Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varukorg

Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan

Konsumtion

Ekonomi, samhälle och etik
Skickas följande arbetsdag

Varje år konsumerar var och en av oss varor och tjänster för hundra­tusentals kronor – ibland sägs det att vi lever i ett konsumtions­samhälle. Varför konsumerar vi så mycket? Är det bra eller dåligt? Och vad menar vi egentligen när vi pratar om konsumtion? Konsumtion är en tvärvetenskaplig introduktion till de klassiska konsumtionsteorierna, både från nationalekonomin och från beteendevetenskaperna. Utifrån dessa teorier beskrivs och problematiseras konsumtion med ett tydligt etiskt perspekt...

Varje år konsumerar var och en av oss varor och tjänster för hundra­tusentals kronor – ibland sägs det att vi lever i ett konsumtions­samhälle. Varför konsumerar vi så mycket? Är det bra eller dåligt? Och vad menar vi egentligen när vi pratar om konsumtion? Konsumtion är en tvärvetenskaplig introduktion till de klassiska konsumtionsteorierna, både från nationalekonomin och från beteendevetenskaperna. Utifrån dessa teorier beskrivs och problematiseras konsumtion med ett tydligt etiskt perspektiv och ger därmed en nyanserad och på många sätt ny bild av konsumtion som fenomen. Genom att använda sig av flera perspektiv ger boken läsaren förståelse för varför konsumtion är kontroversiellt – det som är sanning från ett perspektiv är i det närmaste en myt från ett annat perspektiv. Dagens konsumtion beskrivs ofta som ohållbar. Samtidigt framhålls det att växande konsumtion är det bästa som kan hända ett samhälle. Frågan om vilken konsumtion som är bra eller dålig – hållbar eller ohållbar – är viktig, men inte heller här finns ett enhetligt svar. Författaren försöker inte svara på vad som är rätt eller fel, men presenterar flera olika etiska perspektiv på konsumtion och visar hur de hänger ihop med de klassiska konsumtionsvetenskaperna. Konsumtion är en introducerande bok, alla perspektiv och teorier presenteras från grunden, och det krävs inga förkunskaper. Boken är avsedd att användas på universitets- och högskolekurser, såväl på lärarutbildningar och ingenjörsutbildningar som inom samhällsvetenskaperna, där konsumtion, etik och hållbarhet diskuteras.

