Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Livsmedelsvetenskap

Skickas följande arbetsdag

Livsmedelsvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som belyser mat ur olika vetenskapliga perspektiv. Det omfattar livsmedelskedjan, från råvarans ursprung och kemiska sammansättning till förädling, tillagning och konsumtion. Vårt livsmedelssystem står inför en nödvändig omställning. För att möta framtidens utmaningar måste vi främja hälsa, klimat och miljö. Dessutom måste systemet kunna försörja befolkningen med tillräcklig mat och näring även under kriser. Livsmedelsvetenskap ger svar på ak...

Livsmedelsvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som belyser mat ur olika vetenskapliga perspektiv. Det omfattar livsmedelskedjan, från råvarans ursprung och kemiska sammansättning till förädling, tillagning och konsumtion. Vårt livsmedelssystem står inför en nödvändig omställning. För att möta framtidens utmaningar måste vi främja hälsa, klimat och miljö. Dessutom måste systemet kunna försörja befolkningen med tillräcklig mat och näring även under kriser. Livsmedelsvetenskap ger svar på aktuella frågor som rör hela kedjan från odling och uppfödning till den ätfärdiga maträtten med målet att sträva mot en hälsosammare och mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. I denna utgåva har de uppdaterade Nordiska näringsrekommendationerna och ett kapitel om växtbaserade livsmedel inkluderats. Denna bok inleds med övergripande kapitel om livsmedelskvalitet, konserveringsmetoder och matlagningstekniker. Därefter följer kapitel om respektive livsmedelsgrupp från råvarans ursprung, via kemisk sammansättning, till vad som händer under tillagning. Närings-, hälso- och miljöaspekter behandlas på respektive råvara. Genomgående innehåller kapitlen fakta om: • råvarans ursprung, uppbyggnad och sammansättning • kvalitetskriterier • industriell tillverkning • förvaring, beredning och tillagningsmetoder • miljö och hälsa. Boken vänder sig i första hand till studenter på högskola/universitetet samt även andra matintresserade personer. Boken är tänkt att användas på utbildningar inom livsmedelsvetenskap för dietister, gastronomer, kostekonomer, kostvetare, lärare i hem- och konsumentkunskap, livsmedelsagronomer och nutritionister.

Det här är välskriven undervisningslitteratur för det akademiska ämnet livsmedelsvetenskap – ett tvärvetenskapligt ämne som belyser mat ur olika vetenskapliga perspektiv. /…/ Lovvärt är att boken även tar upp den nödvändiga och komplexa omställningen som livsmedelssystemen står inför i framtiden.

Information

Redaktörer:
Annica Nylander Ingela Marklinder Margaretha Nydahl
Kapitelförfattare:
Eva-Britt Kvarnbrink Anna Post Jenny Schelin Ingegerd Sjöholm
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144159898
Utgivningsår:
2007
Revisionsår:
2024
Artikelnummer:
32124-03
Upplaga:
Tredje
Sidantal:
441

Författare

Annica Nylander

Annica Nylander, hushållslärare och universitetsadjunkt vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet. Hon är programsamord...

Ingela Marklinder

Ingela Marklinder, professor och universitetslektor i kostvetenskap vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet. Ingela undervisar i l...

Margaretha Nydahl

Margaretha Nydahl, associerad professor emeritus vid Institutionen för kostveten-skap, Uppsala universitet. Som universitetslektor undervisade hon ...

Eva-Britt Kvarnbrink

Eva-Britt Kvarnbrink, hushållslärare och f.d. universitetsadjunkt vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet. Hon har under...

Anna Post

Anna Post, doktor i hushållsvetenskap och lektor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet. Anna undervisar livsmedelsvetenskap och hållbar matkons...

Jenny Schelin

Jenny Schelin, universitetslektor och docent i livsmedelsmikrobiologi på avdelningen Teknisk mikrobiologi vid Lunds universitet. Jenny undervisar f...

Ingegerd Sjöholm

Ingegerd Sjöholm, docent och f.d. universitetslektor i livsmedelsteknik vid Institutionen för processteknik och tillämpad bioteknik, vid Lunds univ...

 ;