
Näringslära för sjuksköterskor

Näringslära för sjuksköterskor
Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.
På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.
Du som undervisar kan beställa ett kostnadsfritt digitalt provexemplar av den här produkten.
Våra digitala provexemplar tillhandahålls via Studora.se och ger dig tillgång till boken under 180 dagar. Observera att erbjudandet endast gäller relevanta produkter för din undervisning (nivå och ämne) och dig som är verksam i Sverige. Du kan alltid kontakta vår kundservice om du önskar ytterligare information eller har frågor om produkten.
Den här produkten kan beställas av lärare på universitet eller högskola. Om det gäller tjänsteexemplar av en kursbok på befintlig kurslista hänvisar vi till din arbetsgivare.
Du som undervisar kan beställa ett kostnadsfritt digitalt provexemplar av den här produkten.
Våra digitala provexemplar tillhandahålls via Studora.se och ger dig tillgång till boken under 180 dagar. Observera att erbjudandet endast gäller relevanta produkter för din undervisning (nivå och ämne) och dig som är verksam i Sverige. Du kan alltid kontakta vår kundservice om du önskar ytterligare information eller har frågor om produkten.
Den här produkten kan beställas av lärare på universitet eller högskola. Om det gäller tjänsteexemplar av en kursbok på befintlig kurslista hänvisar vi till din arbetsgivare.
Författarpresentation 13
Förkortningar 15
Förord till fjärde upplagan 19
Introduktion 21
Del I Grundläggande näringslära
01 Näringslära 25
Inger Skolin & Christopher Holmberg
Energigivande näringsämnen 25
Kolhydrater 26
Proteiner 33
Fetter 36
Alkohol 42
Fria radikaler och antioxidanter 44
Vitaminer 44
Vattenlösliga vitaminer 45
Fettlösliga vitaminer 48
Mineralämnen och spårämnen 51
Mineralämnen 51
Spårämnen 54
Vatten 56
Funktion 57
Tillförsel 57
Förluster 57
Reglering av vätskebalansen 58
Sammanfattning 59
Referenser 60
Testa dina kunskaper 61
02 Faktorer som påverkar ätandet 65
Christopher Holmberg
Hunger, aptit och mättnad 66
Matspjälkningssystemets styrning 67
Matspjälkningens anatomi, fysiologi och kemi 68
Tarmflorans betydelse 70
Matspjälkningens neurologi 71
Munhåleproblem, sväljning och motorik 71
Smak och lukt 72
Matens välkändhet 74
Matmiljön 74
Negativa associationer 75
Illamående och kräkning 76
Värderingar och matval 77
Religiösa värderingar 77
Etiska värderingar 79
Dieter och vad de ämnar uppnå 80
Sammanfattning 81
Referenser 82
Testa dina kunskaper 85
03 Energibalans 87
Inger Skolin & Christopher Holmberg
Mätning av energiförbrukning 87
Energiförbrukningens komponenter 88
Den basala ämnesomsättningen 89
Matens termogena effekt 91
Fysisk aktivitetsnivå 91
Effekter av regelbunden fysisk aktivitet 93
Aerob och anaerob ämnesomsättning 95
Rekommendationer om fysisk aktivitet 96
Bedömning av fysisk aktivitet 98
Sammanfattning 98
Referenser 99
Testa dina kunskaper 101
04 Näringsrekommendationernas användningsområden 103
Christopher Holmberg
Matens betydelse för hälsa: gamla insikter möter ny kunskap 103
Nordiska näringsrekommendationerna 104
Varför behövs det näringsrekommendationer? 105
Vad innehåller rekommendationerna? 105
Tolkning och specifika rekommendationer 106
Näringsbehov under livscykeln 110
Energi 110
De första sex månaderna 113
Barn 1–2 år 115
Kosttillskott – att tänka på 115
Att ge råd om kost 117
Tallriksmodellen 118
Stöd för samtal om matvanor 119
Hur efterlevs näringsrekommendationerna och kostråden? 120
Sjukdomsbördan och kostrelaterade riskfaktorer 120
Sammanfattning 123
Referenser 124
Testa dina kunskaper 127
Del II Klinisk nutrition
05 Skattning av energi-, protein- och vätskebehov samt bedömning av näringstillstånd 131
Ann Ödlund Olin
Skattning av energibehov 131
Skattning av proteinbehov 133
Skattning av vätskebehov 134
