Sverige
Privatperson Logga in
Hökens vingar

Hökens vingar

– högläsning för förskoleklass

Med Hökens vingar får eleverna uppleva vad läsning är. De får lyssna till högläsning och samtala om både berättande texter och sakprosatexter. Texterna är nära elevernas vardag, både små och stora händelser skildras med hög igenkänningsfaktor.


Språkutveckling utifrån det gemensamma samtalet

I förskoleklassen är det gemensamma samta­let om text en viktig del av undervisningen.­ ­Hökens vingar består av ett omfattande lärarpaket och ett elevpaket för elevernas individuella arbete. Lärarpaketet innehåller ett teoriavsnitt om högläsning, 20 texter – skönlitterära såväl som sakprosatexter – med en tydlig arbetsgång samt texternas illustrationer. I elevpaketet får eleverna bearbeta 14 av texternas innehåll.

I Hökens vingar lär eleverna känna Lollo och Ville som börjar i förskoleklass. Eleverna får följa dem under deras första skolår, till exempel när de upptäcker bokstäver, är på utflykt och hittar en skatt. Det finns också nyskrivna djurrim och sifferrim som uppmuntrar till lek med språket samt ett utdrag ur boken Loranga av Barbro Lindgren.

Att tillsammans med en trygg vuxen få lyssna till högläsning och få samtala om text och bilder och hur de ska förstås är en av inträdesbiljetterna till litteracitet. Att utveckla elevernas litteracitet ingår som en viktig del i förskoleklassens uppdrag.

Illustrationer att använda vid högläsning

Digitala resurser i lärarpaketet

Illustrationer till din högläsning

Bland lärarpaketes digitala resurser finns färdiga presentationer med illustrationer att visa under din högläsning.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer