Varukorg
Varukorgen är tom!
Varukorgen inkl. moms 0 kr
Elektronisk distribution
Frakt inkl. moms 0 kr
Varav moms (6 %) 0 kr
Varav moms (25 %) 0 kr
Öresutjämning 0 kr
Att betala inkl. moms 0 kr

Miljö, mat och hälsa
Författarpresentation 13
Förord 15
Tack 17
Förkortningar 19
Introduktion 21
Del I. Förutsättningar för mat och liv 21
Del II. Systematik 21
Del III. Mat och hälsa, livsmedelskällor, immunförsvar och nutrition, samt bakterier 22
Del IV. Hållbar konsumtion och produktion av livsmedel samt hållbarhetsmål 22
Del I
Förutsättningar för mat och liv
1 Jordklotets förutsättningar för liv och mat 25
Kretslopp 25
Sfärerna 26
Fotosyntes och cellandning 27
Referenser 29
2 Luft 31
Syre 32
Växthusgaser – koldioxid, metan och lustgas samt vattenånga 33
Albedoeffekten 33
Koldioxidekvivalenter 34
Koldioxid 36
Metan 37
Lustgas 39
Växthusgasutsläpp från jordbrukssektorn 39
Minskar utsläppen av växthusgaser? 40
Jordbruket 42
Referenser 43
3 Vatten 45
Vattnets kretslopp 47
Akviferer 48
Akviferer och köttproduktion 48
Meandrar ökar vattenreningen och minskar risken för översvämningar 49
Sjöar, vattendrag och hav 50
Våtmarker 51
Våtmarker och biologisk mångfald 52
Våtmarker minskar risken för översvämningar 52
Våtmarker är reningsverk 54
Syrgashalt 54
Försurning 54
Vatten och övergödning 55
Vattentransport 56
Vattentillgång 56
Vattenkonsumtion 58
Sötvattenfördelning 58
Saltvattenanvändning 59
Dricksvatten 59
Vatten och hälsa 60
Vätskebrist och vattenförgiftning 62
Referenser 64
4 Jord och odling 67
Geosfären 67
Globala hektar 73
Vem äger jorden? 73
Åkermark och matjord 75
Växtnäring i jord 76
Åkermark i Sverige 77
God jordbruksmark 78
Vad är vall? 79
Odlingsmetoder och livsmedelsproduktion 80
Variation av grödor i rum och tid 81
Svensk åkermark ska försörja en växande befolkning på minskad areal åkermark 82
Konventionellt jordbruk 82
Kadmium 83
Bekämpningsmedel/växtskydd 83
Ekologiskt jordbruk 84
Odlingsytor 86
Självhushållning 88
Plöjningsfria odlingsmetoder 88
Referenser 92
5 Träd och skog 95
Naturskog och kulturskog 95
Kontinuitetsskog 96
Skogen i världen 97
The Great Green Wall 99
Skogen i Sverige 100
Skog och ekosystemtjänster 101
Skog används till byggnadsmaterial, möbler, biobränsle och pappersmassa 101
Skogen lagrar koldioxid 101
Skogen ingår i kretslopp för vatten, syre och kol 102
Skog och biologisk mångfald 102
Skogen stabiliserar jorden och dämpar klimatförändringar 103
Skogen är viktig för rekreation och hälsa 103
Referenser 104
6 Stor biologisk mångfald 107
En miljon växt- och djurarter är utrotningshotade 108
Varför behövs biologisk mångfald? 109
Hur kan vi bevara den biologiska mångfalden? 110
Miljö och klimat 111
Ljus och mörker 111
Kulturväxternas bevarande 112
Invasiva arter 112
Referenser 114
7 Ekosystemtjänster: bin, pollinering och allemansrätten 117
Ekosystemtjänster 117
Pollineringskrisen 119
TEEB 119
Det ekonomiska värdet av pollinering 119
Pollinatörer 119
Bin 120
Honungsbin 121
Hur gör bin honung? 121
Honung som livsmedel 121
Vilda bin 122
Pollinering 122
Rätt avstånd mellan kuporna 123
Skillnader mellan bin och getingar 123
Vilda bin 124
Behov av bin 124
Hur får bina mat hela säsongen? 126
Allemansrätten – alla kvinnors och mäns rättigheter och skyldigheter i naturen 128
Referenser 131
Del II
Systematik
8 Systematik 135
Bakterier 138
Arkéer 138
Eukaryota 138
Protister 138
Svampar 139
Växter 140
Enhjärtbladiga växter 141
Sant tvåhjärtbladiga växter: Superrosider 142
Sant tvåhjärtbladiga växter Superasterider 146
Djur 147
Däggdjur 148
Ringmaskar 148
Fåglar 148
Fiskar 149
Insekter 149
Virus 149
Hur verkar virus i kroppen? 150
Referenser 152
Del III
Mat och hälsa, livsmedelskällor, immunförsvar och nutrition samt bakterier
9 Mat och hälsa 155
Energi och energigivande ämnen 155
Energibehov 157
Energiutvinning, oxidation och antioxidanter 159
Kolhydrater 160
Mono- och disackarider 160
Oligosackarider 161
Polysackarider 161
Glykogen 162
Kostfiber 162
Kolhydrater i kosten 163
