Varukorg
Varukorgen är tom!
Varukorgen inkl. moms 0 kr
Elektronisk distribution
Frakt inkl. moms 0 kr
Varav moms (6 %) 0 kr
Varav moms (25 %) 0 kr
Öresutjämning 0 kr
Att betala inkl. moms 0 kr


Kompetens Företagsekonomi 2 Fakta Elevpaket - Digitalt + Tryckt

Kompetens Företagsekonomi 2 Fakta - Digital elevlicens 12 mån

Kompetens Företagsekonomi 2 Fakta - Digital elevlicens 12 mån 30 elever
Du som undervisar kan beställa ett kostnadsfritt tryckt provexemplar av den här produkten.
Ett tryckt provexemplar ger dig möjlighet att i lugn och ro utvärdera hur produkten passar in i din undervisning. Observera att erbjudandet endast gäller relevanta produkter för din undervisning (nivå och ämne) och dig som är verksam i Sverige. Du kan naturligtvis alltid kontakta vår kundservice om du önskar ytterligare information eller har frågor om produkten.
Den här produkten kan beställas av lärare på gymnasium och vuxenutbildning eller dig som arbetar på ett utbildningsföretag.
Du som undervisar kan beställa ett kostnadsfritt digitalt provexemplar av den här produkten.
Ett digitalt provexemplar ger dig tillgång till det digitala läromedlet där den digitala boken ingår under tre månader. Observera att erbjudandet endast gäller relevanta produkter för din undervisning (nivå och ämne) och dig som är verksam i Sverige. Du kan naturligtvis alltid kontakta vår kundservice om du önskar ytterligare information eller har frågor om produkten.
Den här produkten kan beställas av lärare på gymnasium och vuxenutbildning eller dig som arbetar på ett utbildningsföretag.
Introduktion 9
Dags att fördjupa dig i ekonomi! 9
Möt fler ekonomer 10
Läromedlets upplägg 10
Sex olika block 10
Faktaboken 11
Övningsboken 11
De åtta kompetenserna 12
BLOCK 1: FÖRETAGETS ROLL – ATT GÖRA SCHYSTA AFFÄRER I SVERIGE OCH VÄRLDEN
1. Företaget och omvärlden 19
Varför behöver vi handla med andra länder? 20
Produktionsfaktorer – viktiga i alla verksamheter 21
Marknadens storlek påverkar 26
Fler skäl till internationell handel 29
Innebär också utmaningar 30
Protektionism eller frihandel? 31
Fri handel och fri konkurrens – i EU/EES 32
Svensk export och import 35
Också tjänster 36
Snabbt ökande global handel 37
Kapitlet i ett nötskal 41
2. Ett hållbart företagande 43
Hållbar utveckling – för en bättre framtid 45
CSR – när företagen tar ett samhällsansvar 45
Politiska beslut – påverkar både företag och konsumenter 46
FN:s globala mål 48
För ekonomisk hållbarhet 48
För miljömässig hållbarhet 50
För social hållbarhet 51
Mål 17 – genomförande och samarbete 54
Nya spelregler för företagen 54
Parisavtalet 54
EU:s klimatmål 55
Cirkulär ekonomi – kretslopp som ökar hållbarheten 56
Kapitlet i ett nötskal 57
BLOCK 2: STARTA OCH DRIVA FÖRETAG – AFFÄRSPLAN OCH PRODUKTUTVECKLING
3. Analys av marknaden – och företaget 61
Koll på läget 63
Med hjälp av nulägesanalys 64
Intern analys 64
Extern analys 64
Med hjälp av STEEPLE – en heltäckande omvärldsanalys 65
Sociala faktorer 66
Teknologiska faktorer 67
Ekonomiska faktorer 67
Miljöfaktorer 67
Politiska faktorer 68
Legala faktorer 69
Etiska faktorer 69
Ta med det viktigaste 69
Med hjälp av SWOT – som sammanfattar hela analysen 70
Hur gå vidare? 71
