Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Sensorik och marknadsföring

Skickas följande arbetsdag

Sensorik och marknadsföring är en unik bok som ger praktisk och teoretisk kunskap om sensorisk analys och hur den kan bli en del av en marknadsföring som engagerar konsumenternas sinnen. Boken innehåller teoretiska grunder i både sensorik och marknadsföring. Målet är att marknadsföraren med hjälp av sensorik ska få en djupare kunskap om hur konsumenternas sinnen påverkas vid köp och konsumtion av olika produkter samt hur sinnliga upplevelser kan mätas. För sensoriken bidrar marknadsföringen m...

Sensorik och marknadsföring är en unik bok som ger praktisk och teoretisk kunskap om sensorisk analys och hur den kan bli en del av en marknadsföring som engagerar konsumenternas sinnen. Boken innehåller teoretiska grunder i både sensorik och marknadsföring. Målet är att marknadsföraren med hjälp av sensorik ska få en djupare kunskap om hur konsumenternas sinnen påverkas vid köp och konsumtion av olika produkter samt hur sinnliga upplevelser kan mätas. För sensoriken bidrar marknadsföringen med ytterligare perspektiv på produktutveckling, kvalitetsutvärdering och kundbeteende. Författarna till boken utgår från FAMM-modellens fem aspekter – rummet, mötet, produkten, styrsystemet och atmosfären – och beskriver hur dessa påverkar våra sinnen och därmed helheten i måltidsupplevelsen. Även vikten av språket tas upp och olika redskap skildras med vars hjälp man kan hitta ord som beskriver upplevelsen av exempelvis en dryck, något man sedan kan använda i marknadsföringen. Boken har fokus på mat och måltider men exempel ges även från andra näringar. För att förstå hur både sensorik och marknadsföring kan tillämpas ges ett praktiskt exempel där läsaren får följa tre vänner som köpt en restaurang. Boken vänder sig till studenter i grundläggande kurser i sensorik och i kurser som fokuserar på måltidskunskap, kostvetenskap, ekonomi- och restaurangmanagement vid universitet och högskola. Den är också intressant för verksamma inom livsmedelshandeln, livsmedelsindustrin, restaurangnäringen och annan måltidsverksamhet. Årets marknadsföringsbok 2014 Sensorik och marknadsföring har 2014 tilldelats Sveriges Marknadsförbunds årliga utmärkelse Årets Marknadsföringsbok. I boken Sensorik och marknadsföring ger författarna på ett mycket inspirerande sätt praktisk och teoretisk kunskap om hur man engagerar konsumenternas sinnen vid köp och konsumtion av olika produkter. Motivering årets marknadsföringsbok 2014

