Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Dricksvatten

Vårt viktigaste livsmedel
Skickas följande arbetsdag

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Det måste vara hälsosamt och alltid finnas i tillräcklig mängd. Till vad använder vi dricksvattnet? Behöver vi hushålla med användningen av dricksvatten för att kommunernas vattentäkter eller din privata brunn ska räcka till? Många kommuner har tvingats utfärda restriktioner att använda dricksvattnet särskilt under sommaren under de senaste åren. Varmare klimat ger längre växtsäsong med ökad avdunstning och minskad grundvattenbildning samt mindre til...

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Det måste vara hälsosamt och alltid finnas i tillräcklig mängd. Till vad använder vi dricksvattnet? Behöver vi hushålla med användningen av dricksvatten för att kommunernas vattentäkter eller din privata brunn ska räcka till? Många kommuner har tvingats utfärda restriktioner att använda dricksvattnet särskilt under sommaren under de senaste åren. Varmare klimat ger längre växtsäsong med ökad avdunstning och minskad grundvattenbildning samt mindre tillrinning till floder och sjöar. Hur klarar vi nästa långa torrperiod? Det behövs fördjupade kunskaper om hur dricksvatten bildas och lagras. Kommunerna måste skapa dricksvattenplaner. På så sätt skapas möjlighet till en framtida hållbar dricksvattenförsörjning. Boken är avsedd att användas på universitetens miljövetenskapliga, naturvetenskapliga och övriga dricksvattenrelaterade utbildningar. Boken är även skriven för politiker, verksamma inom vatten och avlopp samt alla andra med intresse för vatten och särskilt de med privata brunnar.

    • 7
      Förord
      • 9
        DRICKSVATTEN – VÅRT VIKTIGASTE LIVSMEDEL
        • 9
          Vad händer med vårt dricksvatten?
        • 12
          Vad händer med dricksvattnet globalt?
        • 21
          Hur klarar Europa dricksvattenhanteringen
        • 22
          Vatten och hållbar utveckling
          • 27
            Sveriges miljökvalitetsmål
          • 29
            Agenda 2030 och globala hållbarhetsmål
        • 30
          Sammanfattning
      • 31
        RAMDIREKTIV FÖR VATTEN
        • 32
          Varför ett ramdirektiv?
        • 33
          Avrinningsområden och vattendistrikt
          • 35
            Vattendirektivets mål för miljökvalitet
          • 36
            Förvaltningsplaner
          • 38
            Effektivisering av vattenplaneringen
          • 41
            Mänsklig rättighet till vatten och sanitet
        • 41
          Sammanfattning
      • 43
        VATTNET PÅ VÅR PLANET
        • 44
          De globala vattentillgångarna
        • 45
          Vattnets kretslopp i naturen
          • 48
            Nederbörd
          • 50
            Ytvatten
          • 51
            Avdunstning
          • 54
            Vatten i jord och berg
          • 60
            Avrinningsområde
          • 62
            In- och utströmningsområden
        • 64
          Sammanfattning
      • 65
        VATTENFÖRSÖRJNINGSHISTORIK
        • 67
          Tidiga försök till dricksvattenrening
        • 67
          1800-talets dricksvattenrening
        • 71
          Utvecklingen av dricksvattenhanteringen i Sverige
        • 79
          Sammanfattning
      • 81
        SVERIGES VATTENHUSHÅLLNING
        • 83
          Tillgångar av ytvatten
          • 86
            Bristområden för ytvattenanvändning
        • 88
          Grundvatten i det lösa jordtäcket
        • 90
          Berggrundvatten
          • 95
            Uttagsmöjligheter ur grundvattnet
        • 95
          Områden med dricksvattenbrist
        • 104
          Varifrån kommer vårt dricksvatten?
        • 107
          Vilka är vattenanvändare i Sverige?
        • 111
          Kommunal vattenanvändning
          • 112
            Hushållets vattenanvändning
        • 122
          Jordbrukets vattenanvändning
        • 124
          Sammanfattning
      • 127
        DRICKSVATTENREGLER
        • 127
          Dricksvatten är ett livsmedel
          • 131
            Uttag av grundvatten
          • 133
            Vattentjänstlagen
        • 135
          Sammanfattning
      • 137
        DRICKSVATTNETS KVALITET
        • 141
          Förekomst av mikroorganismer i dricksvatten
          • 143
            Sjukdomsframkallande mikroorganismer i dricksvattnet
          • 144
            Kontroll av dricksvattnet
          • 147
            Sjukdomsutbrott av mikroorganismer
          • 149
            Hur står det till med vattnet i enskilda brunnar?
        • 150
          Kemiska ämnen som påverkar dricksvattnets kvalitet
          • 150
            Järn och mangan
          • 154
            Hårt vatten och mjukt vatten, kalcium och magnesium
          • 156
            Syrehalten
          • 157
            Fluorid
          • 160
            Hälsorisker med kväveföreningar i grundvattnet
          • 162
            Försurning av dricksvatten
          • 168
            Grumlighet
          • 169
            Koppar
          • 170
            Aluminium
          • 170
            Svavelväte
          • 170
            Aggressiv kolsyra
          • 171
            Kadmium och zink
          • 171
            Arsenik
          • 173
            Saltvatten i grundvattentäkten
          • 183
            Radon
          • 187
            Uran
          • 189
            Bekämpningsmedelsrester
          • 190
            Bly
          • 191
            Humus, NOM och brunifiering
          • 192
            Läkemedelsrester
          • 192
            Lukt och smak
          • 192
            PFAS
        • 194
          Sammanfattning
      • 195
        HUR SÄKRAR VI DRICKSVATTENKVALITETEN I DAG?
        • 196
          Reningsprocesser vid ytvattentäkt
          • 200
            Reducering av mikroorganismer
        • 202
          Vattenskyddsområde
        • 205
          Vattenförsörjningsplan
        • 206
          Sammanfattning
      • 207
        KLIMATFÖRÄNDRINGAR OCH DRICKSVATTENFÖRSÖRJNINGEN
        • 207
          Effekter av klimatförändringar i Sverige
          • 207
            Förändrad temperatur
          • 210
            Översvämningar
          • 212
            Klimatets påverkan på grundvattnet
          • 213
            Framtida vattentillgångar 2040–2100
        • 214
          Sammanfattning
      • 215
        VATTENFÖRSÖRJNING I DE NORDISKA GRANNLÄNDERNA
        • 215
          Norge
        • 216
          Danmark
        • 218
          Finland
        • 218
          Sammanfattning
      • 219
        HUR NÅR VI HÅLLBARHET I DRICKSVATTEN­FÖRSÖRJNINGEN?
        • 225
          Sammanfattning
    • 227
      Litteratur
    • 233
      Bilaga 1
    • 241
      Färgbilaga
    • 257
      Person- och sakregister

Detta är en faktaspäckad, sakrik och vederhäftig bok om vårt livsviktiga dricksvatten. Det är nästan svårt att hitta något mer angeläget ämne att skriva om. Boken är tänkt att användas vid undervisning på universitet och högskolor, men är säkert av stort intresse även för en intresserad allmänhet.

Information

Författare:
Anders Nordström
Illustratör:
Jonny Hallberg
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144133034
Utgivningsår:
2019
Artikelnummer:
40357-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
258

Författare

Anders Nordström

Anders Nordström är universitetslektor i naturgeografi vid Stockholms universitet. Han har lång erfarenhet av miljövårdsutbildning och har gett ut ...

 ;