Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varukorg

Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan

Miljö, mat och hälsa

Ur ett hållbarhetsperspektiv
Skickas följande arbetsdag

Boken Miljö, mat och hälsa: Ur ett hållbarhetsperspektiv är en introduktion, som på ett tydligt sätt förklarar sammanhang och termer som förekommer inom området livsmedelsproduktion med dess naturförutsättningar och konsumtion. En av de stora utmaningar vi står inför är hur vi ska försörja jordens stora och ökande befolkning med näringsriktig mat och samtidigt behålla biologisk mångfald, utan att bidra till naturkatastrofer. Författaren ger många exempel på kunskaper som är grunden för hållba...

Boken Miljö, mat och hälsa: Ur ett hållbarhetsperspektiv är en introduktion, som på ett tydligt sätt förklarar sammanhang och termer som förekommer inom området livsmedelsproduktion med dess naturförutsättningar och konsumtion. En av de stora utmaningar vi står inför är hur vi ska försörja jordens stora och ökande befolkning med näringsriktig mat och samtidigt behålla biologisk mångfald, utan att bidra till naturkatastrofer. Författaren ger många exempel på kunskaper som är grunden för hållbara val. Till varje kapitel hör fördjupande frågor att fundera över och diskutera. Miljö, mat och hälsa vänder sig till studenter på grund- eller avancerad nivå samt yrkesverksamma inom nutrition, livsmedelsvetenskap, kostvetenskap samt gastronomi. Boken kan också läsas av alla med intresse för miljö, mat och hälsa.

Författarpresentation 13

Förord 15

Tack 17

Förkortningar 19

 

Introduktion 21

Del I. Förutsättningar för mat och liv 21

Del II. Systematik 21

Del III. Mat och hälsa, livsmedelskällor, immunförsvar och nutrition, samt bakterier 22

Del IV. Hållbar konsumtion och produktion av livsmedel samt hållbarhetsmål 22

Del I

Förutsättningar för mat och liv

 1 Jordklotets förutsättningar för liv och mat 25

Kretslopp 25

Sfärerna 26

Fotosyntes och cellandning 27

Referenser 29

 

 2 Luft 31

Syre 32

Växthusgaser – koldioxid, metan och lustgas samt vattenånga 33

Albedoeffekten 33

Koldioxidekvivalenter 34

Koldioxid 36

Metan 37

Lustgas 39

Växthusgasutsläpp från jordbrukssektorn 39

Minskar utsläppen av växthusgaser? 40

Jordbruket 42

Referenser 43

 

 3 Vatten 45

Vattnets kretslopp 47

Akviferer 48

Akviferer och köttproduktion 48

Meandrar ökar vattenreningen och minskar risken för översvämningar 49

Sjöar, vattendrag och hav 50

Våtmarker 51

Våtmarker och biologisk mångfald 52

Våtmarker minskar risken för översvämningar 52

Våtmarker är reningsverk 54

Syrgashalt 54

Försurning 54

Vatten och övergödning 55

Vattentransport 56

Vattentillgång 56

Vattenkonsumtion 58

Sötvattenfördelning 58

Saltvattenanvändning 59

Dricksvatten 59

Vatten och hälsa 60

Vätskebrist och vattenförgiftning 62

Referenser 64

 

 4 Jord och odling 67

Geosfären 67

Globala hektar 73

Vem äger jorden? 73

Åkermark och matjord 75

Växtnäring i jord 76

Åkermark i Sverige 77

God jordbruksmark 78

Vad är vall? 79

Odlingsmetoder och livsmedelsproduktion 80

Variation av grödor i rum och tid 81

Svensk åkermark ska försörja en växande befolkning på minskad areal åkermark 82

Konventionellt jordbruk 82

Kadmium 83

Bekämpningsmedel/växtskydd 83

Ekologiskt jordbruk 84

Odlingsytor 86

Självhushållning 88

Plöjningsfria odlingsmetoder 88

Referenser 92

 

