Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

RISC-V i utbildningen

Datorkapacitet finns i dag i en mängd elektriska ting som många inte uppfattar har en dator, som en eltandborste, pacemaker eller mikrovågsugn. Datorkapaciteten kommer ofta från en så kallad mikrokontroller som innehåller både en fungerande dator och den kringutrustning som krävs. Boken Inbyggda system handlar om dessa mikrokontrollers och specifikt de som är baserade på den nya instruktionsarkitekturen (ISA) kallad RISC-V, utvecklad av forskare vid Berkeley i Kalifornien.

– Insteget att skapa en ny ISA med tillhörande verktygskedjor har med åren blivit ytterst krävande. Det som vänt upp och ner på världen är att RISC-V nu är öppen. RISC-V gör det möjligt att bygga vidare på etablerad grund på ett sätt som helt enkelt inte är möjligt med konkurrerande ISA. Det kan leda till både prispress och nya innovationer, säger författaren Anders Cajander.

Den nya tekniken gav honom en anledning att skriva en ny kursbok.

– De tidiga svenska böckerna om mikrokontrollers var pedagogiska, men sedan började man förutsätta att läsaren hade förkunskaper. När det nu skett ett stort teknikskifte fanns det skäl för mig att lära ut något nytt och samtidigt börja om från början. Förutom att adressera den nya tekniken ska boken kunna läsas av vem som helst som vill lära sig.

Anders ser många fördelar med att använda RISC-V i utbildningen på KTH framför andra varianter som används vid andra lärosäten.

– Vi utbildar nästa generations ingenjörer och då känns det rätt att basera utbildningen på ett koncept som är i början av sin livscykel och därtill är öppet. För de som överväger att haka på RISC-V-trenden kan boken vara en snabb lösning.

Boken riktar sig till studenter vid landets teknikutbildningar men även yrkesverksamma som behöver uppdatera sig på den senaste tekniken. Det viktiga är att ämnet presenteras i ett sammanhang där det finns möjlighet att öva, menar Anders Cajander.

– Boken kan som sagt stå för sig själv, men den är skriven för att passa in i en stegringsplan där det finns en grund i form av elementär insikt i en dators byggblock, ellära och c-programmering. Boken introducerar successivt assemblerprogrammering, parallell digital I/O, maskinnära c-programmering, A/D- & D/A-omvandling, seriell digital I/O och till sist något om realtidsoperativsystem. Till boken hör ett skräddarsytt utvecklingskort, framtaget av min kollega Linus Remahl, som gör det möjligt att testa samtliga koncept som introduceras i boken.

Studenterna på KTH går ofta vidare och arbetar i branschen efter examen.

– Vi gör vårt yttersta för att i dialog med industrin erbjuda det mest relevanta kursinnehållet, men efter snart 40 år i branschen tycker jag det är bortom allt tvivel att förmågan att fortlöpande ta till sig de senaste rönen är den viktigaste förmågan vi kan lära våra studenter. Och det säger jag också till dem.

Nyfiken på författaren?

Anders Cajander är lärare vid KTH där han undervisar i bland annat inbyggda system, maskinnära programmering, operativsystem samt data- och telekommunikation.