Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varukorg

Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan

Näringslära för sjuksköterskor

Teori och praktik
Skickas följande arbetsdag

Näringslära för sjuksköterskor

Teori och praktik

Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.

På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.

Valt format

Näringslära för sjuksköterskor ger en aktuell och praktiskt användbar kunskapsbas i näringslära med fokus på både friska och sjuka individer. God nutrition är en grund för hälsa, återhämtning och livskvalitet i alla livsfaser. Boken består av två delar. Den första behandlar grundläggande näringslära och kroppens behov av energi och näringsämnen i olika skeden av livet. Den andra fokuserar på klinisk nutrition och tar upp hur sjukdomar påverkar nutritionen, hur nutritionsstatus bedöms och hur...

Näringslära för sjuksköterskor ger en aktuell och praktiskt användbar kunskapsbas i näringslära med fokus på både friska och sjuka individer. God nutrition är en grund för hälsa, återhämtning och livskvalitet i alla livsfaser. Boken består av två delar. Den första behandlar grundläggande näringslära och kroppens behov av energi och näringsämnen i olika skeden av livet. Den andra fokuserar på klinisk nutrition och tar upp hur sjukdomar påverkar nutritionen, hur nutritionsstatus bedöms och hur vården kan anpassa näringsstödet. I denna upplaga har alla kapitel uppdaterats och flera utökats. Boken innehåller nya nordiska näringsrekommendationer, ett fördjupat kapitel om munhälsa samt utökad vägledning kring livsmedelshantering i vård och omsorg. Även ansvarsfördelning och dokumentation kring nutrition har förtydligats. Reflektionsfrågor i slutet av varje kapitel stödjer förståelsen och det praktiska lärandet. Boken riktar sig till studenter på sjuksköterskeprogrammet, kliniskt verksamma sjuksköterskor och andra vårdprofessioner där nutrition är en viktig del av omvårdnaden.