 5 Träd och skog 95

Naturskog och kulturskog 95

Kontinuitetsskog 96

Skogen i världen 97

The Great Green Wall 99

Skogen i Sverige 100

Skog och ekosystemtjänster 101

Skog används till byggnadsmaterial, möbler, biobränsle och pappersmassa 101

Skogen lagrar koldioxid 101

Skogen ingår i kretslopp för vatten, syre och kol 102

Skog och biologisk mångfald 102

Skogen stabiliserar jorden och dämpar klimatförändringar 103

Skogen är viktig för rekreation och hälsa 103

Referenser 104

 

 6 Stor biologisk mångfald 107

En miljon växt- och djurarter är utrotningshotade 108

Varför behövs biologisk mångfald? 109

Hur kan vi bevara den biologiska mångfalden? 110

Miljö och klimat 111

Ljus och mörker 111

Kulturväxternas bevarande 112

Invasiva arter 112

Referenser 114

 

 7 Ekosystemtjänster: bin, pollinering och allemansrätten 117

Ekosystemtjänster 117

Pollineringskrisen 119

TEEB 119

Det ekonomiska värdet av pollinering 119

Pollinatörer 119

Bin 120

Honungsbin 121

Hur gör bin honung? 121

Honung som livsmedel 121

Vilda bin 122

Pollinering 122

Rätt avstånd mellan kuporna 123

Skillnader mellan bin och getingar 123

Vilda bin 124

Behov av bin 124

Hur får bina mat hela säsongen? 126

Allemansrätten – alla kvinnors och mäns rättigheter och skyldigheter i naturen 128

Referenser 131

Del II

Systematik

 8 Systematik 135

Bakterier 138

Arkéer 138

Eukaryota 138

Protister 138

Svampar 139

Växter 140

Enhjärtbladiga växter 141

Sant tvåhjärtbladiga växter: Superrosider 142

Sant tvåhjärtbladiga växter Superasterider 146

Djur 147

Däggdjur 148

Ringmaskar 148

Fåglar 148

Fiskar 149

Insekter 149

Virus 149

Hur verkar virus i kroppen? 150

Referenser 152

Del III

Mat och hälsa, livsmedelskällor, immunförsvar och nutrition samt bakterier

 9 Mat och hälsa 155

Energi och energigivande ämnen 155

Energibehov 157

Energiutvinning, oxidation och antioxidanter 159

Kolhydrater 160

Mono- och disackarider 160

Oligosackarider 161

Polysackarider 161

Glykogen 162

Kostfiber 162

Kolhydrater i kosten 163

Kolhydrater med söt smak 163

Redovisning av olika typer av socker 164

Effekt av sockerkonsumtion 165

Kolhydrater och hälsa 166

Fett 166

Fett i kroppen 167

Kolesterol 168

Fett i kosten 169

Transfett 169

Fett och hälsa 169

Protein 170

Protein i kroppen 171

Protein i kosten 172

Protein och hälsa 173

Energigivande ämnen och hållbara matvanor 173

Kolhydrater 173

Fett 173

Protein 174

Vitaminer, mineralämnen och andra bioaktiva ämnen 175

Vitaminer 175

Mineraler och mineralämnen 175

Bioaktiva ämnen 176

Referenser 178

 

 10 Livsmedelskällor 181

10 A. Mat från havet 181

Fisk 181

Alger 184

Algblomning 184

Makroalger som livsmedel 185

10 B. Mat från växtriket 187

Grönsaker 187

Kålväxter 187

Lök 188

Vitlök 188

Morötter 188

Spenat 189

Tomat 189

Cerealier 190

Ärtväxter 192

Nötter 193

Frukter och bär 193

Kryddväxter 197

Vegetabilier och hälsa 199

10 C. Mat från djurriket 201

Nötkreatur för mjölk och köttproduktion 201

Gris eller fläsk 204

Höns och kyckling 205

Köttförbrukning och köttkonsumtion 207

Kött och hälsa 209

Mjölk och hälsa 210

Ägg och hälsa 211

Referenser 214

 