Kapitlet i ett nötskal 73
4. Affärsplanen – en samlad plan för start och förändring 75
Affärsplanen – planen för framtiden 76
Vad ska affärsplanen innehålla? 77
Den perfekta affärsplanen existerar inte 82
Vision och affärsidé – grunden för allt 84
Visionen – visar färdriktningen 84
Affärsidén – anger riktning och värderingar 84
Värderingarna – bildar värdegrunden 87
Affärsmodellen – kompletterar affärsidén 90
Intäktsmodeller 91
Leveransmodeller 92
Produktionsmodeller 93
Ett annat sätt att bygga upp en affärsmodell 93
Kapitlet i ett nötskal 95
5. Produktutveckling – hela erbjudandet till kunden 97
Vad är egentligen produkten? 98
Kärnprodukt, kringprodukt och metaprodukt 98
Viktigt att ha koll på produktlivscykeln 100
Produktutvecklingsstadiet 100
Introduktionsstadiet 100
Tillväxtstadiet 101
Mognadsstadiet 101
Nedgångsstadiet 102
Krav på ständig utveckling 103
Konsten att utveckla nya produkter 104
Design och användarupplevelse 106
Hållbar produktutveckling i en cirkulär ekonomi 107
Vår fina produktidé – går den att skydda? 108
Patentskydd 108
Mönsterskydd 109
Upphovsrätt 110
Varumärke 112
Kapitlet i ett nötskal 113
6. Inköp och lagerhållning 115
Vad behöver köpas? 116
Att hitta och välja leverantörer 117
Köpprocessen – från behov till utvärdering 119
Dokument i köpprocessen 119
Allt hänger ihop i en distributionskedja 125
Valet av distributionskanaler 126
Baksidan av handel och transporter 127
Att hålla lager – för att kunna leverera 128
Just-in-time 128
Lagerdiagram – visar hur lagret ändras 129
Kapitalbindning i varulager 130
Kapital kostar pengar 130
Omsättningshastighet – antalet gånger om året som lagret byts ut 131
Beställningspunkt – när det är dags att beställa nytt 132
Kapitlet i ett nötskal 133
BLOCK 3: KALKYLER – EN VIKTIG DEL I FÖRETAGETS PLANERING
7. Produktkalkylering – olika metoder för prissättning 137
Rätt pris? Produktkalkylen kan ge svaret! 138
Genomsnittskalkyl 140
Påläggskalkyl 141
Marginal – andel av hela försäljningspriset 143
Påläggskalkyler – i större verksamheter 144
Indirekta kostnader – måste fördelas 144
Och hamna på rätt kostnadsställe 145
Tre steg fram till försäljningspriset 146
Kapitlet i ett nötskal 148
8. Räkna med bidrag – vad är mest lönsamt? 151
Bidragskalkyler – när man inte räknar med alla kostnader 152
Totalt täckningsbidrag 153
Ledig kapacitet 154
I andra sammanhang 156
Bidragsredovisning – hur lönsam är en avdelning? 157
Åtgärder för att förbättra lönsamheten 158
Kapitlet i ett nötskal 159
9. Investeringskalkyler – för lönsamhet på längre sikt 161
Investeringar för framtiden 162
Pay-off-metoden 164
Nuvärdemetoden 166
ROI – visar avkastningen i procent 168
Kapitlet i ett nötskal 171
10. Budgetar – mer om att planera ekonomin 173
Ett av företagets viktigaste hjälpmedel 174
Skillnader mellan resultat- och likviditetsbudgeten 175
Resultatbudget 176
Likviditetsbudget 176
Budgeterad balansräkning 177
Kapitlet i ett nötskal 179
BLOCK 4: MARKNADSFÖRING – ATT KONKURRERA OM OCH SAMARBETA MED KUNDERNA
11. Marknadsföring – för en lönsam framtid 183
Kommunikationen med målgrupperna 184
Och även med personalen 185
Intern marknadsföring – skapar delaktighet och motivation 186