Författarpresentation 13

Förkortningar 15

Förord till fjärde upplagan 19

Introduktion 21

Del I Grundläggande näringslära

01 Näringslära 25

Inger Skolin & Christopher Holmberg

Energigivande näringsämnen 25

Kolhydrater 26

Proteiner 33

Fetter 36

Alkohol 42

Fria radikaler och antioxidanter 44

Vitaminer 44

Vattenlösliga vitaminer 45

Fettlösliga vitaminer 48

Mineralämnen och spårämnen 51

Mineralämnen 51

Spårämnen 54

Vatten 56

Funktion 57

Tillförsel 57

Förluster 57

Reglering av vätskebalansen 58

Sammanfattning 59

Referenser 60

Testa dina kunskaper 61

02 Faktorer som påverkar ätandet 65

Christopher Holmberg

Hunger, aptit och mättnad 66

Matspjälkningssystemets styrning 67

Matspjälkningens anatomi, fysiologi och kemi 68

Tarmflorans betydelse 70

Matspjälkningens neurologi 71

Munhåleproblem, sväljning och motorik 71

Smak och lukt 72

Matens välkändhet 74

Matmiljön 74

Negativa associationer 75

Illamående och kräkning 76

Värderingar och matval 77

Religiösa värderingar 77

Etiska värderingar 79

Dieter och vad de ämnar uppnå 80

Sammanfattning 81

Referenser 82

Testa dina kunskaper 85

03 Energibalans 87

Inger Skolin & Christopher Holmberg

Mätning av energiförbrukning 87

Energiförbrukningens komponenter 88

Den basala ämnesomsättningen 89

Matens termogena effekt 91

Fysisk aktivitetsnivå 91

Effekter av regelbunden fysisk aktivitet 93

Aerob och anaerob ämnesomsättning 95

Rekommendationer om fysisk aktivitet 96

Bedömning av fysisk aktivitet 98

Sammanfattning 98

Referenser 99

Testa dina kunskaper 101

04 Näringsrekommendationernas användningsområden 103

Christopher Holmberg

Matens betydelse för hälsa: gamla insikter möter ny kunskap 103

Nordiska näringsrekommendationerna 104

Varför behövs det näringsrekommendationer? 105

Vad innehåller rekommendationerna? 105

Tolkning och specifika rekommendationer 106

Näringsbehov under livscykeln 110

Energi 110

De första sex månaderna 113

Barn 1–2 år 115

Kosttillskott – att tänka på 115

Att ge råd om kost 117

Tallriksmodellen 118

Stöd för samtal om matvanor 119

Hur efterlevs näringsrekommendationerna och kostråden? 120

Sjukdomsbördan och kostrelaterade riskfaktorer 120

Sammanfattning 123

Referenser 124

Testa dina kunskaper 127

Del II Klinisk nutrition

05 Skattning av energi-, protein- och vätskebehov samt bedömning av näringstillstånd 131

Ann Ödlund Olin

Skattning av energibehov 131

Skattning av proteinbehov 133

Skattning av vätskebehov 134

Symtom på dehydrering 134

Grader av dehydrering 135

Typer av dehydrering 135

Vad kan man göra själv? 136

När ska man söka sjukvård? 137

Övervätskning 137

Bedömning av näringstillstånd 137

Bedömning av energi- och vätskeintag 138

Bedömning av kroppssammansättning 138

Bedömning av biokemiska förändringar 141

Bedömning av fysiologiska funktioner 142

Bedömning av risk för undernäring 142

Utredning av undernäring 144

Diagnoskriterier för undernäring 145

Sammanfattning 147

Referenser 148

Testa dina kunskaper 150

06 Näringsrubbningar 151

Christopher Holmberg

Övernäring: energigivande näringsämnen och övernäringstillstånd 151

Body mass index (BMI) 151

Mätmetoder för att bedöma kroppsvikt 153

Midjemått 153

Prevalens och utveckling över tid 154

Hälsorisker vid övervikt och fetma bland vuxna 156

Varför ökar förekomsten av övervikt/fetma? 158

Hälsorisker med övervikt under barndomen 159

Behandling av obesitas bland unga 160

Undernäring: energigivande näringsämnen och undernäringstillstånd 160

Undernäring: indelning utifrån etiologi och kliniska aspekter 163

Hälsorisker vid undernäring 164

Förekomst av undernäring 164

Behandling av undernäring 165

Sammanfattning 167

Referenser 168

Testa dina kunskaper 172

07 Sjukdomars inverkan på nutritionstillståndet 175

Tommy Cederholm & Inger Skolin

Tillstånd som medför risk för undernäring 176

Cancer 176

Brännskada, sepsis och trauma 177

Demenssjukdom 177

HIV/AIDS 177

Höftledsfraktur 179

Inflammatorisk tarmsjukdom, korttarmssyndrom 179

Undernäring vid kroniska organsjukdomar 179

Kronisk hjärtsvikt 180

Kronisk njurinsufficiens 180

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) 180

Parkinsons sjukdom 180

Reumatoid artrit 181

Stroke 181

Ätstörningar 181

Anorexia nervosa och bulimia nervosa 182

Andra typer av ätstörningar 182

Förekomst av ätstörningar 182

Hälsorisker vid ätstörningar 183

Sammanfattning 183

Referenser 184

Testa dina kunskaper 186

08 Koster och ätstöd inom vård och omsorg 187

Gerd Faxén Irving

Nordiska näringsrekommendationerna 188

Kostbehandling 189

Individuellt anpassad kost 190

Specialkost 190

Dialyskost 190

Fettreducerad kost 191

Glutenfri kost 191

Laktosreducerad kost 191

Proteinreducerad kost 192

Konsistensanpassad kost 192

Olika konsistenser 194

Måltidsordning 197

Aptitstimulering 198

Ätstödjande åtgärder 198

Matningshjälp 198

Hjälpmedel och måltidsmiljö 198

Sammanfattning 199

Referenser 200

