpare glasögon för att förstå dagens samhälle, säger Lisa Eklund.

Sociologins klassiker riktar sig till studenter i sociologi och annan samhällsvetenskap på grundnivå. Boken kan användas som grund för att organisera hela kurser. Den är också lämplig som introduktion för studenter och forskare som vill veta mer om enskilda tänkare.

– Studenter har ofta breda frågor och vill veta något om samhället vi lever i idag. Då är det jättebra att läsa klassikerna. Boken ger en bra grund om man ska läsa sociologi eller annan samhällsvetenskap, säger Bo Isenberg.

Nyfiken på redaktörerna?

Lisa Eklund är docent i sociologi vid Lunds universitet. Hennes forskningsområden rör familjesociologi, befolkningspolitik och hälsa.

Bo Isenberg är docent i sociologi vid Lunds universitet. Hans forskningsområden omfattar framför allt sociologisk teori, socialpsykologi och förhållandet mellan sociologi och skönlitteratur.