Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Diskursanalys

med utbildningsvetenskapliga perspektiv

Skickas följande arbetsdag

I dagens mediebrus verkar uttryck för populism, faktaresistens och antidemokratiska ideologier bli allt vanligare. En viktig uppgift för skola och högre utbildning är därför att förse elever, studenter och lärare med kritiska analysverktyg så att de kan sovra i informationsflödet. Diskursanalys är ett sådant verktyg som förmår synliggöra hur språk och texter av olika slag, såväl tryckta som digitala, rymmer ideologier och makt. Diskursanalys uppfattas inte sällan som onödigt komplicerad och s...

Läs mer

I dagens mediebrus verkar uttryck för populism, faktaresistens och antidemokratiska ideologier bli allt vanligare. En viktig uppgift för skola och högre utbildning är därför att förse elever, studenter och lärare med kritiska analysverktyg så att de kan sovra i informationsflödet. Diskursanalys är ett sådant verktyg som förmår synliggöra hur språk och texter av olika slag, såväl tryckta som digitala, rymmer ideologier och makt. Diskursanalys uppfattas inte sällan som onödigt komplicerad och svårtillgänglig. Den här boken vill ändra på den uppfattningen. I boken medverkar tio forskare från olika akademiska discipliner. Samtliga har erfarenhet av diskursanalys från både undervisning och forskning. Bokens syfte är att visa hur diskursanalys konkret kan tillämpas på texter som knyter an till det utbildningsvetenskapliga området - lärobokstexter, läroplanstexter, digitala resurser och diskussionsgrupper samt medietexter - och hur detta kan utnyttjas i klassrummet. Boken riktar sig främst till studenter och lärare vid högskolor och universitet med intresse för diskursanalys med ett utbildningsvetenskapligt och didaktiskt perspektiv.

Stäng

…jag har under några veckor tänkt att jag skulle skriva och tacka för att jag fick möjlighet att läsa och arbeta med texterna i er antologi. Ikväll har jag läst flera kapitel igen och kände att det nu var dags att skriva några rader. Jag slås av att det genomgående är ett enkelt (och därför genomträngligt och begripligt) språk med relevanta exempel. Jag har ju läst massor om diskursanalys det sista året och vet vad jag jämför med. Begrepp och krångliga ord används när det tillför något och aldrig utan förklaring eller sammanhang. Det gör det möjligt för mig som nybörjare att snappa upp trådar och förstå en del av det komplexa med diskursanalys. Du hade helt rätt i att jag skulle ha stor nytta av dessa texter. Förutom att jag får hjälp med att förstå och sortera vad som är vad (vilket du vet att jag slitit lite med i uppsatsen) så blir jag inspirerad av sättet att skriva. Det är rakt och enkelt och saker göms inte i krångliga formuleringar. Det var roligt att jag fick möjlighet att läsa!

Information

ISBN:

9789144135526

Utgivningsår:

2021

Artikelnummer:

40649-01

Upplaga:

Första

Sidantal:

264

Författare

 ;