
Mat och ätande
Sociologiska perspektiv
Skickas följande arbetsdag
Hitta produkten hos våra återförsäljare som levererar utanför Sverige
- 13Förord
- 17Författarpresentation
- 121Sociologiska perspektiv på mat och ätande: En introduktion
- 21Introduktion
- 22Tidiga verk
- 25Svenska utredningar och kostvanestudier
- 281980-talet – en specifik matsociologi växer fram
- 331990-talet – Norden, Nordamerika och Australien
- 37Det nya millenniet
- 42Avslutning – om att läsa denna bok
- 44Referenser
- Del I Teoretiska perspektiv
- 253Den osynliga hand som föder oss: Mat och måltider i strukturellt perspektiv
- 53Introduktion
- 54Strukturer och ett strukturellt perspektiv
- 55Strukturalism
- 57Strukturteorier – samhällets ordning och det ordnade samhället
- 57Symboliska strukturer
- 61Materiella strukturer
- 64Relationella strukturer
- 66Att forska på matens och ätandets strukturer
- 69Avslutning
- 70Referenser
- 373Den ätande aktören
- 73Introduktion
- 74Hur kan vi förstå den ätande aktören?
- 74Den rationella aktören
- 81Interaktionistiska perspektiv och den meningsfulla maten
- 85Den ätande aktören – några empiriska nedslag
- 85Randall Collins – interaktioner och dryckesritualer
- 87Gary Alan Fine – interaktionistiska analyser av restaurangmiljön
- 88Jeffrey Sobal – strategier vid stigmatisering av övervikt
- 90Avslutning
- 91Referenser
- 493Matens sociala praktiker
- 93Introduktion
- 95Praktikteorier inom sociologin – ”två generationer”
- 96”Första generationen” – Giddens och Bourdieu
- 98Praktikvändningen och ”den andra generationen”
- 101Praktikteorier och konsumtion
- 106Forskning om olika matpraktiker
- 109Avslutning
- 110Referenser
- 5113Ätandets diskurser
- 113Introduktion
- 114Olika sätt att se på och tolka världen
- 117Diskursteori
- 118Exempel på diskursteoretisk analys
- 121Kritisk diskursanalys
- 122Exempel på kritisk diskursanalys
- 124Diskurspsykologi
- 125Exempel på diskurspsykologisk analys
- 127Avslutning
- 129Referenser
- Del II Mat och ätande, från det lilla till det stora
- 6133Mat och måltider genom livet
- 133Introduktion
- 134Mat, måltider och ätande genom livet – några teoretiska begrepp och tankegångar
- 134Livsloppsperspektiv
- 138Generationsbegreppet
- 141Mat, måltider och ätande genom livet – några empiriska nedslag
- 142Barndomens måltider och skolan som måltidsarena
- 144Vuxenlivets måltider och arbetsplatsen som måltidsarena
- 146Den åldrande människan och den förändrade måltiden
- 148Avslutning
- 149Referenser
- 7153Matens medikalisering och disciplineringen av kroppen
- 153Introduktion
- 154Disciplinering och kontroll
- 157Medikalisering, hälsoism och nutritionism
- 161Barnen och skolan som medel för disciplinering och kontroll – en historisk tillbakablick
- 163Det individualiserade samhället – självkontroll och hälsosamma vanor med hjälp av ny teknik
- 165Fetma – ett medikaliserat tillstånd
- 168Avslutning
- 169Referenser
- 8173Varför äter vi inte ”som vi borde”?
