Varukorg
Varukorgen är tom!
Varukorgen inkl. moms 0 kr
Elektronisk distribution
Frakt inkl. moms 0 kr
Varav moms (6 %) 0 kr
Varav moms (25 %) 0 kr
Öresutjämning 0 kr
Att betala inkl. moms 0 kr

Statsbidrag läromedel
Hem- och konsumentkunskap med Tina och Josse
INTRO
Balans
Balans 12
En balanserad livsstil 13
Träning och återhämtning 14
Stress 17
Om du mår dåligt 18
Sömn 19
Frukost 23
Lunch, mellanmål och middag 23
Balans i naturen 26
Balans i ekonomin 26
Recept
Bananshake med kokos 15
Energibars 16
Hallonsmoothie med agavesirap 16
Drickyoghurt med bär 21
Drickyoghurt med choklad 21
Våfflat pitabröd 22
Banana split med riven choklad 24
Calzone med salami 25
DEL 1
Levnadsvanor
Variation balans och individuella behov 31
Sex näringsämnen i din kropp 31
Balanserad kost 33
Mat energi och näring 34
Mer om näringsämnena 37
Kolhydrater 37
Fett 38
Proteiner 39
Vitaminer 41
Mineraler 44
Vatten 46
Hur din kropp tar upp näring 48
Individuella behov 50
Individuella val 50
Tillsatser i livsmedel 51
Måltiden och mattraditioner 53
Måltiden 53
Gemenskap 53
Vett och etikett 54
Mattraditioner 56
Svensk mathistoria 58
Svenska högtider 60
Andra svenska mattraditioner 61
Svenska landskapsrätter 63
Världens kök 64
Blå zoner 67
Framtidens mat 68
Samarbete och arbetsfördelning 69
Jämställdhet 69
Resurshushållning och smarta val 70
Konsumera hållbart och smart 70
Vad menas med hållbar mat? 71
Konventionell och ekologisk odling 72
Äta efter säsong 75
Klimatzoner 77
Transport 78
Matsvinn eller matvinst 78
Märkning av livsmedel och hushållsprodukter 80
Avfallstrappan 82
Städa och tvätta 84
Schysst, snyggt och fräscht 84
Städa kök 85
Städa rummet 87
Städa badrum 87
Tvätta, torka, stryka 89
Ta hand om din utsida 93
Skadedjur 95
Kolla vad du kan om levnadsvanor 97
DEL 2
Mat och matlagning
Matlagning 100
Behov och sammanhang 100
Intryck och sinnen – mat ska smaka, dofta och kännas 101
Hantera mat 104
Hantering, tillagning och förvaring 104
Hygien 105
Utrustning 107
Köksredskap 107
Säkerhet i köket 110
Förberedelser och metoder 112
Planera och organisera din matlagning 112
Att välja livsmedel 113
Förbereda ingredienser/råvaror 114
Matlagningsmetoder 115
Metoder för konservering 120
Bakning 123
Vad gillar du? 127
Läsa recept 128
Instruktioner och recept 128
Utvärdera 130
Livsmedelssäkerhet 131
Olika livsmedel 132
Vegetabiliska livsmedel 133
Grönsaker 133
Rotfrukter 137
Baljväxter 138
Svamp 139
Spannmål 140
Mandel, nötter och frön 149
Kryddor och örter 150
Bär och frukt 151
Fisk och skaldjur 153
Kött 160
Nötkreatur 161
Gris 162
Får 162
Kyckling 163
Kalkon 165
Ren 165
Vilt 165
Mejeriprodukter 166
Ägg 168
Matfett 170
Drycker 171
Godis 173
Kolla vad du kan om mat och matlagning 174
DEL 3
Recept
Grönt och sånt 176
Coola kål 177
- Grönkålschips ”sweet & sour”
- Ugnsrostad blomkål med bacon
- Rödkål med chili, russin & granatäpple
- Fransk kålsallad med druvor
Rackarns goda råkostsallader 178
- Svensk kålrotssallad
- Asiatisk morotssallad med ingefära
- Broccoli med rädisor och pepparrot
- Zucchini med rättika och mynta
Billiga soppor 180
- Soppa på potatis och fetaost
- Grön ärt- och palsternackssoppa
- Morotssoppa med tomat och ingefära
- Svampsoppa med brie
Balla bowls 182
- Bulgogibowl med stekt ägg
- Misoramen med chitakesvamp
Tomejto, tomato, tomater 183
- Rivna, frysta tomater
- Ugnsbakade tomater
- Tomatsås till pizzan
