Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varukorg

Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan

Ny upplaga

Prisbelönt

Kurslitteraturpriset

Introduktion till mikrobiologi

- med inriktning mot naturvetare och farmaceuter
Skickas följande arbetsdag

Introduktion till mikrobiologi

- med inriktning mot naturvetare och farmaceuter

Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.

På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.

Valt format

Vi lever i mikroorganismernas värld! Mikroorganismerna finns överallt omkring oss och uppvisar en oanad mångfald. De påverkar oss och våra liv på ett mycket djupare plan än vad vi tidigare trott, något som vi först nu kunnat ta del av genom ny metodik. Syftet med Introduktion till mikrobiologi är att ge en kort, men ändå heltäckande, modern introduktion till ämnet mikrobiologi. Boken vill förmedla mikroorganismers egenart och stora eko­logiska betydelse liksom den mer välkända medicinska bety...

Vi lever i mikroorganismernas värld! Mikroorganismerna finns överallt omkring oss och uppvisar en oanad mångfald. De påverkar oss och våra liv på ett mycket djupare plan än vad vi tidigare trott, något som vi först nu kunnat ta del av genom ny metodik. Syftet med Introduktion till mikrobiologi är att ge en kort, men ändå heltäckande, modern introduktion till ämnet mikrobiologi. Boken vill förmedla mikroorganismers egenart och stora eko­logiska betydelse liksom den mer välkända medicinska betydelsen. Tonvikten ligger på bakterier, men också arkéer, eukaryota mikro­organismer och virus tas upp, liksom strategier för att behandla sjukdomar som dessa orsakar. I denna tredje upplaga har nya avsnitt om mikrobiell ekologi och odlingsoberoende studier av mikroorganimser lagts in. Innehållet i övrigt har fördjupats, uppdaterats och kompletterats. Introduktion till mikrobiologi är i första hand avsedd för biologi- och farmacistudenter men kan också användas av studenter med andra utbildningsmål, t.ex. ingenjörer, lärare, läkare och sjuksköterskor. Den vänder sig även till yrkesverksamma som vill ta del av de senaste rönen. Under fliken Extramaterial finns bokens bilder i färg. Här kommer successivt ytterligare uppdateringar av innehållet samt förslag till fördjupningsläsning att läggas ut.

