Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Hatten av för 25 år som rektor

– Min drivkraft har alltid varit att påverka, att vara med och forma framtiden. Och vad är viktigare för framtiden än en riktigt bra skola? Det kan tyckas tråkigt att vara på samma skola i 25 år, men allting förändras. Styrdokument, bedömningar, nya medarbetare och inte minst eleverna. Varje läsår är en ny utmaning.

 

Det säger Monica Sandell som för 25 år sedan antog utmaningen att bli rektor för Glumslövs skola, en F-9-skola med drygt 450 elever i västra Skåne. Ett val hon inte har ångrat en sekund.

En viktig utgångspunkt för Monica Sandells ledarskap är sammanhållning mellan elever, lärare och föräldrar. 1996 blev Glumslövs skola känd som Sveriges första föräldrastyrda skola, genom en lokal styrelse med föräldramajoritet. Varje läsår inleds också med en aktivitetsdag för samtliga elever och lärare på hela skolan

–Ibland har vi OS och ibland VM. Lagen är blandade mellan alla årskurser och lärare och alla hjälper varandra. Det skapar en gemenskap som brukar hålla i sig hela skolåret. Det är fint att se hur niorna säger hej till förskoleklassarna på skolgården som den naturligaste sak i världen.

Just relationer, mellan elever och mellan elever och lärare, är det kanske viktigaste för en bra skolmiljö, menar Monica Sandell. Det är i goda relationer som sant lärande uppstår.

En annan grundpelare på Glumslövs skola är värdeorden; Humor, Ansvar, Tydlighet och Tilltro. Förkortat blir det HATT och just hatten används som en symbol i hela verksamheten, med hatt-bilder uppsatta i alla klassrum. Värdeorden ger riktning och en måttstock för alla åtgärder och allt utvecklingsarbete.

Under Monica Sandells 25 år som rektor har förstås förändringarna i skolans värld varit många, inte minst vad gäller statens styrning.

–Min uppgift som rektor är att hålla mig a jour på skollagsändringar och nya direktiv och förmedla en tydlighet kring förändringar vidare till medarbetarna. Att skapa ett tryggt och stabilt arbetsklimat är mitt jobb.

När det gäller framtidens skola ser Monica Sandell kompetensförsörjning och elevernas förhållande till sociala media som två stora utmaningar för svensk skola.

–Det är klart att det finns en oro för att antalet behöriga lärare ska räcka till i framtiden. Min princip för lyckad nyrekrytering är tydlighet i förväntningar, från bådas sida. Vi jobbar också mycket med kompetensutveckling, gärna genom internt kunskapsutbyte mellan lärarna. Vad gäller arbetsmiljön för eleverna har vi en stor utmaning med konkurrensen från sociala medier. Det måste vi bli bättre på att hantera.

Sin inspiration får Monica Sandell från människorna omkring sig, lärare, elever och sina vice-rektorer på Glumslövs och Härslövs skola, där hon också är rektor. Dessutom träffas alla rektorerna i Landskrona kommun en gång i veckan och utbyter erfarenheter.

Men i juni nästa år är rektorskarriären slut och Monica Sandell går i pension. Det är ett noga övervägt beslut, men förstås ändå känslosamt.

Det allra bästa med mitt jobb är att möta eleverna och se dem lyckas. Det är klart att det kommer kännas konstigt att inte vara med dem vid nästa skolstart.

 

Nyfiken på
Monica Sandell? 

Monica Sandell är från början utbildad fritidspedagog och har tidigare arbetat som skoladministratör. Sedan 25 år är hon rektor för Glumslövs och Härslövs skolor i Landskrona kommun, Skåne. Går i pension i juni 2019.