Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Klarspråk i domar

Skickas följande arbetsdag

Klarspråk - att göra en dom begriplig - är framför allt en fråga om demokrati och rättssäkerhet. Men fortfarande anför, uttalar, uppger, påtalar, framställer och yrkar man saker i juridiska texter, i stället för att säga, mena, anse, ange, framföra, påstå och begära samma saker. Varför är det så? I den här boken beskriver vi hur man kan göra något åt det, utan att den juridiska precisionen - exaktheten - går förlorad, och så att parterna upplever att de får processuell rättvisa genom domen....

Läs mer

Klarspråk - att göra en dom begriplig - är framför allt en fråga om demokrati och rättssäkerhet. Men fortfarande anför, uttalar, uppger, påtalar, framställer och yrkar man saker i juridiska texter, i stället för att säga, mena, anse, ange, framföra, påstå och begära samma saker. Varför är det så? I den här boken beskriver vi hur man kan göra något åt det, utan att den juridiska precisionen - exaktheten - går förlorad, och så att parterna upplever att de får processuell rättvisa genom domen. Du får praktiska råd om hur du bygger upp begripligheten i en dom genom att arbeta med innehållsurval, argumentation, struktur och språk. Boken innehåller många exempel ur domar från tingsrätt och förvaltningsrätt. Boken vänder sig till dig som arbetar på domstol och vill komma igång med klarspråksarbetet på den egna domstolen eller själv vill förändra ditt sätt att skriva. Du kan vara domare, domstolschef, handläggare, fiskal, notarie eller universitetslärare. Boken är även till för dig som studerar juridik och vill lära dig hur du strukturerar och skriver begripliga juridiska texter. Hittills har det saknats en bok om klarspråksarbete på domstolar. Den luckan fyller vi nu. Du får ett nytt sätt att se på juridisk text - visst kan man skriva juridiskt korrekt på ett begripligt språk!

Stäng

Klarspråk i domar utgår från den svenska språklagen, som säger att ”Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt”, och den riktar sig främst till den som arbetar på domstol och vill komma igång med klarspråksarbetet. Men alla som skriver facktext kan få nyttiga inblickar i hur man gör komplicerade processer begripliga för fler.

Information

ISBN:

9789144143095

Utgivningsår:

2020

Artikelnummer:

43683-01

Upplaga:

Första

Sidantal:

216
 ;