Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Värdegrunden i förskolan

Samtal om barnkonventionen utifrån litteratur

Skickas följande arbetsdag

Sedan 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Värdegrundsarbetet i förskolan handlar om barns rättigheter här och nu och att ge alla barn kunskaper och värderingar för att framöver kunna delta aktivt i samhället. För att barnen ska kunna utveckla ett eget förhållningssätt som bygger på grundläggande demokratiska värderingar behöver de möta barnlitteratur som utmanar deras tänkande och inte enbart visar på de goda exemplen. I Värdegrunden i förskolan ger författarna inledningsvis en teoretis...

Läs mer

Sedan 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Värdegrundsarbetet i förskolan handlar om barns rättigheter här och nu och att ge alla barn kunskaper och värderingar för att framöver kunna delta aktivt i samhället. För att barnen ska kunna utveckla ett eget förhållningssätt som bygger på grundläggande demokratiska värderingar behöver de möta barnlitteratur som utmanar deras tänkande och inte enbart visar på de goda exemplen. I Värdegrunden i förskolan ger författarna inledningsvis en teoretisk grund till värdegrunden, barnkonventionen, språkliga kunskapsnivåer, högläsning och eftertänksamma, filosoferande och sokratiska samtal. Det finns även ett kapitel om hur vårdnadshavare kan inkluderas i värdegrundsarbetet. Därefter följer åtta praktiska kapitel som alla utgår från en specifik barnbok. Med utgångspunkt i boken och genom eftertänksam dialog får barnen möjlighet att erhålla kunskaper om värdegrunden och barnkonventionen och skapa egna värderingar. Till varje praktiskt kapitel finns dessutom exempel på ytterligare barnlitteratur kopplade till aktuella artiklar i barnkonventionen. Boken vänder sig till förskollärarstudenter samt yrkesverksamma förskollärare och barnskötare, till förste förskollärare och rektorer i förskolan.

Stäng

Redan i volymens inledning slår författarna fast att demokrati byggs underifrån och att förskolan har en viktig roll i detta. Barnen behöver dels ha kunskap om de demokratiska rättigheter som samhället vilar på, dels utveckla ett förhållningssätt som bygger på samhällets demokratiska värderingar. […] Andra hälften av boken rymmer åtta konkreta undervisningstips som vart och ett utgår från barnkonventionens artiklar kopplade till en specifik barnbok.

Information

ISBN:

9789144159003

Utgivningsår:

2023

Artikelnummer:

45237-01

Upplaga:

Första

Sidantal:

184
 ;