Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varukorg

Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan

Geriatrisk nutrition

Skickas följande arbetsdag

Geriatrisk nutrition

Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.

På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.

Valt format

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken b...

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken beskrivs hur under­­näring, sarkopeni och skörhet bland äldre personer kan utredas, diagnostiseras och behandlas, och vilka insatser som kan sättas in när förändringar i lukt- och smaksinne, munhåla och svalg uppstår. Vidare behandlas vikten av en positiv måltids­upplevelse och ett personcentrerat förhållningssätt. Relevanta regelverk förklaras tillsammans med organisation och kvalitet samt etiska och kulturella aspekter på nutritionsomhändertagande av äldre personer. Betydelsen av samverkan mellan olika professioner med avseende på nutrition i vård- och omsorgsarbetet lyfts på ett tydligt sätt. Geriatrisk nutrition riktar sig till studenter i utbildningsprogram inom vård- och omvårdnad, arbets- och fysioterapi, logopedi, gerodonti, geriatrik samt nutrition. Den är också användbar för personer som är yrkesverksamma inom vård och omsorg av äldre.

Förord 9

Författarpresentation 11

1 Äldre och åldrande 15

Elisabet Rothenberg

Demografiska förändringar 15

Normalt åldrande 18

Vård och omsorg om äldre 22

Reflektionsfrågor 26

Referenser 26

2 Nutritionsrelaterade tillstånd – undernäring, sarkopeni och skörhet 31

Tommy Cederholm

Undernäring 31

Sarkopeni 39

Skörhet 44

Behandling av nutritionsrelaterad undernäring, sarkopeni respektive skörhet 48

Reflektionsfrågor 53

Referenser 53

3 Oral hälsa och tuggförmåga 57

Inger Wårdh

Oral hälsa respektive ohälsa 57

Risk för oral ohälsa 58

Tuggförmåga 63

Bedömning av oral hälsa 64

Munvård 64

Subventioner och stöd 65

Sammanfattning 67

Att tänka på 68

Reflektionsfrågor 68

Referenser 69

4 Dysfagi 71

Kerstin Johansson

Normal sväljning 71

Presbyfagi – åldrad sväljning 75

Dysfagi – orsaker och förekomst 76

Utredning 82

Behandling 87

Sammanfattning 91

Reflektionsfrågor 93

Referenser 93

5 Våra kemiska sinnen – Lukt och smak 95

Maria Larsson

Hur fungerar luktsinnet? 95

Reflektionsfrågor 103

Referenser 103

6 Läkemedelsbehandling 105

Johan Fastbom

Kort om läkemedel och äldre 105

Förändrad farmakologi med stigande ålder 106

Farmakokinetiska förändringar 106

Farmakodynamiska förändringar 108

Läkemedelsbiverkningar 109

Läkemedelsinteraktioner 111

Interaktion mellan mat och läkemedel 111

Hur kan man förbättra äldres läkemedelsanvändning? 113

Läkemedelshantering och följsamhet hos äldre 115

Reflektionsfrågor 117

Referenser 117

7 Nutritionsvård­processen 119

Gerd Faxén Irving och Elisabet Rothenberg

Introduktion 119

Nutritionsscreening/riskbedömning 120

Utredning, bedömning och nutritionsdiagnos 121

Diagnoskriterier för tillståndet undernäring 123

Nutritionsvårdplan 124

Uppföljning och utvärdering 125

Dokumentation 125

Reflektionsfrågor 125

Referenser 126

8 Nutritionsbehandling 127

Gerd Faxén Irving och Elisabet Rothenberg

Nutritionsbehandlingens två ben 127

Kostbehandling 128

Medicinsk nutritionsbehandling 137

Reflektionsfrågor 147

Referenser 148

9 Omvårdnad och nutrition 149

Albert Westergren

Omvårdnad och nutrition 149

Svårigheter att äta 151

Sammanfattning 158

Reflektionsfrågor 159

Referenser 159

10 Att skapa personcentrerade måltidssituationer för personer med demenssjukdom 161

Susanna Nordin och Helle Wijk

När minnet sviker 161

Epidemiologi 162

Förebyggande åtgärder 163

Olika former av demenssjukdomar 163

Beteendemässiga och psykiska symtom 164

Risk för undernäring 166

Verktyg för bedömning och åtgärder 166

Ett personcentrerat förhållningssätt 169

Personcentrerade vårdmodeller 169

En personcentrerad måltidsmiljö 171

Stödjande åtgärder vid måltiden 173

Etiska aspekter 174

Sammanfattning 175

Reflektionsfrågor 176

Referenser 176

11 Funktionella aspekter på ätande 179

Åsa Larsson Ranada

Sittställning 179

Placering av föremål 183

Att tänka på när man hjälper någon att äta 184

Reflektionsfrågor 185

Referenser 185

12 Ät-hjälpmedel 187

Åsa Larsson Ranada

Bestick 187

Tallrikar 188

Glas och muggar 190

Övrigt 191

Framtiden då? 192

Reflektionsfrågor 193

Referenser 193

