Varukorg
Varukorgen är tom!
Varukorgen inkl. moms 0 kr
Elektronisk distribution
Frakt inkl. moms 0 kr
Varav moms (6 %) 0 kr
Varav moms (25 %) 0 kr
Öresutjämning 0 kr
Att betala inkl. moms 0 kr

Kvalitet i alla led
DEL I – KVALITETSUTVECKLING 13
1 Offensiv kvalitetsutveckling 14
1.1 Dagens affärs- och samhällslandskap 14
1.2.2 Vår syn på kvalitetsbegreppet 17
1.3 Kunder, kundbehov och kundvärde 18
1.3.2 Kunders behov och förväntningar 20
1.5 Produkters kvalitetsdimensioner 23
1.7 Offensiv kvalitetsutveckling 27
1.7.1 Offensiv kvalitetsutveckling – hörnstenarna 29
1.7.2 Offensiv kvalitetsutveckling – arbetssätt, verktyg och principer 32
1.7.3 Offensiv kvalitetsutveckling – helheten 34
2.2 Vilka är kundernas behov och förväntningar? 36
2.5 Kunders nöjdhet och missnöjdhet 48
2.5.1 Missnöje och reklamation 48
2.5.2 Organisationers mätning av kundnöjdhet 50
2.5.3 Nationella mätningar av kundnöjdhet 53
3 Skapa möjlighet för alla att vara delaktiga 58
3.2 Delaktighet, medarbetarskap och motivation 60
3.2.1 Medskapande medarbetare 61
3.2.3 Drivkrafter för motivation 64
3.3 Motivation och frisknärvaro 66
3.4 Mätning av medarbetarnöjdhet 67
3.4.1 Mätningar på organisationsnivå 67
3.4.2 Nationella medarbetarundersökningar 70
3.4.3 Kopplingen mellan intern och extern kundnöjdhet 72
4.5 Verktyg för numeriska data 83
4.5.4 Uppdelning och sambandsdiagram 88
4.6 Tänka fort men fel 90
5 Arbeta ständigt med förbättringar 91
5.1.3 Andra förbättringsmodeller 96
5.2 Organisatorisk förbättringsförmåga 99
6.1 Olika typer av processer 106
6.2.1 Processledning som arbetssätt 112
6.2.2 Olika roller i processledning 115
6.6 Kritik mot peocesskartläggning 122
7 Utveckla ett engagerat ledarskap 123
7.1.1 Chef och ledare – chefskap och ledarskap 123
7.1.2 Ledarskap och kommunikation 124
7.1.3 Engagerat och engagerande ledarskap 127
7.1.4 Några råd till dig som vill utveckla ett engagerat ledarskap 129
7.3 Digitala revolutionens ledarskap 131
7.4 Vikten av företagskultur 134
DEL II – PRODUKTUTVECKLING 137
8 Kundfokuserad produktutveckling 138
8.1 Produktutvecklingsprocessen 138
8.1.1 Fas-grind-utveckling 138
8.1.2 Agil produktutveckling 140
8.1.3 Utveckling av produktfamiljer 142
8.2 Kundcentrerad planering 144
8.4 Utveckling av tjänster 148
8.4.1 Modeller för tjänsteutveckling 148
8.5 Innovativ produktutveckling 151
9.1 En-faktor-i-taget-försök 152
9.2.2 Uppskattning av effekter 156
9.2.3 Analys av försöksresultatet 159
9.3 Reducerade faktorförsök 161
10.1 Tillförlitlighetsteknik 166
10.2 Grundläggande begrepp 169
10.2.1 Funktionssannolikhet 169
10.3 Konstruktion för tillförlitlighet 173
10.3.1 Förmågan att motstå belastning 173
10.4 Konstruktionsgranskning 178
10.4.1 Feleffektanalys – FMEA 178
DEL III – PRODUKTIONSUTVECKLING 181
11 Produktion och digitalisering 182
11.1 Industrins produktionsutveckling 182
11.2 Digitaliseringens möjligheter 184
11.2.2 Artificiell Intelligens 186
11.3 Smart industri 187
12.1 Principer för styrdiagram 191
12.1.1 Krav på styrdiagram 192
12.2 Styrdiagram för antal och andelar 194
12.2.1 np-diagram och p-diagram 194