Extern marknadsföring – stärker varumärket och kundrelationerna 188
Marknadsplanen – ger en helhetsbild 188
Nulägesanalys 190
Mål och syfte 193
Målgrupp 194
Aktiviteter och kanaler 196
Tidplan och budget 197
Uppföljning/utvärdering 198
Vad skiljer marknadsföring av varor och av tjänster? 199
Vad är produkten, egentligen? 199
Tänk som kunden – med hjälp av EFI 202
Marknadsorientering i stället för enbart produktorientering 203
Nu är kunden i fokus 203
Tidigare låg fokus på produkten 204
Kapitlet i ett nötskal 206
12. Marknadsundersökningar – för att skapa större värde 209
Vad tycker kunderna? 211
Marknadsundersökningar kan ge svar 212
Olika typer av marknadsundersökningar 214
Primärdata och sekundärdata? 214
Fältundersökningar 215
Skrivbordsundersökningar 215
Enkäter 217
Intervjuer 218
Tester och observationer 219
Viktigt med urvalet 219
Bekvämlighetsurval 221
Sannolikhetsurval 222
Kvantitativa eller kvalitativa marknadsundersökningar? 224
Så utformar du en enkät 226
Tänk efter före 226
En fråga i taget 228
Jämnt antal svarsalternativ 228
Ett tydligt språk 229
Undvik att styra 229
Kapitlet i ett nötskal 231
13. Marknadsmix – för att positionera sig på marknaden 233
Vilken konkurrensstrategi är bäst? 234
Differentiering 235
Kostnadsledarskap – när priset avgör 235
Nisch/fokusering 236
En mix av P:n 237
Produkt 238
Pris 240
Plats 240
Påverkan 242
Personal 243
Process 244
Påtaglighet/fysiska bevis 245
Företagets position – i förhållande till konkurrenterna 246
Digital marknadsföring 247
Det gäller att skapa stor räckvidd 248
Algoritmer styr placeringen i nyhetsflödet 248
Annat som påverkar 249
Hur man skapar innehåll 249
Kapitlet i ett nötskal 251
14. Marknadsföring på internationella marknader 253
En allt mer global marknad 254
Marknadsföring i olika kulturer 255
Behöver också affärsidén utvecklas? 258
Försäljning och förhandling i olika affärskulturer 260
Några exempel på skillnader 260
Kapitlet i ett nötskal 263
15. Lagar och regler som påverkar marknadsföringen 265
Marknadsrätten – för fri konkurrens och schysta metoder 267
Marknadsföringslagen – grunden som styr marknadsföringen 268
Reklamombudsmannen 270
Diskriminerande reklam 274
Även Konsumentombudsmannen granskar marknadsföring 274
Svarta listan 276
Prisinformationslagen 277
Varumärkesskyddet gör produkten starkare 279
Ordmärken 279
Figurmärken/logotyper 279
Även ljud och melodier kan skyddas 280
Skydda varumärket – registrera det 280
Kapitlet i ett nötskal 281
BLOCK 5: BYGGA ETT LAG – MED ORGANISATION, SAMARBETE OCH LEDARSKAP
16. Konsten att styra och organisera ett företag 285
Styrning av det lilla företaget 287
Styrning i det växande företaget 287
Verktygslådan för att styra 288
Olika verktyg 289
Styrningen omfattar olika områden 289
Hög produktivitet – ett viktigt syfte med styrningen 290
Organisatorisk styrning 291
Vilken organisationsform passar bäst? 291
En byråkratisk organisation 291
Linjeorganisation 292
Funktionsorganisation 292
Divisionsorganisation 293
Matrisorganisation 293
Resultatstyrning 294
Målstyrning 295
Kritik mot målstyrning 296
Hur kan man göra i stället? 297
Ekonomistyrning 297
Problem med ekonomistyrning 299
Kulturell styrning 300
Kapitlet i ett nötskal 303
