Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

3 snabba frågor till Ulla Rosander

Boken Miljö, mat och hälsa: Ur ett hållbarhetsperspektiv är en introduktion, som på ett tydligt sätt förklarar sammanhang och termer som förekommer inom området livsmedelsproduktion med dess naturförutsättningar och konsumtion, hur fick du idén till denna bok?

– Idén uppstod genom samtal om vad det är som är så bra med de livsmedel vi äter. Då behöver man berätta om varifrån ämnena i livsmedlen kommer. Ämnen från naturen i form av solenergi, luft, vatten och jord utgör grunden, men samtidigt behövs skog, pollinatörer (exempelvis bin), bakterier och biologisk mångfald som också finns i naturen.

Som enskild individ är det lätt att tänka att det är svårt att göra skillnad när det gäller klimat och konsumtion, vad är dina främsta tips för en hållbar livsstil?

  • Köp så bra kvalitet på livsmedel och annat du konsumerar som du har råd med och gärna ekologiskt för att gynna biologisk mångfald.
  • Försök äta efter säsong och närodlat för att minska transportsträckorna.
  • Planera väl och ät upp alla livsmedel du köper. Matrester bildar bland annat metan som är en växthusgas.
  • Laga flera portioner på en gång och frys in eller dela med dig.
  • Använd flergångslådor så mycket som möjligt, det finns exempelvis salladsbarer som ger dig möjlighet att få maten i din medtagna matlåda. Om du inte kan diska på jobbet/i skolan kan du torka ur lådan med lite papper.

Vilka tankar eller lärdomar vill du att läsarna ska ta med sig efter att ha läst boken?

– Alla naturens delar (luft, vatten, jord, skog växter och djur) hänger samman genom kretslopp. Grundämnen och molekyler cirkulerar i dessa kretslopp, men tyvärr även de ohälsosamma ämnen som människan skapat. Därför är det viktigt att minska onödig konsumtion och att sopsortera.

Miljö, mat och hälsa är en efterfrågad bok på många högskoleutbildningar och vänder sig till studenter på grund- eller avancerad nivå samt yrkesverksamma inom nutrition, livsmedelsvetenskap, kostvetenskap samt gastronomi. Boken kan också läsas av alla med intresse för miljö, mat och hälsa.

 

Nyfiken på författaren?

Ulla Rosander är dietist och har en fil.lic. i cell- och molekylärbiologi. Hon har varit verksam vid Högskolan Kristianstad där hon under många år undervisat och forskat inom ämnet näringsfysiologi.