Kolhydrater med söt smak 163
Redovisning av olika typer av socker 164
Effekt av sockerkonsumtion 165
Kolhydrater och hälsa 166
Fett 166
Fett i kroppen 167
Kolesterol 168
Fett i kosten 169
Transfett 169
Fett och hälsa 169
Protein 170
Protein i kroppen 171
Protein i kosten 172
Protein och hälsa 173
Energigivande ämnen och hållbara matvanor 173
Kolhydrater 173
Fett 173
Protein 174
Vitaminer, mineralämnen och andra bioaktiva ämnen 175
Vitaminer 175
Mineraler och mineralämnen 175
Bioaktiva ämnen 176
Referenser 178
10 Livsmedelskällor 181
10 A. Mat från havet 181
Fisk 181
Alger 184
Algblomning 184
Makroalger som livsmedel 185
10 B. Mat från växtriket 187
Grönsaker 187
Kålväxter 187
Lök 188
Vitlök 188
Morötter 188
Spenat 189
Tomat 189
Cerealier 190
Ärtväxter 192
Nötter 193
Frukter och bär 193
Kryddväxter 197
Vegetabilier och hälsa 199
10 C. Mat från djurriket 201
Nötkreatur för mjölk och köttproduktion 201
Gris eller fläsk 204
Höns och kyckling 205
Köttförbrukning och köttkonsumtion 207
Kött och hälsa 209
Mjölk och hälsa 210
Ägg och hälsa 211
Referenser 214
11 Immunförsvar och nutrition 219
Immunförsvaret 219
Allergiska reaktioner 222
Allsidig kost är viktigt även för immunförsvaret 223
Referenser 226
12 Bakterier 229
Bakterier utanför kroppen 229
Fermentering 231
Bakterier i kroppen 233
Mikrobiom 235
Tarmbakteriernas ekosystem 235
Bakteriernas uppgifter 236
Hög andel kolhydrater i kosten 238
Hög andel protein 239
Hög andel fett 239
Bakterier och sjukdomstillstånd 239
Bakterier och hälsa 240
Referenser 242
Del IV
Hållbar konsumtion, produktion av livsmedel och hållbarhetsmål
13 Hållbar produktion och konsumtion av livsmedel 247
Främja hållbara matvanor 247
Kroppens hälsa 249
Regelverk för rester av bekämpningsmedel 249
Ekologiska varor 250
Energiöverskott 253
Äta hälsosam mat i hälsosamma mängder 254
Livsmedelsproduktion och konsumtion påverkar miljön 255
Svinn 255
Transport 258
Utsläpp av växthusgaser 258
Svensk produktion av livsmedel 259
Förädling 259
Svensk marknadsandel 260
Självförsörjandegrad 261
Import av livsmedel 264
Vi handlar mest med andra EU-länder 265
Försäljning i volym 2020–2021 265
Kan vi försörja oss själva med livsmedel, och i så fall hur länge? 265
Sårbarhet 266
Referenser 268
14 Hållbarhetsmål 271
Antropocen – människans tidsålder 271
FN:s globala hållbarhetsmål 272
Sveriges miljökvalitetsmål 273
Luft och växthusgaser – FN:s mål nr 13 275
Internationella avtal om växthusgaser 276
Luft och växthusgaser i Sverige 278
Vatten – FN:s mål nr 6 och nr 14 278
Svenska åtgärder för friskt vatten och marint liv 279
Våtmarker 280
Havet och livsmedelsförsörjning 280
Akvaponiska system 281
Hållbar fiskmat – ersättning för sojaprodukter 281
Östersjön och Hanöbukten 282
Jord och odling – FN:s mål nr 12 282
EU och Sverige 284
Projektet SamZon 285
EAT-Lancet – hälsosam kost i ett hållbart livsmedelssystem 286
Träd och skog – FN:s mål nr 15 287
Internationellt samarbete kring ansvarsfullt skogsbruk 287
Sveriges miljömål för skog 287
Hållbar vegetation i städer med fokus på träd 288
Biologisk mångfald – FN:s mål nr 15 290
FN:s konvention om biologisk mångfald 290
Världsnaturfonden 291
EU:s strategi för god biologisk mångfald 291
Naturvårdsverket 293
Åtgärder i Sverige för att värna biologisk mångfald, bin och andra pollinatörer 293
Fröbanker 294
Hållbar produktion och konsumtion av livsmedel – FN:s mål nr 2 295
Nordiska ministerrådets uppgifter 295
Referenser 297
Epilog – kan vi lära oss av naturen? 301
Bilagor 303
kapitel 8 305
kapitel 9 310
kapitel 10 314
kapitel 13, 14 316
Referenser 317
Ett stort plus är de diskussionsfrågor som avslutar varje kapitel och de referenser som kan ge stöd i att fördjupa sig i ämnet. En intressant och angelägen bok.
Information
- Författare:
- Ulla Rosander
- Kapitelförfattare:
- Kimmo Rumpunen
- Illustratör:
- Jonny Hallberg
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144159270
- Utgivningsår:
- 2022
- Artikelnummer:
- 44911-01
- Upplaga:
- Första
- Sidantal:
- 320