17. Spelregler för chefer och anställda – kort om arbetsrätt 305
Lagar och avtal på arbetsplatsen – mycket att hålla ordning på 307
Parterna på arbetsmarknaden – att komma överens i grupp 307
Fackförbund – för de anställda 309
Arbetsgivarorganisationer – för arbetsgivarna 310
Kollektivavtal 310
Anställningen – vad gäller? 311
Anställningsavtalet 311
Arbetsdomstolen – särskild domstol för tvister mellan arbetsgivare och anställda 313
Arbetsmiljö och säkerhet 314
Också de anställda har ett ansvar 315
Skyddsombud håller koll på arbetsmiljön 315
Diskriminering förbjuden 315
Kapitlet i ett nötskal 317
Jämställdhet i Sverige 318
18. Människorna gör skillnad 321
Det viktiga samspelet med andra 322
Att höra till 323
Vänskap 323
Arbetskamrater 324
Skillnader mellan vänner och arbetskamrater 324
Så skapas en grupp – FIRO-modellen 326
Tillhörandefasen 327
Rollsökningsfasen 327
Samhörighetsfasen 327
Från grupp till team 328
Lite trevande i början 328
Sedan högre grad av målmedvetenhet 328
Hur skapa motivation? 330
Yttre och inre motivationsfaktorer 330
Kapitlet i ett nötskal 333
19. Ledarskap i olika situationer 335
Konsten att leda andra 337
Olika ledarskapsstilar 338
Att leda i förändring, konflikt och kris 341
Förändringsledarskap 341
Konflikter och konfliktlösning 343
Leda i kris 346
Kapitlet i ett nötskal 349
BLOCK 6: KOLL PÅ EKONOMIN – BOKFÖRING, BOKSLUT OCH ANALYS
20. Lagar och god redovisningssed – repetition och lite fördjupning 353
Vad säger bokföringslagen? 355
Många vill veta hur det går för företaget 355
Alla affärshändelser ska registreras 356
I kronologisk och systematisk ordning 356
Verifikationer eller bokföringsorder 357
Företagets räkenskapsår 359
Måste avslutas med ett årsbokslut – eller årsredovisning 360
God redovisningssed 360
Fyra K-klasser 361
När krävs en revisor? 362
Ett företags kontoplan 364
Fyra typer av konton 364
Balanskonton – visar tillgångar, eget kapital och skulder 364
Resultatkonton – visar inkomster/intäkter och utgifter/kostnader 366
BAS-kontoplanens uppbyggnad 367
Kapitlet i ett nötskal 369
21. De vanligaste affärshändelserna – en repetition 371
Bokföringens grundregler 373
Dubbel italiensk bokföring 373
Med hjälp av konteringsrutor 374
Eget kapital 375
Skulder 376
Inköp och försäljning – utan moms 376
Inköp 376
Försäljning 377
Moms 377
Utgående och ingående moms 377
Olika redovisningsperioder 378
Inköp och försäljning – med moms 381
Inköp och försäljning – på kredit 382
Kundreskontra och leverantörsreskontra – ett sätt att hålla ordning på fordringar och skulder 384
Kundreskontra 384
Leverantörsreskontra 386
Inköp av varor och tjänster – som inte ska säljas vidare 386
Inköp av anläggningstillgångar 387
Personalkostnader 388
Inhyrd personal 388
Lön och andra kostnader för anställd personal 388
Skatteavdrag 388
Lagstadgad arbetsgivaravgift 391
Arbetsgivardeklaration 391
Avtalsenliga arbetsgivaravgifter 392
Semesterersättning 392
Andra personalkostnader 393
F-skatt 393
Redovisning av skatter och avgifter 395
Utskrifter med hjälp av bokföringsprogrammet 397
Verifikationslista 397
Huvudbokslista 398
Resultatrapport 400
Balansrapport 401
Rapporter/koder som underlättar deklarationen 402
Om du gör bokföringen manuellt 402
