Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

En klassiker i ständig förändring

Upplaga nummer tio och 50 år sedan den första utgåvan. I år fyller Rorsmans dermatologi och venereologi jämnt, två gånger om. Det är en klassiker för generationer av läkarstudenter och ett givet uppslagsverk för verksamma läkare. Med nya bilder, nya rön och en förbättrad representation av olika typer av hud håller sig den här jubilaren i takt med tiden.

Det är nu 50 år sedan professor Rorsman Lund tröttnade på undermåligt och ålderdomligt kursmaterial i dermatologi och venereologi och tog tjänstledigt för att skriva sitt eget. I maskinskriven kompendiestil.

Nu kommer alltså den tionde utgåvan av denna klassiker, namngiven efter sin skapare. Mycket har förändrats men Rorsmans ambitioner att kombinera forskningsrön med klinisk praktik är fortfarande detsamma.

Huvudredaktör för denna upplaga är Carl-Fredrik Wahlgren, senior professor i dermatologi och venereologi vid KI. Hans jobb har varit att samordna redaktörer och medförfattare i en omfattande revision av bokens kapitel.

– Det går inte att lappa och laga en sådan här bok, mycket måste skrivas om utifrån aktuell forskning och praktik. Med täta avstämningar via Zoom och en minutiös tidsplan har det flutit på bra, säger han.

Under åren har specialiteten förstås utvecklats mycket. Man har fått en större förståelse för patomekanismer och utvecklat ny behandling för många åkommor. I den nya upplagan finns bland annat nyvunnen kunskap om hudmanifestationer vid Covid-19 och ett utvecklat fokus på bilder med mörkare hud, för att bättre representera Sveriges befolkning.

Rorsmans dermatologi och venereologi har en given plats inom läkarutbildningen, men också som uppslagsverk för praktiserande läkare. I författargruppen är samtliga medicinska lärosäten representerade och Carl-Fredrik Wahlgren ser arbetet som ett sätt att samordna utbildningen i landet:

– Alla lärosäten har olika utbildningsplaner och vårt ämne kommer in i olika stadier. Vi ser gärna boken som ett nationellt, informellt ”Core Curriculum”.

Nyfiken på författaren?

Carl-Fredrik Wahlgren är senior professor i dermatologi och venereologi vid KI samt tidigare överläkare i dermatologi och venereologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.