Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Kristallklar bok om ljus i arkitekturen

Att satsa på naturligt dagsljus som allmänbelysning i byggnader är hållbart, energismart och bra för människors hälsa. Nu finns en skräddarsydd kursbok för framtidens arkitekter som vill skapa bättre ljusmiljöer.

– Det senaste decenniet har man upptäckt att ljusets påverkan på hälsan är mycket viktigare än vi trott tidigare. Dagsljus bör vara huvudkälla och elektrisk belysning komplement. Det hjälper människokroppen att vara i takt med naturen, säger Marie-Claude Dubois.

Hon är lektor i arkitektur vid Lunds universitet och redaktör för boken Daylighting and Lighting under a Nordic Sky. I boken beskriver Marie-Claude Dubois och hennes medförfattare allt från dagsljus genom arkitekturhistorien, färg och färgseende och designstrategier till simuleringar. Boken är tänkt att fungera för såväl arkitektstudenter som yrkesverksamma arkitekter.

Ett skäl till att boken skrevs är att Marie-Claude Dubois tröttnade på att inte ha litteratur som var anpassad för hennes kurs på ett internationellt masterprogram om energieffektiva och hållbara byggnader. När hon sammanställde noteringar från de egna föreläsningarna upptäckte hon att det var mer än tio sidor per lektion.

– Jag utgick från dessa som grund för boken och lade till referenser och källor. Det har varit ett jättebra sätt att se att allting stämde. Jag insåg att jag hade undervisat saker som inte var tydliga.

Hon bjöd in lärarna Niko Gentile, Thorbjörn Laike, Iason Bournas, och Malin Alenius, att bidra med sina expertområden. Nu har de undervisat utifrån boken i ett år och upptäckt att de kunnat höja kunskapsnivån ytterligare hos studenterna.

– Allt är kristallklart i boken, så vi lärare kan lägga mycket tid på att förtydliga och inte bara förmedla kunskap.

Marie-Claude Dubois är redan på gång med nästa bok, om teknik och hållbarhet i arkitektur. Hon tycker att alla universitetslärare borde skriva kurslitteratur.

– Vill du som lärare ha en god bok? Skriv den!

Nyfiken på författaren?

Marie-Claude Dubois är arkitekt samt lektor och docent vid Lunds Tekniska Högskola samt hållbarhetsspecialist vid White arkitekter.