Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Vitalparametrar i sjuksköterskans perspektiv

En introduktion till kliniska observationer
Skickas följande arbetsdag

En förutsättning för att kunna ge patienter omvårdnad av god kvalitet är att övervaka, observera och dokumentera patienternas vitalparametrar. Denna viktiga och praktiska bok hjälper dig att utveckla dina teoretiska och praktiska kunskaper om vuxna patienter som vårdas på sjukhus, privata vårdinrättningar eller inom hemsjukvården. Förutom bedömning och övervakning av patienter omfattar boken även: infektionskontroll smärthantering kommunikation nutrition reflekterande verksamhet. Till din h...

En förutsättning för att kunna ge patienter omvårdnad av god kvalitet är att övervaka, observera och dokumentera patienternas vitalparametrar. Denna viktiga och praktiska bok hjälper dig att utveckla dina teoretiska och praktiska kunskaper om vuxna patienter som vårdas på sjukhus, privata vårdinrättningar eller inom hemsjukvården. Förutom bedömning och övervakning av patienter omfattar boken även: infektionskontroll smärthantering kommunikation nutrition reflekterande verksamhet. Till din hjälp för att inhämta ny kunskap i ämnet finns kunskapsmål, fallstudier, viktiga termer, övningar och flervalsfrågor. Vitalparametrar i sjuksköterskans perspektiv är ett måste för sjuksköterskestudenter och nyutexaminerade sjuksköterskor som arbetar inom vårdens olika områden.

      • 9
        Förord till den engelska upplagan
      • 11
        Tack
      • 13
        Förord till den svenska upplagan
      • 15
        Inledning
        • 16
          Litteratur
      • 19
        KAPITEL 1 Infektionsprevention
        • 19
          Inledning
        • 20
          Kunskapsmål
        • 20
          Vad är mikroorganismer?
        • 21
          Hur sprids mikroorganismer?
        • 22
          Infektionskedjan
        • 22
          Fyra områden med standardprinciper för att förebygga VRI
        • 35
          Avslutning
        • 35
          Litteratur
        • 37
          Bilaga
      • 43
        KAPITEL 2 Luftvägar och lungor
        • 43
          Inledning
        • 43
          Kunskapsmål
        • 44
          Andningsorganen
        • 46
          Vilken funktion har lungorna?
        • 47
          Bedömning av andningen
        • 52
          Avslutning
        • 52
          Litteratur
      • 55
        KAPITEL 3 Hjärt–kärlsystemet
        • 55
          Inledning
        • 55
          Kunskapsmål
        • 56
          Hjärt–kärlsystemet
        • 59
          Övervakning av hjärt–kärlsystemet
        • 69
          Avslutning
        • 70
          Litteratur
      • 73
        KAPITEL 4 Temperatur
        • 73
          Inledning
        • 73
          Kunskapsmål
        • 74
          Temperaturregleringens funktion i kroppen
        • 75
          Normal kroppstemperatur
        • 75
          Vilka faktorer påverkar kroppstemperaturen?
        • 76
          Definition av feber (pyrexi)
        • 76
          Låg kroppstemperatur – hypotermi
        • 77
          Hög kroppstemperatur – hypertermi
        • 78
          Mätning och reglering av temperaturen
        • 84
          Avslutning
        • 84
          Litteratur
      • 87
        KAPITEL 5 Urinproduktion
        • 87
          Inledning
        • 87
          Kunskapsmål
        • 88
          Njurarnas anatomi och fysiologi
        • 88
          Njurarnas roll och funktion i kroppen
        • 93
          Faktorer som påverkar urinproduktionen
        • 94
          Normalområdet för att upprätthålla vätskebalans och urinproduktion
        • 94
          Vad är ett normalt urinprov
        • 95
          Mäta urinproduktionen
        • 99
          Urinanalys med urinsticka
        • 102
          Se, lyssna och känn
        • 103
          Avslutning
        • 103
          Litteratur
      • 105
        KAPITEL 6 Smärta: den femte vitalparametern
        • 105
          Inledning
        • 105
          Kunskapsmål
        • 105
          Smärtöverföringens anatomi och fysiologi
        • 109
          Definitioner av smärta
        • 111
          Strategier för smärtbedömning
        • 115
          Fysiologiska effekter av akut smärta
        • 117
          Världshälsoorganisationens smärttrappa
        • 118
          Strategier för smärthantering med läkemedel
        • 119
          Epidural smärtlindring
        • 122
          Se, lyssna och känn
        • 123
          Avslutning
        • 123
          Litteratur
      • 127
        KAPITEL 7 Skattningsinstrument för tidiga tecken
        • 127
          Inledning
        • 127
          Kunskapsmål
        • 128
          Principerna för Early Warning Scoring-systemet
        • 129
          Att fylla i instrumentet Early Warning Scoring
        • 136
          Konceptet uppsökande- och akutteam
        • 138
          Se, lyssna och känn
        • 139
          Avslutning
        • 140
          Litteratur
      • 143
        KAPITEL 8 Kommunikation
        • 143
          Inledning
        • 143
          Kunskapsmål
        • 144
          Olika sätt att kommunicera
        • 147
          Se, lyssna och känn
        • 148
          Vikten av att i tid kommunicera att kliniska värden försämrats
        • 151
          Rapportera observationerna
        • 151
          Behovet av teamarbete för att patienten ska få bästa tänkbara vård
        • 152
          Avslutning
        • 152
          Litteratur
      • 153
        KAPITEL 9 Nutrition
        • 153
          Inledning
        • 154
          Kunskapsmål
        • 154
          Mag–tarmkanalens betydelse i kroppen
        • 156
          Livsmedelsgrupper
        • 159
          Vad är metabolism?
        • 160
          Definition av malnutrition
        • 160
          Effekten av dålig nutrition på hälsan och patienters återhämtning
        • 165
          Oral nutrition
        • 165
          Enteral nutrition
        • 167
          Sjuksköterskans roll vid övervakning och rapportering av patienters näringsintag
        • 169
          Avslutning
        • 169
          Litteratur
        • 170
          Lästips
      • 173
        KAPITEL 10 Blodsockerkontroll
        • 173
          Inledning
        • 173
          Kunskapsmål
        • 173
          Anatomi och fysiologi
        • 174
          Vad är blodglukos?
        • 175
          Vad är stressrespons?
        • 176
          Varför behöver vi kontrollera blodglukosnivåerna?
        • 176
          Diabetes
        • 182
          Blodprover
        • 184
          Se, lyssna och känn
        • 185
          Avslutning
        • 185
          Litteratur
      • 187
        KAPITEL 11 Reflekterande verksamhet
        • 187
          Inledning
        • 188
          Kunskapsmål
        • 188
          Vad är reflektion
        • 188
          Olika reflektionsmodeller
        • 194
          Avslutning
        • 194
          Litteratur
      • 197
        KAPITEL 12 Sammanfattning och flervalsfrågor
        • 198
          Flervalsfrågor
        • 202
          Litteratur
      • 203
        Ordförklaringar
      • 209
        Svar till övningar och flervalsfrågor
      • 225
        Sakregister

Information

Författare:
Joyce Smith Rachel Roberts
Översättare:
Margareta Brandin Berndtsson
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144083582
Utgivningsår:
2013
Artikelnummer:
36392-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
228

Författare

Joyce Smith

Joyce Smith är universitetslektor vid School of Nursing and Midwifery, Universitetet i Salford.

Rachel Roberts

Rachel Roberts är klinikföreståndare vid geriatriska kliniken vid Calderdale and Huddersfield NHS Foundation Trust.

 ;