Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Att leda grupper

Baserat på sina egna erfarenheter som chefer och medarbetare har författarna Josi Lundin och Rein Lallo skrivit boken Att leda grupper - när resultatet beror på bra teampresentationer. Boken var en av tre böcker att nomineras till Årets HR-bok 2020 av Sveriges HR-förening. 
Varför har ni skrivit boken och vad skiljer den från andra böcker inom området?

Vi har båda arbetat med grupputveckling under många år och har då saknat litteratur som beskriver gruppdynamikens betydelse för ledarskapet. Det finns en hel del litteratur om ledarskap och ledarutveckling men oftast handlar det om att leda individer – inte grupper.

Så vi bestämde oss för att själva skriva boken utifrån våra egna erfarenheter som organisationskonsulter, chef, projektledare och medarbetare. Vår utgångspunkt var att skriva en lättillgänglig bok som ger läsaren igenkänning från egna upplevelser och som med dessa som utgångspunkt kopplar praktiken till aktuell forskning om ledarskap och grupper.

På vilket sätt är det annorlunda att leda grupper jämfört med individer?

Skillnaden handlar om hur gruppmedlemmarnas inbördes relationer, det vill säga gruppens dynamik, påverkar hur de lyssnar på varandra och på ledaren. Gruppmedlemmarnas beroende av varandra kan skapa ett grupptryck som medför att gruppens samlade vilja blir en starkare drivkraft än ledarens. Förmågan att kunna hantera både uppgiftsinriktad och relationsinriktad kommunikation blir därför en viktig framgångsfaktor.

Vem riktar sig boken till?

Boken är tänkt som en handbok för alla som arbetar i eller med grupper inom arbetslivet, exempelvis arbetsgrupper, projektgrupper och ledningsgrupper. Vi vänder oss självklart också till organisationskonsulter och HR samt till studenter.

 

Nyfiken på författarna?

Josi Lundin är organisationskonsult och coach med en bakgrund som universitetsadjunkt i psykologi vid Försvarshögskolan. Hon har bred erfarenhet inom både offentlig sektor och näringsliv.

Rein Lallo är beteendevetare och har bred erfarenhet av seniora ledningsgrupper inom näringsliv och offentlig sektor, främst som konsult. Han har även varit verksam som mental coach inom idrottsvärlden.