    • 11
      Förord
    • 13
      Författare
      • 1
        15
        Vad är mikrobiologi?
        • 16
          Samtal mellan bakterier
        • 17
          Bakterier och fullvärdig kost
        • 18
          Mikrobiotaorganet
        • 19
          Modern mikrobiologi
      • 2
        23
        Mikrobiologisk metodik
        • 23
          Aseptiskt arbete
        • 25
          Sterilisering och desinfektion
        • 26
          Steriliseringsmetoder
        • 27
          Värmebehandling
        • 29
          Filtrering
        • 30
          Strålning
        • 30
          Kemisk sterilisering
        • 31
          Desinfektionsmetoder
        • 32
          Odling av mikroorganismer
        • 32
          Odlingsmedier
        • 34
          Renkulturer
        • 35
          Syrefri odling
        • 36
          Virusodling
        • 37
          Begränsningar med odlingsbaserade metoder
        • 38
          Analys av celler och cellulär metabolism
        • 38
          Mikroskopi
        • 39
          Haltbestämning
        • 40
          Turbidimetri
        • 40
          Automatiserad cellanalys
        • 41
          Metaboliska tester
        • 41
          DNA-baserade analysmetoder
        • 41
          Identifiering av organismer med polymeraskedjereaktionen
        • 43
          Molekylära sonder
        • 43
          Metagenomik
        • 46
          Cirkeln sluts: ny enkelcellsbiologi
        • 47
          Instuderingsfrågor
  • Del I Bakterier
      • 3
        51
        Bakterieceller
        • 51
          Storlek och form
        • 53
          Cellhöljet
        • 53
          Cellmembranet
        • 54
          Cellvägg
        • 54
          Gramfärgning särskiljer två huvudtyper av bakteriecellväggar
        • 55
          Peptidoglykan
        • 56
          Grampositiva cellväggar
        • 58
          Gramnegativa cellväggar
        • 60
          Utskott från cellytan
        • 60
          Flageller
        • 63
          Pili/Fimbrier
        • 64
          Stjälkar och prosteka
        • 65
          Proteinsekretionssystem
        • 67
          Kapsel
        • 67
          Cellinnehåll
        • 67
          Cytoplasma
        • 68
          Nukleoid
        • 68
          Cellskelett
        • 69
          Specialiserade strukturer
        • 70
          Sporer och andra differentierade celler
        • 71
          Endosporer
        • 73
          Instuderingsfrågor
      • 4
        75
        Metabolism och tillväxt
        • 76
          Upptag och assimilering av näringsämnen
        • 80
          Energiutvinning
        • 83
          Fermentation
        • 84
          Respiration
        • 88
          Fototrofi
        • 90
          Att bygga en cell
        • 91
          Syntes av cellväggskomponenter
        • 93
          Omvärldsfaktorer
        • 93
          Syre
        • 95
          Osmotiskt tryck
        • 96
          Hydrostatiskt tryck
        • 96
          Temperatur
        • 97
          pH
        • 98
          Strålning
        • 99
          Bakteriell tillväxt
        • 99
          Exponentiell tillväxt
        • 101
          Tillväxtfaser i en bakteriekultur
        • 103
          När tillväxt begränsas av näringsbrist
        • 105
          Biofilm
        • 107
          Sekundärmetabolism
        • 108
          Instuderingsfrågor
      • 5
        111
        Genetik
        • 112
          Några grundläggande begrepp
        • 113
          Bakteriers arvsmassa
        • 113
          Genomstorlek och organisation
        • 114
          Replikation och segregation
        • 116
          Mutationer och reparation
        • 118
          Selektion
        • 119
          Rekombination
        • 120
          Homolog rekombination
        • 122
          Mobilt DNA
        • 124
          Genöverföring hos bakterier
        • 125
          Transduktion
        • 126
          Transformation
        • 128
          Konjugation
        • 130
          Den horisontella genpoolen
        • 132
          Reglering av genuttryck
        • 133
          Reglering av transkription
        • 135
          Reglering med hjälp av RNA
        • 138
          Global reglering och adaptiva responser
        • 142
          Instuderingsfrågor
      • 6
        145
        Systematik
        • 146
          Fylogenetisk systematik
        • 148
          Bakteriegrupper
        • 148
          Firmicutes
        • 149
          Actinobacteria
        • 151
          Chloroflexi, Chlorobi
        • 151
          Cyanobacteria
        • 153
          Deinococcus-Thermus
        • 153
          Bacteroidetes
        • 153
          Planctomycetes
        • 154
          Chlamydiae
        • 154
          Spirochaetes
        • 155
          α-proteobacteria
        • 156
          β-proteobacteria
        • 156
          γ-proteobacteria
        • 158
          δ-proteobacteria
        • 158
          ε-proteobacteria
        • 158
          Grupper av bakterier utan renodlade representanter
        • 159
          Instuderingsfrågor
  • Del II Arkéer, eukaryoter och virus
      • 7
        163
        Arkéer
        • 164
          Replikation, translation och transkription
        • 165
          Genom och kromatin
        • 165
          Cellmembran, cellväggar och cellstrukturer