- 173Introduktion
- 174Den ekonomiska människan
- 175Den mänskliga människan
- 179Beteendeekonomi och nudging
- 181Den sociala människan
- 184Social koordinering, konventioner och måltidsrutiner
- 189Beteendeförändring hos den sociala människan
- 190Avslutning
- 191Referenser
- 9195Kostavvikelser: Social identitet och stigma
- 195Introduktion
- 196Teorier med relevans för att förstå kostavvikelser som ett sociologiskt fenomen
- 196Teater som metafor för identitet
- 197Tillskriven identitet och social nedvärdering
- 199Dynamik mellan likheter och skillnader
- 203Identitet, biologi och social ordning
- 205Forskning om kostavvikelser
- 208Avslutning
- 209Referenser
- 10211Genus i HK-rummet
- 211Introduktion
- 212Att skilja på forskning, politik och ideologi
- 213Genusfrågor som forskningsobjekt
- 215Genus – synligt och osynligt i skolan
- 217Att skapa och erövra identiteter
- 218Ett ämne laddat med genus
- 220Välkommen in i det tidigare kvinnorummet – köket
- 221Avslutning
- 222Referenser
- 11227Ätandets sociala differentiering
- 227Introduktion
- 228Klass
- 228Klassbegreppet hos Marx och Weber
- 230Klass, kapitalformer och sociala fält
- 232Genus
- 234Etnicitet
- 235Klass, genus och etnicitet i den matsociologiska forskningen
- 235Klass
- 238Genus
- 239Etnicitet och utländsk bakgrund
- 242Avslutning
- 243Referenser
- 12249Mat och måltider i välfärden
- 249Introduktion
- 250Välfärd och samhälle
- 252Organisation och styrning av samhället på tre nivåer – välfärdstjänstens mat
- 256Mat och måltider – verksamheter och gäster
- 257Välfärdens framväxt
- 262Mat och måltider som välfärdstjänst i praktiken
- 265Avslutning
- 266Referenser
- 13271Livsmedelsproduktion: En global-sociologisk historieskrivning
- 271Introduktion
- 273Jordbrukssamhället
- 274Feodalism – krigsherrar beskattar bönder
- 275Kolonialsystemen och den globala handelns framväxt
- 277Industrialiseringen
- 279Konsumtionssamhället
- 280Matens globalisering
- 283Industrialiserad konsumtion
- 284Alternativ mat som motstånd
- 286Globaliseringens ljusa(re) sida
- 287Avslutning
- 288Referenser
- 14293Maten, den nationella identiteten och gastronationalismen
- 293Introduktion
- 294Nationen, nationalismen och den nationella identiteten
- 294Den föreställda gemenskapen
- 295Banal nationalism
- 296Feministiska perspektiv på nationalism
- 297Kulinarisk nationell identitet och gastronationalism
- 300Det nya nordiska köket
- 303Matlandet Sverige
- 307Avslutning
- 308Referenser
- 15313Mat och religion
- 313Introduktion
- 314Religion – social institution, tro och praktik
- 315Matens religiösa betydelse
- 317Matregler
- 318Matregler inom olika religiösa traditioner
- 324Religion och samhälle
- 324Mat och religion i ett pluralistiskt samhälle
- 327Avslutning
- 328Referenser
- 16331Matkonsumtion och klimatförändringar
- 331Introduktion
- 332Mat och klimat
- 335Den svenska kontexten
- 337Hållbarhet som meningsskapande matpraktiker
- 341Individen och ansvaret – en konsumtionssociologisk inblick
- 343Sociokulturella möjligheter för en klimatvänlig matkonsumtion
- 345Avslutning
- 346Referenser
- Del III Matarbetet i och utanför hemmet, i går och i dag
- 17353Matlagning i hemmet – från osynligt till jämställt? Tidsstudier och recept berättar
- 353Introduktion
- 354Kristalliserad arbetstid
- 357Det obetalda matarbetet i tidsstudier
- 361Det obetalda matarbetet i recepten
- 363Koka ärtsoppa enligt Vår kokbok
- 366Förändringar i recepten på ärtsoppa från 1951 till 2017
- 367Ärtsoppa på nätet, i burk och i ”plastkorv”
- 368Kristalliserad ärtsoppa
- 370Avslutning
- 372Empiriskt material
- 373Referenser
- 18377Att leda arbetet med mat för många: Utbildning, akademisering och profession
- 377Introduktion
- 378Det utflyttade hemarbetet och den inbyggda genusproblematiken
- 382Från utflyttat hemarbete till utbildning, akademisering och profession
- 384Ekonomiföreståndarinnan blir en filosofie kandidat i kostvetenskap
- 387Akademisering
- 391Professionen
- 393Avslutning
- 394Referenser
- 19397Från dietassistent till nutritionsbehandlingsprocess: De svenska dietisternas professionalisering
- 397Introduktion
- 398Från yrke till profession – professionalisering
- 402Dietistyrket växer fram
- 405Utbildningen
- 407Valet av yrkesförening
- 409Vägen till dietistlegitimation
- 411Införandet av Nutritionsbehandlingsprocessen
- 412Ett professionellt projekt
- 415Avslutning
- 416Referenser
- 20419Restaurangen som samhällsfenomen
- 419Introduktion
- 420Den moderna restaurangen – en arena för smakdistinktioner
- 423Krogen – från samhällsproblem till umgängesideal
- 428Ett manligt rum – för inrikes födda storstadsbor
- 432Restaurangen som performativ arena
- 438Den ideala postmoderna institutionen
- 441Avslutning
- 442Referenser
- 445Person- och sakregister
Vill du veta mer?
Lyssna på Nicklas Neuman som här intervjuas på Sveriges Radio.
Information
- Redaktörer:
- Nicklas Neuman
- Kapitelförfattare:
- Jonas Bååth Jukka Gronow Håkan Jönsson Elin Lövestam Mia Lövheim Matilda Marshall Ylva Mattsson Sydner Maria Nyberg Emma Oljans Cecilia Olsson
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144131672
- Utgivningsår:
- 2019
- Artikelnummer:
- 40307-01
- Upplaga:
- Första
- Sidantal:
- 456