Symtom på dehydrering 134
Grader av dehydrering 135
Typer av dehydrering 135
Vad kan man göra själv? 136
När ska man söka sjukvård? 137
Övervätskning 137
Bedömning av näringstillstånd 137
Bedömning av energi- och vätskeintag 138
Bedömning av kroppssammansättning 138
Bedömning av biokemiska förändringar 141
Bedömning av fysiologiska funktioner 142
Bedömning av risk för undernäring 142
Utredning av undernäring 144
Diagnoskriterier för undernäring 145
Sammanfattning 147
Referenser 148
Testa dina kunskaper 150
06 Näringsrubbningar 151
Christopher Holmberg
Övernäring: energigivande näringsämnen och övernäringstillstånd 151
Body mass index (BMI) 151
Mätmetoder för att bedöma kroppsvikt 153
Midjemått 153
Prevalens och utveckling över tid 154
Hälsorisker vid övervikt och fetma bland vuxna 156
Varför ökar förekomsten av övervikt/fetma? 158
Hälsorisker med övervikt under barndomen 159
Behandling av obesitas bland unga 160
Undernäring: energigivande näringsämnen och undernäringstillstånd 160
Undernäring: indelning utifrån etiologi och kliniska aspekter 163
Hälsorisker vid undernäring 164
Förekomst av undernäring 164
Behandling av undernäring 165
Sammanfattning 167
Referenser 168
Testa dina kunskaper 172
07 Sjukdomars inverkan på nutritionstillståndet 175
Tommy Cederholm & Inger Skolin
Tillstånd som medför risk för undernäring 176
Cancer 176
Brännskada, sepsis och trauma 177
Demenssjukdom 177
HIV/AIDS 177
Höftledsfraktur 179
Inflammatorisk tarmsjukdom, korttarmssyndrom 179
Undernäring vid kroniska organsjukdomar 179
Kronisk hjärtsvikt 180
Kronisk njurinsufficiens 180
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) 180
Parkinsons sjukdom 180
Reumatoid artrit 181
Stroke 181
Ätstörningar 181
Anorexia nervosa och bulimia nervosa 182
Andra typer av ätstörningar 182
Förekomst av ätstörningar 182
Hälsorisker vid ätstörningar 183
Sammanfattning 183
Referenser 184
Testa dina kunskaper 186
08 Koster och ätstöd inom vård och omsorg 187
Gerd Faxén Irving
Nordiska näringsrekommendationerna 188
Kostbehandling 189
Individuellt anpassad kost 190
Specialkost 190
Dialyskost 190
Fettreducerad kost 191
Glutenfri kost 191
Laktosreducerad kost 191
Proteinreducerad kost 192
Konsistensanpassad kost 192
Olika konsistenser 194
Måltidsordning 197
Aptitstimulering 198
Ätstödjande åtgärder 198
Matningshjälp 198
Hjälpmedel och måltidsmiljö 198
Sammanfattning 199
Referenser 200
Testa dina kunskaper 201
09 Munhälsa 203
Inger Wårdh
Bedömning av munstatus 204
Muntorrhet 204
Sprickor och sår på läppar, munslemhinna och gom 205
Förändringar på tungan 205
Inflammation i tandköttet 206
Tänder och proteser 206
Munvård 206
Måltidsordning 207
Sammanfattning 208
Referenser 208
Testa dina kunskaper 209
10 Artificiell nutrition 211
Carl Sjödin
Enteral nutrition 211
Enterala sonder 212
Hudvård vid nasogastrisk sond 213
Nutritiva stomier 214
Tillbehör 215
Näringstillförsel 216
Exempel på näringslösningar 216
Principer för matning 217
Läkemedel via sond 217
Undvik förväxlingsrisk 217
Hygienrutiner 218
Komplikationer 218
Parenteral nutrition 221
Perifer venkateter 221
Centrala venkatetrar 222
Näringslösningar 226
Komplikationer 226
Sammanfattning 228
Referenser 229
Testa dina kunskaper 230
11 Livsmedelshygien i vård och omsorg 233
Inger Skolin & Christopher Holmberg
Livsmedelsburen smitta 233
Vanliga symtom 233
Exempel på mikroorganismer som orsakar mag-tarminfektion 234
Faktorer som ökar risken för smittspridning via livsmedel 234
Smittämnen och smittspridning i vårdmiljö 235
Allmänt om personalhygien och mathantering på vårdenhet 235
Sammanfattning 237
Referenser 238
Testa dina kunskaper 239
12 Nutrition – ansvar, yrkesfunktioner och dokumentation 241
Ann Ödlund Olin
Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården? 242
Ansvarsfördelning vid enteral nutrition, EN 243
