Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Klassiker på journalistutbildningen

Mycket har hänt i mediebranschen sedan Björn Häger gav ut andra upplagan av Reporter för sex år sedan. Mediehusens nyhetsförmedling och ägarförhållanden har förändrats och journalister är i större utsträckning än tidigare multikompetenta. Det fick författaren och journalistveteranen att skriva en ny upplaga av läroboken som kommit att bli en klassiker på journalistutbildningar. Tredje upplagan har samma indelning som tidigare upplagor men innehåller uppdaterade kapitel om nyhetsvärdering, faktainsamling, onlinerapportering och medieetik.

– Boken lever bara så länge man uppdaterar den. Ny lagstiftning påverkar faktainsamlingen, myndigheter ändrar namn och nyheter publiceras på andra sätt, säger Björn Häger.

Samtidigt går vissa journalistiska egenskaper aldrig ur tiden.

– En journalist är en bra berättare, noggrann, källkritisk och vill ta reda på sanningen. I en tillvaro av filterbubblor och desinformation är det viktigare än någonsin, säger Björn Häger.

Reporter är den första heltäckande läroboken om praktisk journalistik. Med tydliga exempel beskriver den alla delar av yrket, från att skriva nyhetstexter till att göra nyhetsvärdering, intervjua och gräva fram fakta. Den tar även upp hur man gör reportage i radio och tv och publicerar material i digitala medier.

– När jag började med första upplagan för 15 år sedan hade jag ett kaxigt mål att skriva en lärobok som fyller alla behov. På en journalistutbildning ska man egentligen bara behöva den här boken som grund och därefter komplettera med andra böcker för fördjupning. Det saknades en sådan lärobok på svenska, säger Björn Häger.

I dag används Reporter på så gott som alla landets journalistutbildningar. Utöver studenter riktar den sig till yrkesverksamma journalister, med lathundar om offentlighetsprincipen och skrivregler. Tanken är att den ska vara tydlig, lättillgänglig och rolig att läsa.

– Jag vill visa att journalistyrket är roligt, viktigt men också svårt. Man behöver anstränga sig för att göra det bra. Jag kan hjälpa till med verktygen, säger Björn Häger.

Björn Häger har erfarenhet från lokaltidning, rikstidning, radio, tv och webb. Han har arbetat vid TV4-Nyheterna, Kalla fakta och Veckans brott, varit programledare, reporter, webbchef och grävansvarig på Sveriges Radio. Han har varit ordförande i Publicistklubben och för Grävande Journalister. Han undervisar i journalistik på JMK, Stockholms universitet och har skrivit böcker om intervjuteknik och om research på internet. Han är även en ofta anlitad föreläsare i dessa ämnen. Foto: Åsa Stöckel