Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Psykologi för sjuksköterskor

Sjuksköterskor behöver förså hur patienter, närstående och vårdpersonal fungerar psykologiskt för att kunna ge så bra vård som möjligt. Det var Lena Wiklund Gustins utgångspunkt när hon skrev Psykologi för sjuksköterskor som nu kommer i en andra upplaga. Hon hade länge saknat en bok som knöt ihop psykologiska teorier med teorier om omvårdnad.

– Det är viktigt att sjuksköterskor förstår psykologiska processer och gör det i relation till sin yrkesroll. Kunskapen ger en mer nyanserad förståelse av hur människor agerar i vissa situationer och vilket stöd de behöver. Det är lätt att  tänka att en patient är onödigt tjatig eller rädd, men det kan ha sin  förklaring i att personen har ont eller oroar sig för framtiden. Människor gör sällan saker som enbart är dåligt för dem. Alla har sina anledningar och det är viktigt att förstå de anledningarna för att minska patienters lidanden, säger hon. 

Lena Wiklund Gustin är själv leg. sjuksköterska och psykoterapeut och har forskat inom vårdvetenskap. Under åren har hon skrivit flera läroböcker och det som motiverar henne är att göra skillnad för patienter, närstående och personal.

– I och med att kulturell bakgrund, kön och ålder saknas kan läsaren göra Kim till vem som helst och hänga upp sina egna erfarenheter på personen. Om jag använt mig av en specifik person som Anna, 32 år, finns risken att förståelsen begränsas. Nu kan studenters olika förståelse av Kim användas i problematiserande diskussioner om hur vår förståelse för andra människor också påverkas av exempelvis genus och kulturell bakgrund.

– Jag hoppas att boken ger ökad förståelse och fler verktyg, säger Lena Wiklund Gustin.

Nyfiken på författaren?

Lena Wiklund Gustin är leg. sjuksköterska med specialistutbildning i psykiatrisk vård, leg. psykoterapeut och doktor i hälsovetenskaper. Hon är verksam som professor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola och vid UiT/Norges arktiske universitet.