Rätter på råvaror som håller på att gå ut 185
- Enkel lasagne med påläggsmat
- Rostad tomatsoppa (på övermogna tomater)
- Blomkålspizza (på halvrisig blomkål)
Potatis, potatis 187
- Hasselbackspotatis
- Potatisgratäng
- Krossad amandinepotatis med parmesan
- Potatismos
- Citron-vitlöksmos
Riviga ris 190
- Grundrecept ris
- Marockoris
Basta, pasta! 191
- Pasta bolognese
- Pasta pomodoro
Älska pizza 192
- Pizza verde
- Klassisk pizzadeg (grund)
- Calzone (överbakad)
- Pizza bianca
Pajiga pajer 194
- Tacopaj med champinjoner
- Ostpaj med kummin
Bönor & gryn 196
- Tabbouleh på matvete
- Falafel med yoghurtdipp
- Daal (kryddig linsgryta)
Dippiga dippsåser & vinnande vinägrett 198
- Rödbetsdipp med vita bönor (Mellanöstern)
- Remouladdipp (Danmark)
- Sötpotatisaioli (USA)
- Gräddressing
- Klassisk fransk vinägrett
Helmätt på halvfabrikat 200
- Varm hummus med lime och silverlök
- Snabba fisken med skaldjurssås
- Tunnbrödswrap med korv och surkål
- Soppa på burksparris med salami
Matiga kompissnacks 203
- Frittes dipp till majschips
- Snabba quesadillas med broccoli och skinka
- Vietnamesiska vårrullar med dipp
Fisk 204
Snygga laxar 204
- Lax i bit med ärtpesto
- Laxburgare med kålsallad och vitlökskräm
- Lax stroganoff
- Lax sashimi med ingefära
Finfina fiskgratänger 209
- Fiskgratäng med torsk
- Gratinerade spättafiléer
Kött 210
Fyra goda färser 211
- Köttfärslimpa med ajvar relish och bacon
- Kebab med fänkålsyoghurt (Mellanöstern)
- Kycklingsallad larb (Thailand)
- Tinas köttbullar
Världsgrisar med knorr 215
- Asiatisk fläskkarré
- Afrikansk fläskkarré
Fågel 216
- Piccata på kycklingbröst med blomkål och äpple (Indien)
- Fransk kycklinggryta
- Tom ka gai-soppa (Thailand)
- Hot wings (USA)
Ägg 220
- Amerikansk omelett
- Ugnspannkaka
- Pochera ägg
- Äggröra
Asbra pannkakor 222
- Pannkakor med brynt smör
- Pannkakor med banan
- Pannkakor med risgryn
- Holländsk pannkaka
Bästa bröden 224
- Tekakor med sirap
- Kardemummascones
- Filmjölksbröd
- Pippis fröknäcke
- Tortillabröd
Gott och blandat 228
Sylta & safta 229
- Apelsinmarmelad
- Drottningsylt
- Citronsaft
- Äppelmos á la Josse
Såser till glass 230
- Råcreme
- Chokladsås
- Hallonsås med brynt smör
- Salt kolasås med lönnsirap
Bästa bärdesserterna 232
- Jordgubbar med avokadokräm
- Citronkrämsgratinerade björnbär
- Marängsviss med choklad och blåbär
- Rabarberkompott med chia
Söta pajer 234
- Rabarber- och hallonpaj
- Äppelkompott med havrefras
Hemmagjorda energidrycker 235
- Äppelboost
- Kaffedryck
- Citron och ingefära
DEL 4
Privatekonomi & konsumtion
Dina pengar 238
Få ordning på ekonomin 238
Spara 239
Låna 240
Budget 241
Inkomster 242
Skatt och deklaration 243
Utgifter 245
Att hantera inkomster och utgifter 245
Handla på kredit 246
Avtal och abonnemang 249
Arbete 251
Konsumentinformation och reklam 255
Skillnaden mellan reklam, information och nyheter 256
Sveriges marknadsföringslag 260
Rättigheter och skyldigheter 261
Konsumenträtt 261
Frivillig service från butiker 262
ARN 264
Köp på internet – från ett företag 264
När du handlar från en privatperson 267
Kolla vad du kan om privatekonomi och konsumtion 268
Information
- Författare:
- Tina Nordström Josefine Haamer von Hofsten
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144185309
- Utgivningsår:
- 2020
- Revisionsår:
- 2024
- Artikelnummer:
- 46075-02
- Upplaga:
- Andra
- Sidantal:
- 280