Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

”Forska är det optimala, att skapa kunskap som inte finns”

Blixtrande kemishower, lustmord och dödssynder. Ulf Ellervik är professorn som tar till kreativa metoder för att väcka intresset för kemi. Själv ser han sin extrema nyfikenhet som motor för den egna utvecklingen som forskare och pedagog.

Som prisad populärvetenskaplig författare har Ulf Ellervik inte tvekat att använda ovanliga grepp för att locka läsarna in i kemins sällsamma värld. Men han skapar även explosiva scenshower av laboratorieexperiment, där underhållningen består av pedagogik och vetenskap.

– Kemi är ett ämne som många tycker är svårt. En av mina viktigaste arbetsuppgifter är att ändra på det. Vi har allt att vinna på att minska klyftan mellan naturvetenskap och kultur och humaniora. Ska vi få ett hållbart samhälle är det avgörande att sprida kunskap om kemi, som har en otroligt stark miljöpåverkan.Hur ska man göra det? Se på deckare – vad som behövs är spännande historier.

Ulf Ellerviks strategi har gett resultat. Under det senaste året har han gästat tvsoffor, sommarpratat i radio och med sitt team hållit i 50 kemishower för skola och allmänhet. Vardagen tillbringar han som professor i organisk kemi och cancerforskare
på Lunds tekniska högskola, där han även utsetts till bästa lärare.

– I morse mötte jag 120 studenter som ställde väldigt bra frågor. De tvingar mig att tänka – och tänka om. Hur hjälper jag bäst studenterna att lära? Att undervisa handlar om kreativitet och problemlösning.

Vad har format din kunskapsresa?

– Jag tror den har varit oerhört rak. Det första jag minns, som påverkat mig otroligt mycket, är att vi bodde tre månader i Gaza när jag var liten. Vi besökte Kairo, Jerusalem och utforskade en romersk ruinstad i öknen. Åtta år gammal bestämde
jag mig för att bli historiker.

Men på högstadiet fick Ulf ett nytt intresse. Han hittade sin pappas gamla kemibok, Med allt som finns i hem och kök, gör all-kemisten små försök (Wilhelm Fröhlich och Carl Swartz, Franckh, 1955). I källaren inrättade han ett eget laboratorium
och experimenterade vilt. Sommaren efter gymnasiet åkte han på forskarskola i Lund, för att därefter fortsätta med kemistudier på LTH. Efter doktorandutbildning tog han flyget till Amerikas västkust och studerade två år på California Institute of Technology, för att sedan återvända till LTH som forskare.

– På California Institute of Technology kunde det sitta fem nobelpristagare och ställa kluriga frågor. Det var en fantastisk miljö. Framför allt var det betydelsefullt att kasta sig ut i något nytt.

Själv nämner han sin extrema nyfikenhet som främsta drivkraft, vilken nyligen förde hela familjen till Singapore, där Ulf undervisade på universitet. 

– Bästa sättet att utveckla sin kreativitet är att utsätta sig för nya miljöer och nya människor. Forska är det optimala, att skapa kunskap som inte finns. Sedan kan jag inte så mycket, jag har en bred snarare än djup kunskap. Det finns en fara i att veta för mycket, då utesluter man det oväntade. Jag försöker vara öppen för allt.

En av de största utmaningarna som Ulf ser det är att få kunskapen att nå ut i människors vardag.

– Det är oerhört viktigt att man som forskare och experter tar sitt ansvar och vågar svara på frågor. Vi lever alla i en värld där vi ständigt blir matade med ny information. Därför tror jag att vi akademiker kommer behövas än mer i framtiden för att peka på vad som är sant och falskt.