Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Intervju med Martin Carlström

Martin Carlström är författare till boken Från ord till handling - framgångsrikt förändringsarbete med OBM

Boken behandlar förändringsarbete med OBM. Vad fick dig att vilja skriva om just den metoden?

OBM handlar om tillämpning av beteendeanalys i organisationer och är en del av inlärningspsykologin, där även KBT är en del. Jag har arbetat med beteendeanalys och med den inlärningspsykologiska teoriramen ända sedanmitt första arbete som psykolog i skola och förskola. Jag såg att det fungerade bra när jag tillsammans med lärare arbetade kring beteende- och inlärningsproblematik i skolan, så jag funderade över om inte samma principer borde kunna användas i arbetslivet. Idag har jag arbetat med ledarskap och organisationsfrågor i mer än 10 år och ser att samma principer fungerar utmärkt även i dessa kontexter. Min erfarenhet säger mig att förändringsprocesser blir bättre när vi tillämpar vetenskapliga principer för beteendeförändring, istället för att gå på magkänsla. Projektet får större möjlighet att nå framgång och de som påverkas av förändringar kommer att må bättre. Jag ville dela med mig av dessa erfarenheter och på ett väldigt konkret sätt visa hur man kan gå till väga, det är anledningen till att jag skrev boken.

Din bok är nominerad som Årets projektledarbok – vad tror du gör din bok till en projektledningsbok som sticker ut?

Min bok ger väldigt konkreta svar på frågan hur man kan gå till väga för att få till ett framgångsrikt förändringsarbete. Boka är fylld med exempel och förslag på hur organisationen kan angripa ett så komplext ämne som förändringar i organisationer. Jag tror också att boken kan sticka ut genom sin teoretiska del där jag på ett kortfattat sätt försöker att beskriva de teoretiska grundvalarna.

Vilka vanliga misstag vid förändringsarbete kan undvikas med hjälp av din bok?

Det största misstaget som kan undvikas genom att läsa boken är det som stiger ur missuppfattningen att människor runt omkring oss, eller vi själva för den delen, kommer att göra som de blir tillsagda att göra. Vi styrs i stor utsträckning av vad vi lärt oss som fungerar och vad som inte fungerar i olika situationer. När vi skall ändra beteenden räcker det sällan att få det berättat för sig vilket beteende det är som skall ändras, utan vi behöver ofta ta tid på oss och lära om det nya beteendet. Det är först när det nya beteendet funkar i den nya kontexten som förändringsarbetet är slutfört.

Nyfiken på författaren?

Martin Carlström är legitimerad psykolog och driver företaget Havinder & Carlström Organisationspsykologer, där han även är verksam som konsult med inriktning mot utveckling av ledare och organisation.