Testa dina kunskaper 201

09 Munhälsa 203

Inger Wårdh

Bedömning av munstatus 204

Muntorrhet 204

Sprickor och sår på läppar, munslemhinna och gom 205

Förändringar på tungan 205

Inflammation i tandköttet 206

Tänder och proteser 206

Munvård 206

Måltidsordning 207

Sammanfattning 208

Referenser 208

Testa dina kunskaper 209

10 Artificiell nutrition 211

Carl Sjödin

Enteral nutrition 211

Enterala sonder 212

Hudvård vid nasogastrisk sond 213

Nutritiva stomier 214

Tillbehör 215

Näringstillförsel 216

Exempel på näringslösningar 216

Principer för matning 217

Läkemedel via sond 217

Undvik förväxlingsrisk 217

Hygienrutiner 218

Komplikationer 218

Parenteral nutrition 221

Perifer venkateter 221

Centrala venkatetrar 222

Näringslösningar 226

Komplikationer 226

Sammanfattning 228

Referenser 229

Testa dina kunskaper 230

11 Livsmedelshygien i vård och omsorg 233

Inger Skolin & Christopher Holmberg

Livsmedelsburen smitta 233

Vanliga symtom 233

Exempel på mikroorganismer som orsakar mag-tarminfektion 234

Faktorer som ökar risken för smittspridning via livsmedel 234

Smittämnen och smittspridning i vårdmiljö 235

Allmänt om personalhygien och mathantering på vårdenhet 235

Sammanfattning 237

Referenser 238

Testa dina kunskaper 239

12 Nutrition – ansvar, yrkesfunktioner och dokumentation 241

Ann Ödlund Olin

Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården? 242

Ansvarsfördelning vid enteral nutrition, EN 243

Ansvarsfördelning vid parenteral nutrition, PN 244

Dokumentation  245

Sammanfattning 246

Referenser 246

Testa dina kunskaper 247

13 Regelverk 249

Christopher Holmberg

Lagar 250

Förordningar 250

Föreskrifter och allmänna råd 251

Referenser 251

Bilaga 1 253

Riskbedömningsinstrument sammanställd av Senior alert (version 4): Modifierad NORTON, MNA, DFRI, ROAG 253

Register 257

Information

Redaktörer:
Christopher Holmberg Inger Skolin
Kapitelförfattare:
Ann Ödlund Olin Gerd Faxén Irving Tommy Cederholm Carl Demirtas Sjödin Inger Wårdh
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144188447
Utgivningsår:
2010
Revisionsår:
2025
Artikelnummer:
38065-04
Upplaga:
Fjärde
Sidantal:
260

Författare

Ann Ödlund Olin

Ann Ödlund Olin, är leg. sjuksköterska, medicine doktor och forskare vid Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinsk...

Gerd Faxén Irving

Gerd Faxén Irving är legitimerad dietist och docent i klinisk nutrition, vid sektionen klinisk geriatrik, Institutionen för neurobiologi, vårdveten...

Christopher Holmberg

Christopher Holmberg är docent i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet samt översjuksköterska och FoUUI-ordförande vid Psykiatri Psykos, Sahlgren...

Inger Skolin

Inger Skolin är leg. sjuksköterska och medicine doktor i pediatrik. Fram till pensioneringen var hon lektor vid Institutionen för laboratoriemedici...

Tommy Cederholm

Tommy Cederholm är professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och överläkare i geriatrik vid Akademiska sjukhuset. Han är även chef för ...

Carl Demirtas Sjödin

Carl Demirtas Sjödin är specialistsjuksköterska i intensivvård, Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Götebo...

Inger Wårdh

Inger Wårdh är övertandläkare i orofacial medicin och docent i äldretandvård vid Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av undervisning om ...

 ;

Näringslära för sjuksköterskor ger en aktuell och praktiskt användbar kunskapsbas i näringslära med fokus på både friska och sjuka individer. God nutrition är en grund för hälsa, återhämtning och livskvalitet i alla livsfaser. Boken består av två delar. Den första behandlar grundläggande näringslära och kroppens behov av energi och näringsämnen i olika skeden av livet. Den andra fokuserar på klinisk nutrition och tar upp hur sjukdomar påverkar nutritionen, hur nutritionsstatus bedöms och hur...

Näringslära för sjuksköterskor ger en aktuell och praktiskt användbar kunskapsbas i näringslära med fokus på både friska och sjuka individer. God nutrition är en grund för hälsa, återhämtning och livskvalitet i alla livsfaser. Boken består av två delar. Den första behandlar grundläggande näringslära och kroppens behov av energi och näringsämnen i olika skeden av livet. Den andra fokuserar på klinisk nutrition och tar upp hur sjukdomar påverkar nutritionen, hur nutritionsstatus bedöms och hur vården kan anpassa näringsstödet. I denna upplaga har alla kapitel uppdaterats och flera utökats. Boken innehåller nya nordiska näringsrekommendationer, ett fördjupat kapitel om munhälsa samt utökad vägledning kring livsmedelshantering i vård och omsorg. Även ansvarsfördelning och dokumentation kring nutrition har förtydligats. Reflektionsfrågor i slutet av varje kapitel stödjer förståelsen och det praktiska lärandet. Boken riktar sig till studenter på sjuksköterskeprogrammet, kliniskt verksamma sjuksköterskor och andra vårdprofessioner där nutrition är en viktig del av omvårdnaden.