        • 167
          Systematik
        • 168
          Euryarchaeota
        • 170
          Crenarchaeota
        • 171
          Thaumarchaeota
        • 171
          Grupper av arkéer utan renodlade representanter
        • 173
          Instuderingsfrågor
      • 8
        175
        Eukaryota mikroorganismer
        • 176
          Systematik
        • 178
          Unikonta
        • 185
          Plantae
        • 185
          Excavata
        • 186
          Rhizaria
        • 186
          Chromoalveolata
        • 189
          Instuderingsfrågor
      • 9
        191
        Virus
        • 191
          Virioner
        • 192
          Virussystematik
        • 193
          Virus som infekterar bakterier och arkéer
        • 193
          Bakterievirus
        • 200
          Arkévirus
        • 202
          Virus-värdsamspel
        • 206
          Virus som infekterar eukaryoter
        • 206
          Animalvirus
        • 210
          Virus som infekterar eukaryota mikroorganismer
        • 210
          Växtvirus
        • 211
          Viroider och prioner
        • 213
          Instuderingsfrågor
  • Del III Mikrobsamhällen och mikrober i samhället
      • 10
        217
        Mikrobiell ekologi
        • 217
          Populationer och samhällen
        • 218
          Populationer
        • 219
          Nisch och miljöfaktorer
        • 220
          Ekologiska samhällen
        • 221
          Mikrobiella interaktioner
        • 223
          Konkurrens
        • 224
          Amensalism och kommensalism
        • 225
          Predation och parasitism
        • 227
          Mutualism
        • 231
          Biogeokemiska kretslopp
        • 231
          Kolets kretslopp
        • 233
          Kvävets kretslopp
        • 235
          Omsättning av svavel och andra element
        • 236
          Mikroorganismer i ekosystem
        • 236
          Akvatiska system
        • 237
          Marksystem
        • 238
          Mikrobiella modeller inom ekologi
        • 238
          Instuderingsfrågor
      • 11
        241
        Människans mikrobiota
        • 242
          Mikrobiotan
        • 244
          Försvarsmekanismer
        • 245
          Ospecifikt försvar
        • 246
          Adaptivt försvar
        • 247
          Virulensfaktorer
        • 248
          Bakteriecellen
        • 248
          Adhesion
        • 250
          Interaktion med humana celler
        • 251
          Toxiner
        • 255
          Effektorer
        • 256
          Reglering och spridning av virulensfaktorer
        • 256
          Virulensfaktorernas biologiska roll
        • 258
          Smittvägar
        • 258
          Sjukdomsframkallande bakterier och infektionssjukdomar
        • 259
          Tuberkulosbakterier
        • 263
          Stafylokocker
        • 264
          Streptokocker
        • 264
          Enterobakterier
        • 265
          Instuderingsfrågor
      • 12
        267
        Antibiotika
        • 267
          Begrepp och definitioner
        • 270
          Resistens och tolerans mot antibiotika
        • 270
          Uppkomst och spridning av resistens
        • 271
          Resistensmekanismer
        • 272
          Toleransmekanismer
        • 272
          Antibiotika och resistens
        • 273
          Antibiotika som hämmar cellväggssyntesen
        • 278
          Antibiotika som påverkar membran
        • 279
          Antibiotika som hämmar proteinsyntesen
        • 282
          Antibiotika som hämmar nukleinsyrasyntesen
        • 283
          Antibiotika som hämmar folsyrasyntesen
        • 283
          Antibiotika mot mykobakterier
        • 285
          Varför utvecklas resistens och hur kan detta motverkas?
        • 285
          Varifrån kommer resistensen?
        • 286
          Varför har resistensen blivit problematisk?
        • 286
          Antibiotikaanvändning
        • 287
          Antibiotikaresistens i Sverige
        • 288
          Handlingsprogram och övervakning
        • 289
          Utveckling av nya antibiotika
        • 290
          Instuderingsfrågor
      • 13
        293
        Sjukdomar orsakade av eukaryoter och virus
        • 293
          Parasitsjukdomar
        • 293
          Amöbor
        • 293
          Flagellater
        • 294
          Apikomplexer
        • 296
          Svampsjukdomar
        • 296
          Läkemedel mot parasiter och svampar
        • 297
          Medicinskt viktiga virusgrupper
        • 298
          RNA-virus
        • 302
          DNA-virus
        • 303
          Antivirala medel
        • 304
          Läkemedel mot HIV-infektion
        • 306
          Läkemedel mot infektioner med andra typer av virus än HIV
        • 307
          Resistensutveckling
        • 308
          Instuderingsfrågor
      • 14
        309
        Mikrober i människans tjänst
        • 309
          Livsmedelsmikrobiologi
        • 310
          Processhjälpmedel
        • 311
          Bevarande av livsmedel
        • 312
          Bioteknisk produktion
        • 313
          Jäst som värdcell i biotekniska processer
        • 314
          Rekombinanta läkemedel
        • 315
          Biobränsle
        • 316
          Geneditering
        • 318
          Instuderingsfrågor
    • 319
      Person- och sakregister