    • Förord
      • 1
        11
        Konsumtion – en introduktion
        • 1.1
          11
          Vad är konsumtion?
        • 1.2
          16
          Konsumtion som en del av ett motsatspar
        • 1.3
          19
          Konsumtionens omfattning och utveckling
        • 1.4
          23
          Överkonsumtion och konsumtionsetik
        • 1.5
          25
          Syfte och upplägg
        • 1.6
          27
          Avslutning
        • 28
          Förslag på fördjupande läsning
  • Del I Konsumtion som frivilligt utbyte
      • 2
        33
        Konsumtion som handel
        • 2.1
          33
          Det ekonomiska perspektivet
        • 2.2
          38
          En berättelse om konsumtion
        • 2.3
          42
          Berättelsen fortsätter – utbyte och handel
        • 2.4
          48
          Avslutning
        • 49
          Förslag på fördjupande läsning
      • 3
        51
        Konsumtion och ekonomiska institutioner
        • 3.1
          52
          Mellanhänder
        • 3.2
          56
          Marknadsföring
        • 3.3
          57
          Varumärken
        • 3.4
          59
          Pengar
        • 3.5
          62
          Krediter
        • 3.6
          66
          Behovet av en stat
        • 3.7
          67
          Avslutning
        • 68
          Förslag på fördjupande läsning
      • 4
        71
        En bytesmodell
        • 4.1
          71
          Psykologiska antaganden
        • 4.2
          77
          Indifferens
        • 4.3
          81
          Edgeworthanalys och rationella byten
        • 4.4
          89
          Avslutning
        • 91
          Förslag på fördjupande läsning
      • 5
        93
        Marknad, konkurrens och konsumtion
        • 5.1
          93
          Begreppet marknad
        • 5.2
          96
          Begreppet efterfrågan
        • 5.3
          100
          Den ensamma producentens valsituation
        • 5.4
          104
          Konkurrens och flera producenter
        • 5.5
          109
          Samhällsekonomisk effektivitet
        • 5.6
          114
          Marknaden och konsumenten
        • 5.7
          117
          Avslutning
        • 118
          Förslag på fördjupande läsning
      • 6
        119
        Marknadsmisslyckande och konsumtion
        • 6.1
          119
          Utsläpp och förbrukning av gemensamma resurser
        • 6.2
          128
          Ofullständig information
        • 6.3
          131
          Säkerhet, miljövård och andra speciella varor
        • 6.4
          135
          Marknadsmisslyckande eller politikmisslyckande
        • 6.5
          138
          Avslutning
        • 139
          Förslag på fördjupande läsning
  • Del II Konsumtion som symbol, kommunikation och kultur
      • 7
        143
        Några begreppspar
        • 7.1
          143
          Utgångspunkter för att studera konsumtion
        • 7.2
          146
          Frihet att agera efter eget huvud?
        • 7.3
          150
          Kritisk teori eller självinsiktsoptimism
        • 7.4
          154
          Kvalitativa skillnader mellan konsumtionsdrivkrafter
        • 7.5
          159
          Avslutning
        • 161
          Förslag på fördjupande läsning
      • 8
        163
        Konsumtion som beteende
        • 8.1
          163
          Sega popcorn – ett första exempel
        • 8.2
          165
          Det omedvetna
        • 8.3
          168
          Klyftan mellan intention och handling
        • 8.4
          172
          Känslotillstånd och konsumtion
        • 8.5
          175
          Konsumtionsantaganden – mikroekonomi eller beteendeekonomi
        • 8.6
          176
          Själviskhet och altruism
        • 8.7
          180
          Rationalitet eller tumregler
        • 8.8
          183
          Avslutning
        • 184
          Förslag på fördjupande läsning
      • 9
        185
        Konsumtion som kommunikation
        • 9.1
          185
          Drivkrafter
        • 9.2
          188
          Signal och status
        • 9.3
          194
          Konsumtion som särskiljning
        • 9.4
          198
          Konsumtion och identitetsskapande
        • 9.5
          202
          Avslutning
        • 203
          Förslag på fördjupande läsning
      • 10
        205
        Konsumtion, produktion och arbete
        • 10.1
          205
          Konsumtion, produktion och arbete som system
        • 10.2
          206
          Värdeteorier och konsumtion
        • 10.3
          211
          Arbete, produktion och produktionsmedel
        • 10.4
          215
          Specialisering och själslig utarmning
        • 10.5
          219
          Normlöshet och konsumtion
        • 10.6
          221
          Positiva effekter
        • 10.7
          222
          Avslutning
        • 223
          Förslag på fördjupande läsning
      • 11
        225
        Konsumtionssamhället
        • 11.1
          226
          Relationer och konsumtion
        • 11.2
          227
          Inbäddning
        • 11.3
          229
          Gemeinschaft eller Gesellschaft
        • 11.4
          233
          Vad orsakar förskjutningen?
        • 11.5
          241
          Det goda konsumtionssamhället
        • 11.6
          245
          Avslutning
        • 245
          Förslag på fördjupande läsning
  • Del III Konsumtion och etik
      • 12
        249
        Konsumtion, etik och värderingar
        • 12.1
          249
          Att värdera andras konsumtion
        • 12.2
          253
          Normativa konsumtionspåståenden och deras struktur
        • 12.3
          260
          Etisk konsumtion
        • 12.4
          266
          Avslutning
        • 267
          Förslag på fördjupande läsning
      • 13
        269
        Konsumtionsetik som konsekvens
        • 13.1
          269
          Konsekvensetik
        • 13.2
          278
          Försiktighetsprincipen och andra alternativ
        • 13.3
          281
          Miljökonsekvenser av konsumtion
        • 13.4
          288
          Slut på naturresurser?
        • 13.5
          290
          Livscykelanalyser eller relativism
        • 13.6
          293
          Avslutning
        • 294
          Förslag på fördjupande läsning
      • 14
        295
        Konsumtionsetik och procedurperspektivet
        • 14.1
          295
          Proceduretik
        • 14.2
          298
          Konsumtionsprocedurer och rättmätighet
        • 14.3
          305
          Rättmätig överföring
        • 14.4
          313
          Tre andra proceduretiska ramverk för att värdera konsumtion
        • 14.5
          319
          Avslutning
        • 321
          Förslag på fördjupande läsning
      • 15
        323
        Konsumtionsetik och dygderna
        • 15.1
          323
          Dygdeetiken
        • 15.2
          328
          Platon, måttligheten och rättvisa
        • 15.3
          331
          Manikeism och materialism
        • 15.4
          332
          Augustinus och syndig konsumtion
        • 15.5
          334
          Moderna dygder
        • 15.6
          336
          Den odygdiga ekonomismen
        • 15.7
          343
          Den dygdiga handelsmannen
        • 15.8
          346
          Avslutning
        • 347
          Förslag på fördjupande läsning
      • 16
        349
        Avslutning och hållbar konsumtion
        • 16.1
          349
          Perspektiv på konsumtion
        • 16.2
          355
          Hållbar konsumtion
        • 16.3
          366
          Avslutning
        • 367
          Förslag på fördjupande läsning
    • 369
      Referenser, litteratur och fördjupande läsning
    • 375
      Person- och sakregister

Information

Författare:
Andreas Håkansson
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144115641
Utgivningsår:
2017
Artikelnummer:
39408-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
378

Författare

Andreas Håkansson

Andreas Håkansson är docent i livsmedelsteknik och biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad. Han undervisar bliva...

 ;