Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Nyskapande bok om kvalitetsutveckling

En kursbok som fungerar som en boj där det går att haka på valfria forskningsartiklar. Den idén gav författarna bakom Quality management – an introduction Kurslitteraturprisets hederspris.

Avancerade studier vid universitet och högskolor bygger ofta på forskningsartiklar snarare än en kursbok. Risken finns då att studenterna missar det teoretiska ramverket.

– Vår bok är tänkt som en bas möjlig att komplettera med artiklar. Den täcker en bredd av ämnen inom kvalitetsutveckling, som mätning, styrning och tjänstekvalitet, säger Ida Gremyr.

Hon är biträdande professor vid Chalmers och den som bjudit in medförfattarna Bjarne Bergquist, professor vid Luleå Tekniska Högskola, och Mattias Elg, professor vid Linköpings universitet. Tillsammans har de en bred bakgrund inom kvalitets- och verksamhetsutveckling.

– Mycket av det vi lyfter fram i boken är sådant som vi har märkt ofta saknas hos studenterna. De är duktiga på metoder, men har svårt att sätta ihop allt till en systematisk helhet, säger Bjarne Bergquist.

Boken är tänkt som en bred introduktion som inte bara ska passa ingenjörer – under utbildning eller i yrkeslivet – utan även inom sjukvården och tjänstesektorn. Man behöver inte behärska matematisk statistik för att kunna förstå.

– En av poängerna med boken är att den förmedlar tre övergripande principer: kundfokus, ständig förbättring och att kvalitetsutveckling kräver teamarbete, säger Mattias Elg. Han lyfter även fram ett budskap till studenterna: experimentera mera.

– Kvalitetsutveckling handlar om att våga testa nya sätt att se på problem.

Boken har tilldelats Kurslitteraturprisets hederspris av Studentlitteratur. Författartrion tycker att priset är hedrande och ser det som ett tecken på att de tänkt rätt kring boken. Inte minst roligt är alla uppmuntrande kollegor, säger Ida Gremyr:

– Inom universitetsvärlden är det ständigt fokus på att publicera forskning. Då känns det bra att få pris för något som har med undervisning att göra.

Ida Gremyr är biträdande professor i kvalitetsutveckling vid Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation.

Bjarne Bergquist är professor och ämnesföreträdare i kvalitetsteknik vid Luleå tekniska högskola.

Mattias Elg är universitetslektor vid Kvalitetsteknik på Linköpings Tekniska Högskola.