 11 Immunförsvar och nutrition 219

Immunförsvaret 219

Allergiska reaktioner 222

Allsidig kost är viktigt även för immunförsvaret 223

Referenser 226

 

 12 Bakterier 229

Bakterier utanför kroppen 229

Fermentering 231

Bakterier i kroppen 233

Mikrobiom 235

Tarmbakteriernas ekosystem 235

Bakteriernas uppgifter 236

Hög andel kolhydrater i kosten 238

Hög andel protein 239

Hög andel fett 239

Bakterier och sjukdomstillstånd 239

Bakterier och hälsa 240

Referenser 242

Del IV

Hållbar konsumtion, produktion av livsmedel och hållbarhetsmål

 13 Hållbar produktion och konsumtion av livsmedel 247

Främja hållbara matvanor 247

Kroppens hälsa 249

Regelverk för rester av bekämpningsmedel 249

Ekologiska varor 250

Energiöverskott 253

Äta hälsosam mat i hälsosamma mängder 254

Livsmedelsproduktion och konsumtion påverkar miljön 255

Svinn 255

Transport 258

Utsläpp av växthusgaser 258

Svensk produktion av livsmedel 259

Förädling 259

Svensk marknadsandel 260

Självförsörjandegrad 261

Import av livsmedel 264

Vi handlar mest med andra EU-länder 265

Försäljning i volym 2020–2021 265

Kan vi försörja oss själva med livsmedel, och i så fall hur länge? 265

Sårbarhet 266

Referenser 268

 

 14 Hållbarhetsmål 271

Antropocen – människans tidsålder 271

FN:s globala hållbarhetsmål 272

Sveriges miljökvalitetsmål 273

Luft och växthusgaser – FN:s mål nr 13 275

Internationella avtal om växthusgaser 276

Luft och växthusgaser i Sverige 278

Vatten – FN:s mål nr 6 och nr 14 278

Svenska åtgärder för friskt vatten och marint liv 279

Våtmarker 280

Havet och livsmedelsförsörjning 280

Akvaponiska system 281

Hållbar fiskmat – ersättning för sojaprodukter 281

Östersjön och Hanöbukten 282

Jord och odling – FN:s mål nr 12 282

EU och Sverige 284

Projektet SamZon 285

EAT-Lancet – hälsosam kost i ett hållbart livsmedelssystem 286

Träd och skog – FN:s mål nr 15 287

Internationellt samarbete kring ansvarsfullt skogsbruk 287

Sveriges miljömål för skog 287

Hållbar vegetation i städer med fokus på träd 288

Biologisk mångfald – FN:s mål nr 15 290

FN:s konvention om biologisk mångfald 290

Världsnaturfonden 291

EU:s strategi för god biologisk mångfald 291

Naturvårdsverket 293

Åtgärder i Sverige för att värna biologisk mångfald, bin och andra pollinatörer 293

Fröbanker 294

Hållbar produktion och konsumtion av livsmedel – FN:s mål nr 2 295

Nordiska ministerrådets uppgifter 295

Referenser 297

 

Epilog – kan vi lära oss av naturen? 301

Bilagor 303

kapitel 8  305

kapitel 9  310

kapitel 10  314

kapitel 13, 14  316

Referenser  317

Ett stort plus är de diskussionsfrågor som avslutar varje kapitel och de referenser som kan ge stöd i att fördjupa sig i ämnet. En intressant och angelägen bok.

Information

Författare:
Ulla Rosander
Kapitelförfattare:
Kimmo Rumpunen
Illustratör:
Jonny Hallberg
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144159270
Utgivningsår:
2022
Artikelnummer:
44911-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
320

Författare

Ulla Rosander

Ulla Rosander är dietist och har en fil.lic. i cell- och molekylärbiologi. Hon har varit verksam vid Högskolan Kristianstad där hon under många år ...

Kimmo Rumpunen

Kimmo Rumpunen, docent i trädgårdsvetenskap med inriktning växtförädling, Sveriges landsbruksuniversitet.

 ;