
Dricksvatten
Vårt viktigaste livsmedel
Skickas följande arbetsdag
Hitta produkten hos våra återförsäljare som levererar utanför Sverige
- 7Förord
- 9DRICKSVATTEN – VÅRT VIKTIGASTE LIVSMEDEL
- 9Vad händer med vårt dricksvatten?
- 12Vad händer med dricksvattnet globalt?
- 21Hur klarar Europa dricksvattenhanteringen
- 22Vatten och hållbar utveckling
- 27Sveriges miljökvalitetsmål
- 29Agenda 2030 och globala hållbarhetsmål
- 30Sammanfattning
- 31RAMDIREKTIV FÖR VATTEN
- 32Varför ett ramdirektiv?
- 33Avrinningsområden och vattendistrikt
- 35Vattendirektivets mål för miljökvalitet
- 36Förvaltningsplaner
- 38Effektivisering av vattenplaneringen
- 41Mänsklig rättighet till vatten och sanitet
- 41Sammanfattning
- 43VATTNET PÅ VÅR PLANET
- 44De globala vattentillgångarna
- 45Vattnets kretslopp i naturen
- 48Nederbörd
- 50Ytvatten
- 51Avdunstning
- 54Vatten i jord och berg
- 60Avrinningsområde
- 62In- och utströmningsområden
- 64Sammanfattning
- 65VATTENFÖRSÖRJNINGSHISTORIK
- 67Tidiga försök till dricksvattenrening
- 671800-talets dricksvattenrening
- 71Utvecklingen av dricksvattenhanteringen i Sverige
- 79Sammanfattning
- 81SVERIGES VATTENHUSHÅLLNING
- 83Tillgångar av ytvatten
- 86Bristområden för ytvattenanvändning
- 88Grundvatten i det lösa jordtäcket
- 90Berggrundvatten
- 95Uttagsmöjligheter ur grundvattnet
- 95Områden med dricksvattenbrist
- 104Varifrån kommer vårt dricksvatten?
- 107Vilka är vattenanvändare i Sverige?
- 111Kommunal vattenanvändning
- 112Hushållets vattenanvändning
- 122Jordbrukets vattenanvändning
- 124Sammanfattning
- 127DRICKSVATTENREGLER
- 127Dricksvatten är ett livsmedel
- 131Uttag av grundvatten
- 133Vattentjänstlagen
- 135Sammanfattning
- 137DRICKSVATTNETS KVALITET
- 141Förekomst av mikroorganismer i dricksvatten
- 143Sjukdomsframkallande mikroorganismer i dricksvattnet
- 144Kontroll av dricksvattnet
- 147Sjukdomsutbrott av mikroorganismer
- 149Hur står det till med vattnet i enskilda brunnar?
- 150Kemiska ämnen som påverkar dricksvattnets kvalitet
- 150Järn och mangan
- 154Hårt vatten och mjukt vatten, kalcium och magnesium
- 156Syrehalten
- 157Fluorid
- 160Hälsorisker med kväveföreningar i grundvattnet
- 162Försurning av dricksvatten
- 168Grumlighet
- 169Koppar
- 170Aluminium
- 170Svavelväte
- 170Aggressiv kolsyra
- 171Kadmium och zink
- 171Arsenik
- 173Saltvatten i grundvattentäkten
- 183Radon
- 187Uran
- 189Bekämpningsmedelsrester
- 190Bly
- 191Humus, NOM och brunifiering
- 192Läkemedelsrester
- 192Lukt och smak
- 192PFAS
- 194Sammanfattning
- 195HUR SÄKRAR VI DRICKSVATTENKVALITETEN I DAG?
- 196Reningsprocesser vid ytvattentäkt
- 200Reducering av mikroorganismer
- 202Vattenskyddsområde
- 205Vattenförsörjningsplan
- 206Sammanfattning
- 207KLIMATFÖRÄNDRINGAR OCH DRICKSVATTENFÖRSÖRJNINGEN
- 207Effekter av klimatförändringar i Sverige
- 207Förändrad temperatur
- 210Översvämningar
- 212Klimatets påverkan på grundvattnet
- 213Framtida vattentillgångar 2040–2100
- 214Sammanfattning
- 215VATTENFÖRSÖRJNING I DE NORDISKA GRANNLÄNDERNA
- 215Norge
- 216Danmark
- 218Finland
- 218Sammanfattning
- 219HUR NÅR VI HÅLLBARHET I DRICKSVATTENFÖRSÖRJNINGEN?
- 225Sammanfattning
- 227Litteratur
- 233Bilaga 1
- 241Färgbilaga
- 257Person- och sakregister
Detta är en faktaspäckad, sakrik och vederhäftig bok om vårt livsviktiga dricksvatten. Det är nästan svårt att hitta något mer angeläget ämne att skriva om. Boken är tänkt att användas vid undervisning på universitet och högskolor, men är säkert av stort intresse även för en intresserad allmänhet.
Information
- Författare:
- Anders Nordström
- Illustratör:
- Jonny Hallberg
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144133034
- Utgivningsår:
- 2019
- Artikelnummer:
- 40357-01
- Upplaga:
- Första
- Sidantal:
- 258