13 Nutritionsbehandling – lagar och föreskrifter 195

Lena Martin, Elisabet Rothenberg och Gerd Faxén Irving

Lagar, förordningar och föreskrifter 195

Regelverk kring hälso- och sjukvård 196

Patientsäkerhet och vårdskador 199

Inspektionen för vård och omsorg 199

Medicinskt ansvarig sjuksköterska 199

God och nära vård 199

Individanpassad vård 200

Vikten av ett fackspråk 200

Webbutbildning om att förebygga och behandla undernäring 201

Reflektionsfrågor 201

Referenser 202

14 Nationell och lokal styrning av mat och måltider i äldreomsorgen 203

Malin Skinnars Josefsson

Nationell styrning av mat- och måltidsverksamheter 203

Lokal styrning av mat- och måltidsverksamheter 206

Arbetet med att implementera nationella styrmedel lokalt 210

Sammanfattning 212

Reflektionsfrågor 212

Referenser 213

15 Mat – kultur, tradition och religion 215

Brita Ledins Karlström, Afsaneh Koochek och Ylva Mattsson Sydner

Kultur 215

Det biomedicinska perspektivet 216

Det mångkulturella samhället och kulturell kompetens 216

Matvanor – föreställningar, värderingar och praktiker 217

Mat, religion och tradition 218

Reflektionsfrågor 224

Referenser 224

16 Etiska aspekter på nutritionsbehandling 227

Elisabet Rothenberg

Nutritionsbehandlingens etiska mål 227

Etiska riktlinjer för nutritionsbehandling 228

Klinisk nutrition en mänsklig rättighet 229

Palliativ nutrition 230

Vikten av professionalism 231

Autonomi 232

Övervikt 232

Reflektionsfrågor 233

Referenser 233

Sakregister 235

Boken täcker ämnesområdet på ett utmärkt sätt, texten är pedagogisk och därtill grafiskt tilltalande.

Information

Redaktörer:
Gerd Faxén Irving Elisabet Rothenberg
Kapitelförfattare:
Tommy Cederholm Johan Fastbom Kerstin Johansson Afsaneh Koochek Maria Larsson Åsa Larsson Ranada Brita Ledins Karlström Lena Martin Ylva Mattsson Sydner Susanna Nordin
Illustratör:
Lena Lyons Jeanette Engqvist Martine Castoriano Lena Eliasson
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144154633
Utgivningsår:
2010
Revisionsår:
2024
Artikelnummer:
33212-03
Upplaga:
Tredje
Sidantal:
239

Författare

Gerd Faxén Irving

Gerd Faxén Irving är legitimerad dietist och docent i klinisk nutrition, associerad till Sektionen klinisk geriatrik, Institutionen för neurobiolog...

Elisabet Rothenberg

Elisabet Rothenberg är legitimerad dietist, docent och biträdande professor vid Högskolan i Kristianstad. Hon har lång erfarenhet av geriatrisk nut...

Tommy Cederholm

Tommy Cederholm är professor i klinisk nutrition och professor emeritus vid Klinisk nutrition och metabolism, Institutionen för folkhälso- och vård...

Johan Fastbom

Johan Fastbom är läkare, klinisk farmakolog och professor i geriatrisk farmakologi vid Aging research center (ARC), Karolinska Institutet, och medi...

Kerstin Johansson

Kerstin Johansson, med.dr, leg. logoped, assisterande universitetslektor, Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, enheten för...

Afsaneh Koochek

Afsaneh Koochek är legitimerad dietist och docent i klinisk nutrition, verksam vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har...

Maria Larsson

Maria Larsson är professor i perception och psykofysik vid Stockholms universitet. Hennes forskning är framför allt inriktad på luktsinnets funktio...

Åsa Larsson Ranada

Åsa Larsson Ranada är legitimerad arbetsterapeut, medicine doktor inom äldre och åldrande och universitetslektor i arbetsterapi vid Linköpings univ...

Brita Ledins Karlström

Brita Ledins Karlström är legitimerad dietist och professor emerita i dietetik vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har...

Lena Martin

Lena Martin är legitimerad, disputerad dietist och arbetar på Socialstyrelsen. Hon har en specialistkompetens inom kirurgi med en lång klinisk erfa...

Ylva Mattsson Sydner

Ylva Mattsson Sydner är professor i kostvetenskap vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hennes forskning har främst ägnats å...

Susanna Nordin

Susanna Nordin är legitimerad sjuksköterska och lektor i omvårdnad vid Institutionen för hälsa och välfärd på Högskolan Dalarna. Hennes forskning r...

Malin Skinnars Josefsson

Malin Skinnars Josefsson är kostekonom, filosofie doktor i kostvetenskap och lektor vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. I ...

Albert Westergren

Albert Westergren är leg. sjuksköterska, med.dr, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad samt hälso- och sjukvårdsstrateg, förvaltningsled...