Författarpresentation 13

Förkortningar 15

Förord till fjärde upplagan 19

Introduktion 21

Del I Grundläggande näringslära

01 Näringslära 25

Inger Skolin & Christopher Holmberg

Energigivande näringsämnen 25

Kolhydrater 26

Proteiner 33

Fetter 36

Alkohol 42

Fria radikaler och antioxidanter 44

Vitaminer 44

Vattenlösliga vitaminer 45

Fettlösliga vitaminer 48

Mineralämnen och spårämnen 51

Mineralämnen 51

Spårämnen 54

Vatten 56

Funktion 57

Tillförsel 57

Förluster 57

Reglering av vätskebalansen 58

Sammanfattning 59

Referenser 60

Testa dina kunskaper 61

02 Faktorer som påverkar ätandet 65

Christopher Holmberg

Hunger, aptit och mättnad 66

Matspjälkningssystemets styrning 67

Matspjälkningens anatomi, fysiologi och kemi 68

Tarmflorans betydelse 70

Matspjälkningens neurologi 71

Munhåleproblem, sväljning och motorik 71

Smak och lukt 72

Matens välkändhet 74

Matmiljön 74

Negativa associationer 75

Illamående och kräkning 76

Värderingar och matval 77

Religiösa värderingar 77

Etiska värderingar 79

Dieter och vad de ämnar uppnå 80

Sammanfattning 81

Referenser 82

Testa dina kunskaper 85

03 Energibalans 87

Inger Skolin & Christopher Holmberg

Mätning av energiförbrukning 87

Energiförbrukningens komponenter 88

Den basala ämnesomsättningen 89

Matens termogena effekt 91

Fysisk aktivitetsnivå 91

Effekter av regelbunden fysisk aktivitet 93

Aerob och anaerob ämnesomsättning 95

Rekommendationer om fysisk aktivitet 96

Bedömning av fysisk aktivitet 98

Sammanfattning 98

Referenser 99

Testa dina kunskaper 101

04 Näringsrekommendationernas användningsområden 103

Christopher Holmberg

Matens betydelse för hälsa: gamla insikter möter ny kunskap 103

Nordiska näringsrekommendationerna 104

Varför behövs det näringsrekommendationer? 105

Vad innehåller rekommendationerna? 105

Tolkning och specifika rekommendationer 106

Näringsbehov under livscykeln 110

Energi 110

De första sex månaderna 113

Barn 1–2 år 115

Kosttillskott – att tänka på 115

Att ge råd om kost 117

Tallriksmodellen 118

Stöd för samtal om matvanor 119

Hur efterlevs näringsrekommendationerna och kostråden? 120

Sjukdomsbördan och kostrelaterade riskfaktorer 120

Sammanfattning 123

Referenser 124

Testa dina kunskaper 127

Del II Klinisk nutrition

05 Skattning av energi-, protein- och vätskebehov samt bedömning av näringstillstånd 131

Ann Ödlund Olin

Skattning av energibehov 131

Skattning av proteinbehov 133

Skattning av vätskebehov 134

Symtom på dehydrering 134

Grader av dehydrering 135

Typer av dehydrering 135

Vad kan man göra själv? 136

När ska man söka sjukvård? 137

Övervätskning 137

Bedömning av näringstillstånd 137

Bedömning av energi- och vätskeintag 138

Bedömning av kroppssammansättning 138

Bedömning av biokemiska förändringar 141

Bedömning av fysiologiska funktioner 142

Bedömning av risk för undernäring 142

Utredning av undernäring 144

Diagnoskriterier för undernäring 145

Sammanfattning 147

Referenser 148

Testa dina kunskaper 150

06 Näringsrubbningar 151

Christopher Holmberg

Övernäring: energigivande näringsämnen och övernäringstillstånd 151

Body mass index (BMI) 151

Mätmetoder för att bedöma kroppsvikt 153

Midjemått 153

Prevalens och utveckling över tid 154

Hälsorisker vid övervikt och fetma bland vuxna 156

Varför ökar förekomsten av övervikt/fetma? 158

Hälsorisker med övervikt under barndomen 159

Behandling av obesitas bland unga 160

Undernäring: energigivande näringsämnen och undernäringstillstånd 160

Undernäring: indelning utifrån etiologi och kliniska aspekter 163

Hälsorisker vid undernäring 164

Förekomst av undernäring 164

Behandling av undernäring 165

Sammanfattning 167

Referenser 168

Testa dina kunskaper 172

07 Sjukdomars inverkan på nutritionstillståndet 175

Tommy Cederholm & Inger Skolin

Tillstånd som medför risk för undernäring 176

Cancer 176

Brännskada, sepsis och trauma 177

Demenssjukdom 177

HIV/AIDS 177

Höftledsfraktur 179

Inflammatorisk tarmsjukdom, korttarmssyndrom 179

Undernäring vid kroniska organsjukdomar 179

Kronisk hjärtsvikt 180

Kronisk njurinsufficiens 180

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) 180

