Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

”Från linjärt till cirkulärt”

Många företag och organisationer förväntas i dag ha en mer cirkulär ekonomi där man återanvänder produkter och sparar på resurser. Samtidigt får producenter ökat ansvar för produkterna vilket ställer nya krav på produktdesignen, råvarorna, och att det exempelvis finns retursystem Cirkulär logistik diskuterar förutsättningar, lösningar och nya utmaningar för den cirkulära logistiken.

– Jag har tidigare skrivit en bok om cirkulära materialflöden för Studentlitteratur. Nu ville jag titta på de logistiklösningar för den cirkulära ekonomin som behövs i ett mer hållbart samhälle och företagande. Logistik – supply chain management – handlar om att planera, organisera och styra materialflöden, så när materialflöden blir cirkulära förändras också kraven på logistiken. Men när jag tittade på olika logistikkurser och böcker hittade jag inte mycket om cirkulär ekonomi, samtidigt som föredragen och kurserna om cirkulär ekonomi sällan handlade om logistik. Jag ville föra ihop de här två områdena och se vad cirkulär logistik innebär i praktiken: vad det innebär att dela förpackningar, återtillverka produkter eller köpa in återvunnet material. Min förhoppning är att boken ska användas för att bredda upplägget på logistikkurser till att innefatta cirkulär ekonomi, säger författaren Leena Kossila.

Boken utgår från konkreta exempel på hur företag jobbar cirkulärt.

– I cirkulära materialflöden ska värdet i produkter bibehållas, material cirkulera och mängden avfall minskas, det vill säga motsatsen till slit-och-släng-flödet. För att styra cirkulära materialflöden behöver företag exempelvis spåra råvaror, planera för reparationer och se till att använda produkter samlas in. Ofta behöver olika aktörer samarbeta. Jag har intervjuat olika företag i olika branscher och försökt beskriva hur det fungerar, så att lösningarna förhoppningsvis ska kunna användas även av andra. Den offentliga sektorn, som köper mycket produkter och tjänster, kan också påverka genom att upphandla cirkulärt och kräva att produkter ska gå att reparera.

Cirkulär logistik riktar sig till både studenter inom logistik och personer som arbetar med logistikfrågor.

– Tanken är att boken ska vara så pedagogisk som möjligt. Jag vill visa att det finns lösningar och att kan vara en möjliggörare för en mer cirkulär ekonomi, liksom att cirkulär ekonomi angår logistikerna. Jag hoppas även att företag som vill bli cirkulära inspireras av exemplen i boken.

Nyfiken på författaren?

Leena Kossila är affärssystemkonsult inom produktion och logistik. Hon har arbetat i årtionden på nordiska industriföretag, medverkar i Logistikföreningen Plan och driver ett eget företag. Hon är agronomie- och forstmagister och skriver idag bl.a. om tillämpning av cirkulär ekonomi.