Information

Författare:
Karin Carlson Claës Linder Klas Flärdh Stefan Bertilsson Magnus Lundgren Staffan Svärd
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144118857
Utgivningsår:
2008
Revisionsår:
2017
Artikelnummer:
32976-03
Upplaga:
Tredje
Sidantal:
332

Författare

Karin Carlson

Karin Carlson var biträdande professor i naturvetenskaplig mikrobiologi vid Uppsala universitet med mer än 40 års undervisningserfarenhet i mikrobi...

Claës Linder

Claës Linder var universitetslektor i farmaceutisk mikrobiologi vid Uppsala universitet, och undervisade bland andra farmacistuderande i mikrobiolo...

Klas Flärdh

Klas Flärdh är professor i mikrobiologi vid Biologiska institutionen vid Lunds universitet. Han har 20 års erfarenhet av undervisning i mikrobiolog...

Stefan Bertilsson

Stefan Bertilsson är professor i biologi vid Uppsala universitet, med bred undervisningserfarenhet inom miljömikrobiologi, molekylära metoder och m...

Magnus Lundgren

Magnus Lundgren är forskare vid institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala Universitet. Han har 15 års erfarenhet av undervisning i mi...

Staffan Svärd

Staffan Svärd är professor i eukaryot mikrobiologi och utsedd till excellent lärare vid Uppsala universitet, och har lång undervisningserfarenhet i...

 ;

Vi lever i mikroorganismernas värld! Mikroorganismerna finns överallt omkring oss och uppvisar en oanad mångfald. De påverkar oss och våra liv på ett mycket djupare plan än vad vi tidigare trott, något som vi först nu kunnat ta del av genom ny metodik. Syftet med Introduktion till mikrobiologi är att ge en kort, men ändå heltäckande, modern introduktion till ämnet mikrobiologi. Boken vill förmedla mikroorganismers egenart och stora ekologiska betydelse liksom den mer välkända medicinska bet...

Vi lever i mikroorganismernas värld! Mikroorganismerna finns överallt omkring oss och uppvisar en oanad mångfald. De påverkar oss och våra liv på ett mycket djupare plan än vad vi tidigare trott, något som vi först nu kunnat ta del av genom ny metodik. Syftet med Introduktion till mikrobiologi är att ge en kort, men ändå heltäckande, modern introduktion till ämnet mikrobiologi. Boken vill förmedla mikroorganismers egenart och stora ekologiska betydelse liksom den mer välkända medicinska betydelsen. Tonvikten ligger på bakterier, men också arkéer, eukaryota mikroorganismer och virus tas upp, liksom strategier för att behandla sjukdomar som dessa orsakar. I denna tredje upplaga har nya avsnitt om mikrobiell ekologi och odlingsoberoende studier av mikroorganimser lagts in. Innehållet i övrigt har fördjupats, uppdaterats och kompletterats. Introduktion till mikrobiologi är i första hand avsedd för biologi- och farmacistudenter men kan också användas av studenter med andra utbildningsmål, t.ex. ingenjörer, lärare, läkare och sjuksköterskor. Den vänder sig även till yrkesverksamma som vill ta del av de senaste rönen.På bokens webbsida (www.studentlitteratur.se/32976) finns bokens bilder i färg. Här kommer successivt ytterligare uppdateringar av innehållet samt förslag till fördjupningsläsning att läggas ut.

Information

Författare:
Karin Carlson Claës Linder Klas Flärdh Stefan Bertilsson Magnus Lundgren Staffan Svärd
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144168838
Utgivningsår:
2008
Revisionsår:
2017
Artikelnummer:
32976-SB03
Upplaga:
Tredje

Författare

Karin Carlson

Karin Carlson var biträdande professor i naturvetenskaplig mikrobiologi vid Uppsala universitet med mer än 40 års undervisningserfarenhet i mikrobi...

Claës Linder

Claës Linder var universitetslektor i farmaceutisk mikrobiologi vid Uppsala universitet, och undervisade bland andra farmacistuderande i mikrobiolo...

Klas Flärdh

Klas Flärdh är professor i mikrobiologi vid Biologiska institutionen vid Lunds universitet. Han har 20 års erfarenhet av undervisning i mikrobiolog...

Stefan Bertilsson

Stefan Bertilsson är professor i biologi vid Uppsala universitet, med bred undervisningserfarenhet inom miljömikrobiologi, molekylära metoder och m...

Magnus Lundgren

Magnus Lundgren är forskare vid institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala Universitet. Han har 15 års erfarenhet av undervisning i mi...

Staffan Svärd

Staffan Svärd är professor i eukaryot mikrobiologi och utsedd till excellent lärare vid Uppsala universitet, och har lång undervisningserfarenhet i...

 ;