Parkinsons sjukdom 180

Reumatoid artrit 181

Stroke 181

Ätstörningar 181

Anorexia nervosa och bulimia nervosa 182

Andra typer av ätstörningar 182

Förekomst av ätstörningar 182

Hälsorisker vid ätstörningar 183

Sammanfattning 183

Referenser 184

Testa dina kunskaper 186

08 Koster och ätstöd inom vård och omsorg 187

Gerd Faxén Irving

Nordiska näringsrekommendationerna 188

Kostbehandling 189

Individuellt anpassad kost 190

Specialkost 190

Dialyskost 190

Fettreducerad kost 191

Glutenfri kost 191

Laktosreducerad kost 191

Proteinreducerad kost 192

Konsistensanpassad kost 192

Olika konsistenser 194

Måltidsordning 197

Aptitstimulering 198

Ätstödjande åtgärder 198

Matningshjälp 198

Hjälpmedel och måltidsmiljö 198

Sammanfattning 199

Referenser 200

Testa dina kunskaper 201

09 Munhälsa 203

Inger Wårdh

Bedömning av munstatus 204

Muntorrhet 204

Sprickor och sår på läppar, munslemhinna och gom 205

Förändringar på tungan 205

Inflammation i tandköttet 206

Tänder och proteser 206

Munvård 206

Måltidsordning 207

Sammanfattning 208

Referenser 208

Testa dina kunskaper 209

10 Artificiell nutrition 211

Carl Sjödin

Enteral nutrition 211

Enterala sonder 212

Hudvård vid nasogastrisk sond 213

Nutritiva stomier 214

Tillbehör 215

Näringstillförsel 216

Exempel på näringslösningar 216

Principer för matning 217

Läkemedel via sond 217

Undvik förväxlingsrisk 217

Hygienrutiner 218

Komplikationer 218

Parenteral nutrition 221

Perifer venkateter 221

Centrala venkatetrar 222

Näringslösningar 226

Komplikationer 226

Sammanfattning 228

Referenser 229

Testa dina kunskaper 230

11 Livsmedelshygien i vård och omsorg 233

Inger Skolin & Christopher Holmberg

Livsmedelsburen smitta 233

Vanliga symtom 233

Exempel på mikroorganismer som orsakar mag-tarminfektion 234

Faktorer som ökar risken för smittspridning via livsmedel 234

Smittämnen och smittspridning i vårdmiljö 235

Allmänt om personalhygien och mathantering på vårdenhet 235

Sammanfattning 237

Referenser 238

Testa dina kunskaper 239

12 Nutrition – ansvar, yrkesfunktioner och dokumentation 241

Ann Ödlund Olin

Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården? 242

Ansvarsfördelning vid enteral nutrition, EN 243

Ansvarsfördelning vid parenteral nutrition, PN 244

Dokumentation  245

Sammanfattning 246

Referenser 246

Testa dina kunskaper 247

13 Regelverk 249

Christopher Holmberg

Lagar 250

Förordningar 250

Föreskrifter och allmänna råd 251

Referenser 251

Bilaga 1 253

Riskbedömningsinstrument sammanställd av Senior alert (version 4): Modifierad NORTON, MNA, DFRI, ROAG 253

Register 257

Information

Redaktörer:
Christopher Holmberg Inger Skolin
Kapitelförfattare:
Ann Ödlund Olin Gerd Faxén Irving Tommy Cederholm Carl Demirtas Sjödin Inger Wårdh
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144200545
Utgivningsår:
2010
Revisionsår:
2025
Artikelnummer:
38065-SB04
Upplaga:
Fjärde

Författare

Ann Ödlund Olin

Ann Ödlund Olin, är leg. sjuksköterska, medicine doktor och forskare vid Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinsk...

Gerd Faxén Irving

Gerd Faxén Irving är legitimerad dietist och docent i klinisk nutrition, vid sektionen klinisk geriatrik, Institutionen för neurobiologi, vårdveten...

Christopher Holmberg

Christopher Holmberg är docent i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet samt översjuksköterska och FoUUI-ordförande vid Psykiatri Psykos, Sahlgren...

Inger Skolin

Inger Skolin är leg. sjuksköterska och medicine doktor i pediatrik. Fram till pensioneringen var hon lektor vid Institutionen för laboratoriemedici...

Tommy Cederholm

Tommy Cederholm är professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och överläkare i geriatrik vid Akademiska sjukhuset. Han är även chef för ...

Carl Demirtas Sjödin

Carl Demirtas Sjödin är specialistsjuksköterska i intensivvård, Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Götebo...

Inger Wårdh

Inger Wårdh är övertandläkare i orofacial medicin och docent i äldretandvård vid Karolinska Institutet. Hon har lång erfarenhet av undervisning om ...

 ;