Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Kliniska färdigheter

Intervju med Pontus Karling

Kliniska färdigheter har reviderats rejält både till omfång och innehåll, vilka är de största nyheterna i denna fjärde upplaga?

Vi har framförallt anpassat boken så att den passar in mer med de nya målen för det 6-åriga läkarprogrammet. Det har inneburit att vi tydligare lyfter fram kärnkompetenserna som behövs för läkaryrket. Bokens innehåll har även utvidgats och innehåller nu även kapitel inom områdena som till exempel psykiatri, ögon, öron näsa hals, gynekologi, urologi vilket betyder att boken är användbar under samtliga terminer under läkarprogrammet. Vi har även lagt fokus på anamnes och status vid olika kliniska situationer inom respektive område. Det har även lagts till ett kapitel om interprofessionalitet.

Hur har ämnet utvecklats genom åren, och framför allt sedan år 2011 då förra upplagan utkom?

Bokens fokus är anamnes och status. I dessa områden och till motsats till andra läroböcker inom medicinen är kunskapen relativt oförändrad jämfört med den förra upplagan. Däremot sker det en ständig utveckling runt kunskapen kring mötet mellan patient och läkare.

Vad skiljer denna bok från andra kursböcker inom detta område?

Denna bok skiljer sig från andra läroböcker inom medicinen genom att den utgår från mötet mellan läkare och patient. Den försöker förmedla allmän konsultationsteknik men även specifik viktiga frågor som behöver ställas i olika situationer.

Vem riktar sig boken till?

Boken riktar sig i första hand till läkarstudenter och läkare som utbildats utomlands och flyttar till Sverige. Men boken är också läsbar för andra yrkeskategorier (till exempel specialistsjuksköterskor). Boken har även fördelen av att vara användbar under hela läkarprogrammet.

 

Nyfiken på redaktören?

Pontus Karling är docent i medicin vid Umeå universitet, specialist i internmedicin och gastroenterologi samt överläkare vid Medicincentrum, Norrlands universitetssjukhus.