Ny upplaga av Skolsköterskans hälsofrämjande arbete
Intervju med Siv Morberg & Eva Clausson

Skolsköterskor har en central roll i arbetet med att främja skolbarns hälsa och boken innefattar samtliga dimensioner av hälsa det vill säga fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa.
I maj utkommer den nya upplagan av Skolsköterskans hälsofrämjande arbete och vi har därför passat på att ställa några frågor till bokens redaktörer Eva Clausson och Siv Morberg.
Vad skiljer Skolsköterskans hälsofrämjande arbete från andra böcker om skolhälsovård och elevhälsa?
– Boken, som utgår från ett omvårdnadsperspektiv, har fokus på skolsköterskans hälsofrämjande arbete inom EMI (elevhälsans medicinska insats), som är det begrepp som ersatt skolhälsovård. Majoriteten av författarna i boken har egen erfarenhet av att arbeta som skolsköterska och har genom egen forskning studerat olika aspekter av elevers hälsa och av skolsköterskans arbete i skolan.
Vilka är de viktigaste förändringarna i den nya upplagan – och hur kan boken användas i praktiken?
– I denna 3.e upplaga av boken har samtliga kapitel reviderats och uppdaterats och några nya har tillkommit. Bland annat har det tillkommit ett kapitel om skolsköterskans hälsofrämjande arbete med sexuell hälsa samt barn och ungas utsatthet för våld i olika kontext, ett kapitel handlar om hälsofrämjande skola och ett kapitel om lagar och sekretess. Kapitlet Skolsköterskans hälsobesök med hälsofrämjande samtal har utvecklats och innefattar olika modeller för hälsosamtal.
– Boken kan med fördel användas för sjuksköterskestudenter på såväl grundnivå som på avancerad nivå i specialistsjuksköterskeutbildningar till distriktssköterska, barnsjuksköterska och skolsköterska eftersom varje kapitel kan studeras separat och anpassas efter respektive nivå. Till hjälp för reflektion finns diskussionsfrågor efter varje kapitel.
– Boken kan också användas av yrkesverksamma skolsköterskor. Till exempel kan det nya kapitlet om sekretess användas för att få svar på frågor som skolsköterskan möter i sin verksamhet. Andra kapitel kan ligga till grund för kollegiala samtal mellan skolsköterskor och inspirera till utveckling av yrket.
Många skolsköterskor kan känna sig ensamma i sin roll. Hur kan boken bidra till att stärka och inspirera dem i deras arbete?
– Att vara ensam i sin yrkesroll kan ha både för- och nackdelar som det kan vara värdefullt att reflektera över i utbildningarna eller tillsammans med kollegor för att hitta strategier som stärker skolsköterskans yrkesroll. Diskussionsfrågorna som avslutar varje kapitel kan inspirera både studenter och yrkesverksamma skolsköterskor. I boken finns ett kapitel med en modell för yrkesmässig handledning med exempel på fall som kan vara användbara i konkreta situationer.
Till sist – om ni fick sammanfatta bokens viktigaste budskap i en mening, vad skulle det vara?
– Skolsköterskor har en central roll i arbetet med att främja skolbarns hälsa och boken innefattar samtliga dimensioner av hälsa det vill säga fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa.