Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Varukorg

Varukorgen är tom!

Varukorgen inkl. moms 0 kr


Elektronisk distribution

Frakt inkl. moms 0 kr


Varav moms (6 %) 0 kr

Varav moms (25 %) 0 kr

Öresutjämning 0 kr


Att betala inkl. moms 0 kr


Till kassan

Måltidspedagogik

- mat- och måltidskunskap i förskolan
Skickas följande arbetsdag

Maten och måltidens roll på förskolan har skiftat genom åren och har alltid haft en central del i förskolans verksamhet. Förskollärare förväntas ha kunskaper i allt från betydelsen av god hygien, till sin egen roll som förebild vid måltiderna. De förväntas dessutom ha kunskaper kring bra mat för barn och får ofta frågor från föräldrarna kring mat och måltider. Boken är tänkt att fungera som bakgrund, inspiration och stöd till alla förskollärare i arbetet med mat och måltider i förskolan. Utgå...

Maten och måltidens roll på förskolan har skiftat genom åren och har alltid haft en central del i förskolans verksamhet. Förskollärare förväntas ha kunskaper i allt från betydelsen av god hygien, till sin egen roll som förebild vid måltiderna. De förväntas dessutom ha kunskaper kring bra mat för barn och får ofta frågor från föräldrarna kring mat och måltider. Boken är tänkt att fungera som bakgrund, inspiration och stöd till alla förskollärare i arbetet med mat och måltider i förskolan. Utgångspunkten är lärande om och med mat och måltider med grund i såväl mat- och måltids­kunskap och pedagogik som läroplanen för förskolan och de nationella folkhälsomålen. Boken omfattar två delar. Första delen vilar på disciplinerna i mat- och måltidskunskap i förskolan, medan den andra delen presenterar praktiska tillämpningar, övningar och exempel på hur personalen kan arbeta med mat och måltider. Innehållet i boken är mat- och måltidskunskap som omfattar matkultur och kommunikation, livsmedelsvetenskap samt näring och hälsa där kreativitet, hantverk och vetenskap går hand i hand kopplat till barn och verksamheten i förskolan. Syftet med boken är att lyfta maten och måltidens roll i den pedagogiska verksamheten på förskolan samt att öka kunskapen kring mat och hälsa. Boken vänder sig särskilt till lärare och barnskötare i förskolan, föräldrar och alla andra som är intresserade av barn och mat. Måltidspedagogik omfattar också en webb där man kan ladda ner fler recept och övningar. Instruktioner för hur man kommer åt materialet på webben finns på omslagets insida.

      • 7
        Inledning
  • DEL 1 DISCIPLINERNA INOM MAT- OCH MÅLTIDSKUNSKAP I FÖRSKOLAN
      • 13
        KAPITEL 1 Mat och måltider i förskolan
        • 13
          Från 1800-talet till nutid
        • 18
          Förskolan i dag
        • 19
          Pedagogisk måltid
      • 25
        KAPITEL 2 Matvanor
        • 25
          Mat- och måltidskultur
        • 29
          Religion
        • 33
          Bra och dålig mat och bättre och sämre måltider
        • 36
          Smak och neofobi
        • 38
          Övervikt
        • 40
          Hunger, aptit och mättnad
      • 45
        KAPITEL 3 Mat och näring
        • 46
          Måltidsmönster och SNR (Svenska näringsrekommendationer
        • 49
          Energi
        • 51
          Fett
        • 53
          Protein
        • 54
          Kolhydrater
        • 56
          Vitaminer och mineraler
        • 56
          Vitaminer
        • 59
          Mineralämnen
        • 61
          Fria radikaler och antioxidanter
        • 63
          Vatten
        • 63
          Särskilda behov
        • 66
          Kostmodeller
      • 69
        KAPITEL 4 Livsmedelskunskap
        • 69
          Vegetabiliska livsmedel
        • 71
          Frukt och bär
        • 73
          Grönsaker
        • 77
          Kryddväxter
        • 79
          Spannmål
        • 83
          Oljeväxter
        • 84
          Svamp
        • 86
          Animaliska livsmedel
        • 87
          Rött kött
        • 92
          Fågel
        • 94
          Fisk
        • 97
          Mejeriprodukter
        • 100
          Ägg
      • 103
        KAPITEL 5 Livsmedelshygien
        • 103
          Egenkontroll
        • 104
          Livsmedelslagen
        • 105
          Mikroorganismer
        • 105
          Bakterier
        • 108
          Mögelsvampar
        • 109
          Jästsvampar
        • 109
          Virus
        • 109
          Kom ihåg
      • 111
        KAPITEL 6 Matlagning
        • 113
          Matlagningstekniker
        • 114
          Vattenvandra
        • 114
          Livsmedelsstrukturer
        • 119
          Koka
        • 119
          Steka
  • DEL 2 PRAKTISKA TILLÄMPNINGAR, ÖVNINGAR OCH EXEMPEL
      • 123
        KAPITEL 7 Mat och måltider med barn
      • 129
        KAPITEL 8 Steg-för-steg-metoden
        • 131
          Hur gör man
      • 137
        KAPITEL 9 Sapere
        • 140
          Övningar i grundsmaker
        • 141
          Våra sinnen
        • 143
          Övningar i våra sinnen
      • 145
        KAPITEL 10 Mat och musik
        • 146
          Var vaken på smaken
      • 149
        KAPITEL 11 Naturvetenskap i köket
        • 149
          Experiment i köket
        • 150
          Varför poppar popcorn
        • 151
          Varför blir det rostade brödet brunt
        • 152
          Varför gråter man när man skalar lök
        • 153
          Varför blir ett delat äpple brunt
        • 154
          Varför tjocknar krämen
        • 155
          Gör eget potatismjöl
        • 156
          Varför blir potatisar mjuka när man kokar dem
        • 157
          Vad händer när brödet jäser
        • 159
          Vad är gluten
        • 160
          Vad är bakpulver
        • 161
          Varför blir vispgrädden hård
        • 162
          Koka vatten i en isskål
      • 165
        Referenser
      • 177
        Person- och sakregister

Information

Författare:
Hanna Sepp
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144078670
Utgivningsår:
2013
Artikelnummer:
36012-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
181

Digital produkt

Giltighetstid från aktivering:  24 mån

Författare

Hanna Sepp

Hanna Sepp är universitetslektor i mat- och måltidskunskap vid Högkolan Kristianstad. Hon undervisar främst studenter i lärarutbildning med inriktn...

 ;