Kapitlet i ett nötskal 404
22. Fler affärshändelser – vid problem med kunder och leverantörer samt handel med utlandet 407
Kreditfaktura – när något blivit fel 409
Sena betalningar – dröjsmålsränta 410
Kassarabatter – ett sätt att få kunden att betala snabbare 412
Factoring – för att frigöra kapital 413
Om betalningen uteblir 416
Handel utanför Sveriges gränser 418
Inköp från annat EU-land 419
Försäljning till annat EU-land 420
Inköp från land utanför EU 420
Varorna ska förtullas 420
Försäljning till land utanför EU 422
Köp och försäljning i utländsk valuta 422
Kapitlet i ett nötskal 425
23. Värderingen av tillgångar och skulder påverkar resultatet 427
En rättvisande bild 428
Värdering av varulager 429
Vad är företagets lager värt? 429
Två regler 429
FIFO – First In First Out 430
LVP – lägsta värdets princip 431
Årets varukostnad 431
Hur ska kundfordringar värderas vid bokslutet? 432
Hur ska anläggningstillgångarna värderas? 435
Interimsskulder och interimsfordringar 438
Räntor 438
Semesterlöner 439
Hyra betalas alltid i förskott 439
Leverans med försenad fakturering 440
Kapitlet i ett nötskal 441
24. Hur ska räkenskapsåret avslutas? 443
Bokslutet – avslutar räkenskapsåret 445
Olika uppställningsformer 445
Årsredovisningen – mer omfattande 447
Resultaträkning, balansräkning och noter 447
Dessutom en förvaltningsberättelse 447
Samt kassaflödesanalys och hållbarhetsrapport – i större företag 447
Revisionsberättelse 449
Årsbokslut – för mindre företag 452
Förenklat årsbokslut 452
Bokslut i en enskild firma 452
Bokslut i handelsbolag 453
Bokslut i aktiebolag 453
Manuellt bokslut – i en bokslutstablå 454
Bokslut med bokföringsprogram 456
Kapitlet i ett nötskal 457
25. Nyckeltal – ett sätt att ta pulsen på företaget 459
Bokslutet – utgångspunkt för nyckeltalsberäkningar 460
Som en hälsokontroll 461
Olika typer av nyckeltal 461
Kapital 463
Soliditet 463
Kassalikviditet 467
Balanslikviditet 468
Avkastning 469
Räntabilitet 469
Resultat 471
Marginal 471
Vinstmarginal 472
Intäkter och kostnader 473
Personalkostnader 473
Omsättning per anställd 474
Lageromsättningshastighet 475
Tillgångarnas omsättningshastighet477
Utveckling 478
Kapitlet i ett nötskal 479
Register 480
Räntetabeller
I det digitala läromedlet finns bland annat en interaktiv version av boken, inläst med textföljning, interaktiva uppgifter och test, kapitelsammanfattningar, filmer och intervjuer.
Information
- Författare:
- Jenny Rundgren MacRae Maria Fridefors Magnus Eriksson Gunvor Sonnby-Lindgren
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144130088
- Utgivningsår:
- 2021
- Artikelnummer:
- 40222-01
- Upplaga:
- Första
- Sidantal:
- 492
Digital produkt
Information
- Författare:
- Jenny Rundgren MacRae Maria Fridefors Magnus Eriksson Gunvor Sonnby-Lindgren
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144139159
- Utgivningsår:
- 2019
- Artikelnummer:
- 40222-WB01
- Upplaga:
- Första
- Sidantal:
- 336
Digital produkt
Information
- Författare:
- Jenny Rundgren MacRae Maria Fridefors Magnus Eriksson Gunvor Sonnby-Lindgren
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144133188
- Utgivningsår:
- 2022
- Artikelnummer:
- 40222-WK01
- Upplaga:
- Första