Helle Wijk

Helle Wijk är leg. sjuksköterska, med.dr, professor i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, gästprofessor vid avdelningen f...

Inger Wårdh

Inger Wårdh är specialisttandläkare i orofacial medicin och docent i äldretandvård vid Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av åldrande p...

 ;

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken be...

Geriatrisk nutrition ger evidensbaserade svar på många frågor som vård- och omsorgspersonal möter i vården av äldre personer med nutritionsproblem. I boken förklaras de föränderliga sidorna av åldrandet, från det friska åldrandet till de sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan leda till olika nutritionsproblem. I denna tredje upplaga har innehållet uppdaterats och grundligt reviderats. Ett flertal nya författare med specialkompetens inom områden som berör nutrition medverkar. I boken beskrivs hur undernäring, sarkopeni och skörhet bland äldre personer kan utredas, diagnostiseras och behandlas, och vilka insatser som kan sättas in när förändringar i lukt- och smaksinne, munhåla och svalg uppstår. Vidare behandlas vikten av en positiv måltidsupplevelse och ett personcentrerat förhållningssätt. Relevanta regelverk förklaras tillsammans med organisation och kvalitet samt etiska och kulturella aspekter på nutritionsomhändertagande av äldre personer. Betydelsen av samverkan mellan olika professioner med avseende på nutrition i vård- och omsorgsarbetet lyfts på ett tydligt sätt. Geriatrisk nutrition riktar sig till studenter i utbildningsprogram inom vård- och omvårdnad, arbets- och fysioterapi, logopedi, gerodonti, geriatrik samt nutrition. Den är också användbar för personer som är yrkesverksamma inom vård och omsorg av äldre.

Information

Redaktörer:
Gerd Faxén Irving Elisabet Rothenberg
Kapitelförfattare:
Tommy Cederholm Johan Fastbom Kerstin Johansson Afsaneh Koochek Maria Larsson Åsa Larsson Ranada Brita Ledins Karlström Lena Martin Ylva Mattsson Sydner Susanna Nordin
Illustratör:
Lena Lyons Jeanette Engqvist Martine Castoriano Lena Eliasson
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144186436
Utgivningsår:
2010
Revisionsår:
2024
Artikelnummer:
33212-SB03
Upplaga:
Tredje

Författare

Gerd Faxén Irving

Gerd Faxén Irving är legitimerad dietist och docent i klinisk nutrition, associerad till Sektionen klinisk geriatrik, Institutionen för neurobiolog...

Elisabet Rothenberg

Elisabet Rothenberg är legitimerad dietist, docent och biträdande professor vid Högskolan i Kristianstad. Hon har lång erfarenhet av geriatrisk nut...

Tommy Cederholm

Tommy Cederholm är professor i klinisk nutrition och professor emeritus vid Klinisk nutrition och metabolism, Institutionen för folkhälso- och vård...

Johan Fastbom

Johan Fastbom är läkare, klinisk farmakolog och professor i geriatrisk farmakologi vid Aging research center (ARC), Karolinska Institutet, och medi...

Kerstin Johansson

Kerstin Johansson, med.dr, leg. logoped, assisterande universitetslektor, Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, enheten för...

Afsaneh Koochek

Afsaneh Koochek är legitimerad dietist och docent i klinisk nutrition, verksam vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har...

Maria Larsson

Maria Larsson är professor i perception och psykofysik vid Stockholms universitet. Hennes forskning är framför allt inriktad på luktsinnets funktio...

Åsa Larsson Ranada

Åsa Larsson Ranada är legitimerad arbetsterapeut, medicine doktor inom äldre och åldrande och universitetslektor i arbetsterapi vid Linköpings univ...

Brita Ledins Karlström

Brita Ledins Karlström är legitimerad dietist och professor emerita i dietetik vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har...

Lena Martin

Lena Martin är legitimerad, disputerad dietist och arbetar på Socialstyrelsen. Hon har en specialistkompetens inom kirurgi med en lång klinisk erfa...

Ylva Mattsson Sydner

Ylva Mattsson Sydner är professor i kostvetenskap vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hennes forskning har främst ägnats å...

Susanna Nordin

Susanna Nordin är legitimerad sjuksköterska och lektor i omvårdnad vid Institutionen för hälsa och välfärd på Högskolan Dalarna. Hennes forskning r...

Malin Skinnars Josefsson

Malin Skinnars Josefsson är kostekonom, filosofie doktor i kostvetenskap och lektor vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. I ...

Albert Westergren

Albert Westergren är leg. sjuksköterska, med.dr, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad samt hälso- och sjukvårdsstrateg, förvaltningsled...

Helle Wijk

Helle Wijk är leg. sjuksköterska, med.dr, professor i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, gästprofessor vid avdelningen f...

Inger Wårdh

Inger Wårdh är specialisttandläkare i orofacial medicin och docent i äldretandvård vid Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av åldrande p...

 ;