Ansvarsfördelning vid parenteral nutrition, PN 244
Dokumentation 245
Sammanfattning 246
Referenser 246
Testa dina kunskaper 247
13 Regelverk 249
Christopher Holmberg
Lagar 250
Förordningar 250
Föreskrifter och allmänna råd 251
Referenser 251
Bilaga 1 253
Riskbedömningsinstrument sammanställd av Senior alert (version 4): Modifierad NORTON, MNA, DFRI, ROAG 253
Register 257
Information
- Redaktörer:
- Christopher Holmberg Inger Skolin
- Kapitelförfattare:
- Ann Ödlund Olin Gerd Faxén Irving Tommy Cederholm Carl Demirtas Sjödin Inger Wårdh
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144188447
- Utgivningsår:
- 2010
- Revisionsår:
- 2025
- Artikelnummer:
- 38065-04
- Upplaga:
- Fjärde
- Sidantal:
- 260
Författarpresentation 13
Förkortningar 15
Förord till fjärde upplagan 19
Introduktion 21
Del I Grundläggande näringslära
01 Näringslära 25
Inger Skolin & Christopher Holmberg
Energigivande näringsämnen 25
Kolhydrater 26
Proteiner 33
Fetter 36
Alkohol 42
Fria radikaler och antioxidanter 44
Vitaminer 44
Vattenlösliga vitaminer 45
Fettlösliga vitaminer 48
Mineralämnen och spårämnen 51
Mineralämnen 51
Spårämnen 54
Vatten 56
Funktion 57
Tillförsel 57
Förluster 57
Reglering av vätskebalansen 58
Sammanfattning 59
Referenser 60
Testa dina kunskaper 61
02 Faktorer som påverkar ätandet 65
Christopher Holmberg
Hunger, aptit och mättnad 66
Matspjälkningssystemets styrning 67
Matspjälkningens anatomi, fysiologi och kemi 68
Tarmflorans betydelse 70
Matspjälkningens neurologi 71
Munhåleproblem, sväljning och motorik 71
Smak och lukt 72
Matens välkändhet 74
Matmiljön 74
Negativa associationer 75
Illamående och kräkning 76
Värderingar och matval 77
Religiösa värderingar 77
Etiska värderingar 79
Dieter och vad de ämnar uppnå 80
Sammanfattning 81
Referenser 82
Testa dina kunskaper 85
03 Energibalans 87
Inger Skolin & Christopher Holmberg
Mätning av energiförbrukning 87
Energiförbrukningens komponenter 88
Den basala ämnesomsättningen 89
Matens termogena effekt 91
Fysisk aktivitetsnivå 91
Effekter av regelbunden fysisk aktivitet 93
Aerob och anaerob ämnesomsättning 95
Rekommendationer om fysisk aktivitet 96
Bedömning av fysisk aktivitet 98
Sammanfattning 98
Referenser 99
Testa dina kunskaper 101
04 Näringsrekommendationernas användningsområden 103
Christopher Holmberg
Matens betydelse för hälsa: gamla insikter möter ny kunskap 103
Nordiska näringsrekommendationerna 104
Varför behövs det näringsrekommendationer? 105
Vad innehåller rekommendationerna? 105
Tolkning och specifika rekommendationer 106
Näringsbehov under livscykeln 110
Energi 110
De första sex månaderna 113
Barn 1–2 år 115
Kosttillskott – att tänka på 115
Att ge råd om kost 117
Tallriksmodellen 118
Stöd för samtal om matvanor 119
Hur efterlevs näringsrekommendationerna och kostråden? 120
Sjukdomsbördan och kostrelaterade riskfaktorer 120
Sammanfattning 123
Referenser 124
Testa dina kunskaper 127
Del II Klinisk nutrition
05 Skattning av energi-, protein- och vätskebehov samt bedömning av näringstillstånd 131
Ann Ödlund Olin
Skattning av energibehov 131
Skattning av proteinbehov 133
Skattning av vätskebehov 134
Symtom på dehydrering 134
Grader av dehydrering 135
Typer av dehydrering 135
Vad kan man göra själv? 136
När ska man söka sjukvård? 137
Övervätskning 137
Bedömning av näringstillstånd 137
Bedömning av energi- och vätskeintag 138
Bedömning av kroppssammansättning 138
Bedömning av biokemiska förändringar 141
Bedömning av fysiologiska funktioner 142
Bedömning av risk för undernäring 142
Utredning av undernäring 144
Diagnoskriterier för undernäring 145
Sammanfattning 147
Referenser 148
Testa dina kunskaper 150
06 Näringsrubbningar 151
Christopher Holmberg
Övernäring: energigivande näringsämnen och övernäringstillstånd 151
Body mass index (BMI) 151
Mätmetoder för att bedöma kroppsvikt 153
