Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

”Var inte rädd för den krokiga vägen”

Åsa Bergenheim vill ge andra mod att välja efter lust och ha roligt längs sin kunskapsresa. Hennes egen bana rymmer det skenbart omöjliga, från tonårsmor till sexbarnsmamma, professor och rektor vid Karlstads universitet.

Visste du tidigt vart du ville i livet?

– Nej, nej, min kunskapsresa har gått i sicksack. Den har präglats av lyckliga omständigheter och valsituationer där jag varit för nyfiken för att säga nej.

Åsa växte upp i Karlstad men flyttade till Umeå i samband med att hon började högstadiet där hon tretton år gammal träffade sin nuvarande man. I dag har de sex barn ihop och är båda professorer. Just nu skriver hon på fyra böcker, men är samtidigt expert på att koppla av.

– Egentligen har jag alltid gått mot strömmen. Jag blev gravid när jag gick i nian och borde haft alla odds mot mig. Men jag har aldrig känt det så.

Åsa flyttade hem till Karlstad med sin mamma och födde en son. Hennes pojkvän, då 17 år, gick sista året på gymnasiet och flyttade sedan efter. Med stöd hemifrån gick gymnasiet utmärkt. Därefter valde hon att läsa till lärare. När Åsa hade arbetat som lärare i ett år började hennes man veckopendla till läkarstudier i Umeå.

– Tack vare våra barn har jag kunnat släppa jobbet när jag kommit hem. Att skilja på arbete och fritid är viktigt för att kunna nå hela vägen fram. Det har gjort mig effektiv i mitt arbete. När jag är ledig har jag även ett stort behov av återhämtning, att slöa är en stark gren för mig. För att själv må bra har jag alltid prioriterat barnen, men man behöver inte göra föräldraskapet till en pedagogisk prestation.

Som 33-årig fembarnsmor blev hon arbetslös när hela familjen flyttade från Karlstad till Umeå, där hennes man specialistutbildade sig till neurokirurg.

– Det var något av en chock. Jag hade lämnat ett bra lärarjobb och skulle nu kämpa som timvikarie. I stället valde jag att sätta mig i skolbänken och läsa idéhistoria. Det öppnade en ny och spännande värld.

Åsa Bergenheim doktorerade, och fick en stimulerande handledare. Sporrad av den egna, goda erfarenheten intresserade hon sig för pedagogisk handledning, vilket resulterat i flera böcker för Studentlitteratur. Efter att ha blivit professor i både pedagogiskt arbete och idéhistoria, gick hon vidare till tjänsten som prorektor vid Umeå universitet. Men år 2011 återvände hon till sitt älskade Värmland för att bli rektor för Karlstads universitet.

Vad fick dig att ta steget från forskare och lärare till att leda ett universitet?

– Det som lockade mig var att få möjlighet att påverka. Att driva idéer och processer och se dem få genomslag.

Som rektor för ett litet universitet i en region där få går vidare till högre studier ser hon många utmaningar.

– Vi ska bli starkare i det svenska akademiska landskapet och sätta Karlstad på kartan. Men vi ska vara ett annorlunda lärosäte som också är impregnerat med kultur. Kultur gör oss mer kreativa, som forskare, lärare, studenter och människor. Jag ser det även som oerhört angeläget att arbeta för att utbildning också i realiteten ska bli tillgänglig för alla.

Vad vill du förmedla till andra på väg?

– Var inte rädd för att välja den krokiga vägen. Jag tror att det är en roligare väg, där man får uppleva och lära sig mycket mer under resans gång. Ställ inte upp på ordspråket ”har du tagit fan i båten, ska du ro honom i land”. Du kan alltid ändra dig om det inte känns bra.