Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Intervju med Andreas Håkansson

Hallå där...

...Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad samt författare till boken Konsumtion.
Varför är det viktigt att studera konsumtion ur ett tvärvetenskapligt perspektiv?

Konsumtion har diskuterats av tänkare från många olika discipliner. Och de har kommit med helt olika förslag på vad konsumtion är och hur vi bör studera det. Ibland riskerar vi att fastna i att bara se fenomenet utifrån vår egen vetenskapliga specialitet. Genom att studera konsumtion från ett tvärvetenskapligt perspektiv får vi en mycket bredare förståelse, framförallt för de kontroverser som uppstår.

Det finns de som hävdar att den bästa konsumtionen är ”ingen” konsumtion. Hur tas detta perspektiv upp i boken?

Frågan om hur vi bör konsumera har alltid sysselsatt olika tänkare, men är egentligen mer en fråga om etik än om vetenskap. Dagens diskussion om hållbar konsumtion hänger ihop med denna månghundraåriga diskussion i gränslandet mellan etik och vetenskap. Bokens tredje del använder tre etiska tankeskolor för att tränga in i den här aktuella debatten.

Förutom lärarmaterial så hör även fyra inspelade föreläsningar till boken. Hur arbetar man som student med föreläsningarna på bästa sätt?

Föreläsningarna introducerar bokens olika delar. Som student kan man börja se föreläsningen till respektive del för att få huvuddragen och få ett par konkreta exempel, innan man börjar fördjupa sig i detaljerna i boken. Föreläsningarna fungerar också utmärkt som repetition.

Nyfiken på författaren?

Andreas Håkansson är docent i livsmedelsteknik och biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad. Han undervisar blivande lärare, ingenjörer och gastronomer samt bedriver forskning om livsmedelstekniska produktionsprocesser och livsmedelskonsumtion.