      • 9
        Förord
      • 11
        Författarpresentationer
      • 13
        KAPITEL 1 Introduktion till sensorik i marknadsföringen
        • 1.1
          15
          Sensorik – vad är det
        • 1.2
          20
          Sensorikens utveckling
        • 1.3
          22
          Sensorik – från producent till konsument
        • 1.4
          24
          Kund-gästupplevelser
        • 1.5
          27
          Bokens tre mål
        • 1.6
          29
          Avgränsning
        • 1.7
          29
          Boken är byggd på en berättelse
        • 1.8
          33
          Bokens disposition
        • 34
          Referenser
      • 35
        KAPITEL 2 Att uppleva produkten
        • 2.1
          35
          Inledning
        • 2.2
          36
          Sensorik som konkurrensfördel
        • 2.3
          39
          Konsten att välja
        • 2.4
          40
          Doft
        • 2.5
          41
          Att förmedla en smakupplevelse
        • 2.6
          45
          Smak och känsel
        • 2.7
          47
          Smak och färg
        • 2.8
          48
          Smak och varumärke
        • 2.9
          50
          Sammanfattning
        • 51
          Referenser
      • 53
        KAPITEL 3 Rummet och sensorik
        • 3.1
          53
          Inledning
        • 3.2
          54
          Definition av rum och atmosfär
        • 3.3
          57
          Hur påverkar rummet upplevelsen av en måltid
        • 3.4
          60
          Rummet och hörsel
        • 3.5
          64
          Rummet och doft
        • 3.6
          67
          Rummet och syn
        • 3.7
          68
          Rummet och känsel
        • 3.8
          72
          Sammanfattning
        • 73
          Referenser
      • 77
        KAPITEL 4 Mötet och sensorik
        • 4.1
          77
          Inledning
        • 4.2
          78
          Olika möten
        • 4.3
          80
          Olika perspektiv på möten
        • 4.4
          82
          Mötet och doft
        • 4.5
          84
          Mötet och känsel
        • 4.6
          86
          Mötet och syn
        • 4.7
          88
          Mötet och hörsel
        • 4.8
          90
          Mötet och smak
        • 4.9
          93
          Sammanfattning
        • 93
          Referenser
      • KAPITEL 5 Metoder för att mäta och
        • 95
          skapa attraktiva produkter
        • 5.1
          95
          Inledning
        • 5.2
          96
          Marknadsanalys
        • 5.3
          98
          Produktutveckling
        • 5.4
          104
          Sensoriska metoder
        • 5.5
          108
          Sammanfattning
        • 109
          Referenser
      • 111
        KAPITEL 6 Upplevelser – våra sinnen
        • 6.1
          111
          Inledning
        • 6.2
          114
          Perception och kognition
        • 6.3
          119
          Smak
        • 6.5
          121
          Luktsinnet
        • 6.6
          124
          Trigeminalsinnet
        • 6.7
          125
          Hörsel
        • 6.8
          126
          Syn
        • 6.9
          128
          Känsel
        • 6.10
          129
          Sammanfattning
        • 129
          Referenser
      • 131
        KAPITEL 7 Analytiska metoder – skillnadstester
        • 7.1
          131
          Inledning
        • 7.2
          132
          Partest
        • 7.3
          137
          Triangeltest
        • 7.4
          141
          Duo-triotest
        • 7.5
          145
          Rangordningstest
        • 7.6
          151
          Sammanfattning
        • 152
          Referenser
      • 153
        KAPITEL 8 Analytiska metoder – beskrivande tester
        • 153
          Del I – Metoder
        • 8.1
          153
          Inledning
        • 8.2
          156
          Metoderna
        • 8.3
          157
          Flavour Profile
        • 8.4
          159
          Texture Profile Analysis
        • 8.5
          160
          Quantitative Descriptive Analysis® (QDA)
        • 8.6
          162
          Sensory Spectrum
        • 8.7
          163
          Free Choice Profile (FCP)
        • 8.8
          165
          Repertory Grid Methodology (RGM)
        • 8.9
          166
          Time intensity (TI)
        • 167
          Del II – Genomförande av beskrivande test
        • 8.10
          168
          Inredning av lokaler och införskaffande av utrustning
        • 8.11
          171
          Produktkännedom och val av produkter
        • 8.12
          173
          Uttagning och utbildning av bedömare
        • 8.13
          174
          Val av försöksdesign
        • 8.14
          177
          Träning av panel – framtagning och definitioner av egenskaper och kalibrering av bedömarna
        • 8.15
          181
          Genomförande av beskrivande test
        • 8.16
          182
          Bearbetning av data
        • 8.17
          186
          Rapportering av resultat
        • 8.18
          186
          Sammanfattning
        • 187
          Referenser
      • 189
        KAPITEL 9 Affektiva metoder – konsumenttest
        • 9.1
          189
          Inledning
        • 9.2
          192
          Konsumenter
        • 9.3
          193
          Preferenstest
        • 9.4
          194
          Gillandetest
        • 9.5
          196
          Praktiskt genomförande av konsumenttest
        • 9.6
          199
          Konsumentpanel
        • 9.7
          202
          Platsen för konsumenttestet
        • 9.8
          204
          Sammanfattning
        • 205
          Referenser
      • KAPITEL 10 Sensoriska bedömare
        • 207
          uttagning och träning
        • 10.1
          207
          Inledning
        • 10.2
          208
          Att tänka på inför rekrytering av analytisk panel
        • 10.3
          210
          Uttagning av analytisk panel
        • 10.4
          214
          Information till bedömarna
        • 10.5
          215
          Expertpanel
        • 10.6
          216
          Sammanfattning
        • 216
          Referenser
      • KAPITEL 11 Sensorisk marknadsföring med
        • 217
          fokus på smak
        • 11.1
          217
          Inledning
        • 11.2
          219
          Marknadsföring med sensoriska beskrivningar
        • 11.3
          223
          Att utveckla ett sensoriskt språk för marknadsföringen
        • 11.4
          230
          Sensoriska beskrivningar påverkar konsumentens val
        • 11.5
          238
          Sammanfattning
        • 240
          Referenser
      • 243
        KAPITEL 12 Sensorisk marknadsföring, nutid-framtid
        • 12.1
          243
          Kort tillbakablick på bokens innehåll
        • 12.2
          248
          Sensorisk marknadsföring och framtid
        • 252
          Referenser
        • 253
          Register

I boken Sensorik och marknadsföring ger författarna på ett mycket inspirerande sätt praktisk och teoretisk kunskap om hur man engagerar konsumenternas sinnen vid köp och konsumtion av olika produkter.

Sensorik och marknadsföring har fokus på mat och måltider. Här förmedlas målet att en produkt ska bli så bra att kunden köper den, blir nöjd och helst även lojal.

Information

Författare:
Lena Mossberg Inga-Britt Gustafsson Anette Jonsäll Åsa Öström Johan Swahn
Illustratör:
Lena Lyons
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144079042
Utgivningsår:
2014
Artikelnummer:
35971-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
262

Författare

Lena Mossberg

Lena Mossberg är professor i marknadsföring vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet och bedriver sedan många år forskning om upplevelser, kundb...

Inga-Britt Gustafsson

Inga-Britt Gustafsson är professor emerita i Måltidskunskap, Örebro universitet. Hennes intresseområde är måltidsupplevelsen som inbegriper alla si...

Anette Jonsäll

Anette Jonsäll är doktor i hushållsvetenskap och undervisar i sensorik vid Umeå universitet. Hon har i sin forskning intresserat sig för aktionsfor...

Åsa Öström

Åsa Öström är professor i Måltidskunskap vid Örebro universitet och är i sin forskning intresserad av att utveckla sensoriska metoder för bedömning...

Johan Swahn

Johan Swahn är doktor i Måltidskunskap och jobbar som specialist inom sensorisk marknadsföring på ICA Sverige AB, Stockholm. Han har i sin forsknin...

 ;