3 snabba frågor till Marie Wallin
Du har skrivit boken Penningtvätt och straffrätten som belyser hur penningtvätt motverkas genom två olika regelverk i Sverige, genom penningtvättslagen och genom den straffrättsliga lagen om penningtvätt – hur kom det sig att du valde att skriva en bok om detta?
Alldeles för få personer känner till att det finns en straffrättslig lag om penningtvätt - och på grund av detta vet de inte heller hur brett den träffar. Jag valde att skriva boken för att nå ut med information om vad som gäller i Sverige idag eftersom jag anser att det bara är med rätt kunskaper som vi kan komma åt penningtvätt på riktigt.
Vem är det du tror kan ha nytta av boken och hoppas kunna nå med den?
Det kortfattade svaret är hela Sverige. Inte bara anställda inom rättsväsendet eller studenter som läser till att bli polis, jurist eller ekonom - utan alla som arbetar med någon form av tjänster där människor och pengar finns, samt alla som studerar till yrken som har med det att göra. Innehållet i boken rör fastighets- och mäklarverksamhet, spel, bank-och finans, revision, juristverksamhet, säkerhetsverksamhet, bil- och båthandeln och annan handel. Ja, listan kan göras lång.
Vilka tankar eller lärdomar vill du att läsarna ska ta med sig efter att ha läst boken?
Vikten av att ”gå på pengarna” och hur alla kan hjälpa till med detta - det är enligt mig en av nycklarna till att stoppa rekryteringen till kriminella gäng. Jag vill även att alla ska bli bättre på brottet näringspenningtvätt och att läsaren, både som privatperson och yrkesperson, ska ha den straffrättsliga lagen om penningtvätt som en utgångspunkt och måttstock i sitt agerande. Både för att inte hjälpa de kriminella att tvätta sina brottsvinster men också för att se till att inte själv begå brott.
Nyfiken på författaren?
Marie Wallin är jurist, tidigare kammaråklagare och specialist inom finansiell brottslighet. Hon har även varit verksam som adjunkt vid Stockholms universitet och vid Polishögskolan. Marie anlitas regelbundet som föreläsare om straff- och processrätt av bland annat Polismyndigheten, Företagsuniversitetet, IFU vid handelshögskolan i Stockholm och aktörer inom näringslivet genom sitt bolag Rätt Nu AB.