Margaretha Nydahl
Redaktör
Margaretha Nydahl, docent och universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet. Margaretha har en bakgrund som hushållslärare och dietist. En stor del av hennes arbete har fokuserat på utvärdering av kostens sammansättning och kostrådgivningens betydelse vid de vanligaste livsstilssjukdomarna. Hon disputerade vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid avdelningen för klinisk nutrition, Uppsala universitet. Avhandlingen inkluderar interventionsstudier med fokus mot hur fettsammansättning i maten påverkar blodfettsammansättning och blodfettsnivåer hos såväl friska personer som personer med hyperlipidemi. Margaretha har tillbringat ett år som post doc vid universitetet i Reading, England. Forskningen inriktades mot en interventionsstudie bland unga försökspersoner med fokus på kostens fettsammansättning. Ett nära samarbete med livsmedelsindustrier ingick som en del av projektet. Under senare år har Margaretha ägnat sin forskning åt hälsokommunikation genom att bl.a. utvärdera äldre, hemmaboende personers kostvanor och deras inställning till mat och måltider. Som en utveckling av detta har Margaretha utarbetat hälsofrämjande aktiviteter för att underlätta matsituationen för denna målgrupp. Undervisningen omfattar främst dietetik, livsmedelsvetenskap, hälsokommunikation och näringslära.
Margaretha Nydahl, docent och universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet. Margaretha har en bakgrund som hushållslärare och dietist. En stor del av hennes arbete har fokuserat på utvärdering av kostens sammansättning och kostrådgivningens betydelse vid de vanligaste livsstilssjukdomarna. Hon disputerade vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid avdelningen för klinisk nutrition, Uppsala universitet. Avhandlingen inkluderar interventionsstudier med fokus mot hur fettsammansättning i maten påverkar blodfettsammansättning och blodfettsnivåer hos såväl friska personer som personer med hyperlipidemi. Margaretha har tillbringat ett år som post doc vid universitetet i Reading, England. Forskningen inriktades mot en interventionsstudie bland unga försökspersoner med fokus på kostens fettsammansättning. Ett nära samarbete med livsmedelsindustrier ingick som en del av projektet. Under senare år har Margaretha ägnat sin forskning åt hälsokommunikation genom att bl.a. utvärdera äldre, hemmaboende personers kostvanor och deras inställning till mat och måltider. Som en utveckling av detta har Margaretha utarbetat hälsofrämjande aktiviteter för att underlätta matsituationen för denna målgrupp. Undervisningen omfattar främst dietetik, livsmedelsvetenskap, hälsokommunikation och näringslära.