Midjemått 153
Prevalens och utveckling över tid 154
Hälsorisker vid övervikt och fetma bland vuxna 156
Varför ökar förekomsten av övervikt/fetma? 158
Hälsorisker med övervikt under barndomen 159
Behandling av obesitas bland unga 160
Undernäring: energigivande näringsämnen och undernäringstillstånd 160
Undernäring: indelning utifrån etiologi och kliniska aspekter 163
Hälsorisker vid undernäring 164
Förekomst av undernäring 164
Behandling av undernäring 165
Sammanfattning 167
Referenser 168
Testa dina kunskaper 172
07 Sjukdomars inverkan på nutritionstillståndet 175
Tommy Cederholm & Inger Skolin
Tillstånd som medför risk för undernäring 176
Cancer 176
Brännskada, sepsis och trauma 177
Demenssjukdom 177
HIV/AIDS 177
Höftledsfraktur 179
Inflammatorisk tarmsjukdom, korttarmssyndrom 179
Undernäring vid kroniska organsjukdomar 179
Kronisk hjärtsvikt 180
Kronisk njurinsufficiens 180
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) 180
Parkinsons sjukdom 180
Reumatoid artrit 181
Stroke 181
Ätstörningar 181
Anorexia nervosa och bulimia nervosa 182
Andra typer av ätstörningar 182
Förekomst av ätstörningar 182
Hälsorisker vid ätstörningar 183
Sammanfattning 183
Referenser 184
Testa dina kunskaper 186
08 Koster och ätstöd inom vård och omsorg 187
Gerd Faxén Irving
Nordiska näringsrekommendationerna 188
Kostbehandling 189
Individuellt anpassad kost 190
Specialkost 190
Dialyskost 190
Fettreducerad kost 191
Glutenfri kost 191
Laktosreducerad kost 191
Proteinreducerad kost 192
Konsistensanpassad kost 192
Olika konsistenser 194
Måltidsordning 197
Aptitstimulering 198
Ätstödjande åtgärder 198
Matningshjälp 198
Hjälpmedel och måltidsmiljö 198
Sammanfattning 199
Referenser 200
Testa dina kunskaper 201
09 Munhälsa 203
Inger Wårdh
Bedömning av munstatus 204
Muntorrhet 204
Sprickor och sår på läppar, munslemhinna och gom 205
Förändringar på tungan 205
Inflammation i tandköttet 206
Tänder och proteser 206
Munvård 206
Måltidsordning 207
Sammanfattning 208
Referenser 208
Testa dina kunskaper 209
10 Artificiell nutrition 211
Carl Sjödin
Enteral nutrition 211
Enterala sonder 212
Hudvård vid nasogastrisk sond 213
Nutritiva stomier 214
Tillbehör 215
Näringstillförsel 216
Exempel på näringslösningar 216
Principer för matning 217
Läkemedel via sond 217
Undvik förväxlingsrisk 217
Hygienrutiner 218
Komplikationer 218
Parenteral nutrition 221
Perifer venkateter 221
Centrala venkatetrar 222
Näringslösningar 226
Komplikationer 226
Sammanfattning 228
Referenser 229
Testa dina kunskaper 230
11 Livsmedelshygien i vård och omsorg 233
Inger Skolin & Christopher Holmberg
Livsmedelsburen smitta 233
Vanliga symtom 233
Exempel på mikroorganismer som orsakar mag-tarminfektion 234
Faktorer som ökar risken för smittspridning via livsmedel 234
Smittämnen och smittspridning i vårdmiljö 235
Allmänt om personalhygien och mathantering på vårdenhet 235
Sammanfattning 237
Referenser 238
Testa dina kunskaper 239
12 Nutrition – ansvar, yrkesfunktioner och dokumentation 241
Ann Ödlund Olin
Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården? 242
Ansvarsfördelning vid enteral nutrition, EN 243
Ansvarsfördelning vid parenteral nutrition, PN 244
Dokumentation 245
Sammanfattning 246
Referenser 246
Testa dina kunskaper 247
13 Regelverk 249
Christopher Holmberg
Lagar 250
Förordningar 250
Föreskrifter och allmänna råd 251
Referenser 251
Bilaga 1 253
Riskbedömningsinstrument sammanställd av Senior alert (version 4): Modifierad NORTON, MNA, DFRI, ROAG 253
Register 257
Information
- Redaktörer:
- Christopher Holmberg Inger Skolin
- Kapitelförfattare:
- Ann Ödlund Olin Gerd Faxén Irving Tommy Cederholm Carl Demirtas Sjödin Inger Wårdh
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144200545
- Utgivningsår:
- 2010
- Revisionsår:
- 2025
- Artikelnummer:
- 38065-SB04
- Upplaga:
- Fjärde