12.3 Styrdiagram för variabeldata 196
12.3.3 Ett -diagram då m och s är okända 198
12.3.4 Styrdiagram för spridning 200
12.4.1 Styrdiagram i löpande produktion 201
12.4.2 Multivariata styrdiagram 201
12.5.1 Duglighetsmått 203
12.5.2 Statistisk osäkerhet 205
13.2.1 Designtänkande 207
13.2.2 Upplevelsebaserat samskapande 207
13.2.3 Tjänsteperspektivet 208
13.2.4 Kundrapportering 209
13.3 Samskapa inom organisationen 209
13.3.1 Från arbetsgrupp till välfungerande team 210
13.3.2 Förbättringsteam 211
13.3.3 Samskapat lärande 212
13.4 Samskapa i leverantörsnärtverk 213
13.5 Samskapa över gränser 217
DEL IV – VERKSAMHETSUTVECKLING 219
14 Vision, mål och strategier 220
14.1 Verksamhetsidé och vision 220
14.2 Mål, strategi och policy 222
14.2.2 Aktiviteter och strategi 224
14.3.1 Måldelning på Södra Älvsborgssjukhus 227
14.4 Balanserade styrkort och balanserad styrning 229
15.1 Självutvärdering – arbetssätt 234
15.2 Självutvärdering – verktyg 237
15.2.1 SIQ Managementmodell 237
15.2.3 Andra enklare utvärderingsformer 242
15.3.1 Utmärkelsen Svensk Kvalitet 244
15.4 Institutet för kvalitetsutveckling, SIQ 247
16.1 Offensiv kvalitetsutveckling som ett ledningssystem 249
16.2 Kvalitetsledningssystem 251
16.3.1 Standarden ISO 9000:2015 253
16.3.2 Kravstandarden ISO 9001:2015 256
16.3.3 Standarden ISO 9004:2018 259
16.3.4 Revisionsstandarden ISO 19011:2018 259
16.3.5 Några reflektioner på serien ISO 9000 260
16.4 Certifiering av kvalitetsledningssystem 260
16.4.1 Tredjepartscertifiering 260
16.4.2 Om certifiering av kvalitetsledningssystem 261
16.5 Några andra standarder 263
17.1.1 Sex Sigma som förbättringsprogram 265
17.1.2 Praktiskt arbete med Sex Sigma 268
17.2 Lean 271
17.2.1 Lean – begrepp och verktyg 272
17.2.2 Lean, Toyota Production System och ”the Toyota Way” 276
17.2.5 Lean, ”the Toyota Way” och offensiv kvalitetsutveckling 280
17.3 Namnet avgör inte – utan innehållet 281
DEL V – SAMHÄLLSUTVECKLING 283
18.2.1 De tre hållbarhetsdimensionerna 286
18.2.3 FN:s mål för en hållbar framtid 287
18.3 Socialt ansvarstagande 288
18.3.1 Begreppet ”socialt ansvarstagande” 288
18.3.2 Global Reporting Initiative, GRI 289
18.4 Standarder för hållbar utveckning 289
18.4.1 Miljöledningssystem – ISO 14000 och EMAS 289
18.4.2 Den internationella standarden ISO 26000 290
18.5 Hållbarhet i praktiken 291
18.5.1 Några exempel på ansvarstagande 291
18.5.2 Hållbarhet och ansvarstagande i företag 292
18.6 Ett arbetssätt för miljöförbättring 297
19 Kvalitet i samhällsperspektiv 300
19.1 Kvalitetsutveckling i samhällen 300
19.2 Globala samhällsutmaningar 303
19.2.1 Klimatkrisen och hållbar utveckling 303
19.2.2 Covid-19 pandemin – en systemutmaning 304
19.3 Kvalitetsutveckling i framtidens samhälle 310
19.3.1 Japans ”Society 5.0” 310
19.3.2 Ett ständigt ännu bättre samhälle 311
DEL VI – LÄSTIPS, REFERENSER OCH REGISTER 313
Lästips 314
Information
- Författare:
- Bo Bergman Bengt Klefsjö
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144151182
- Utgivningsår:
- 1991
- Revisionsår:
- 2021
- Artikelnummer:
- 3441-03
- Upplaga:
- Tredje
- Sidantal:
- 346