Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Hälsa och kvalitet i arbetslivet

- mentala, fysiska och sociala aspekter
Skickas följande arbetsdag

Hälsa och kvalitet i arbetslivet

Mentala, fysiska och sociala aspekter

Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.

På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.

Valt format

Hälsa och kvalitet i arbetslivet ger en heltäckande belysning av hälsa i arbetslivet och dess koppling till kvalitet. Boken utgår från ett bredare perspektiv än andra böcker inom arbetsrelaterad hälsa. Organisatoriska och fysiologiska aspekter på arbetsrelaterad hälsa täcks i boken på ett konkret och praktiskt sätt, både från individens och ledningens perspektiv. Ergonomi, kost, hjärnfunktion och träning vävs samman med hälsopromotion, organisatoriskt lärande, ledar­skap och kvalitetsutveckl...

Hälsa och kvalitet i arbetslivet ger en heltäckande belysning av hälsa i arbetslivet och dess koppling till kvalitet. Boken utgår från ett bredare perspektiv än andra böcker inom arbetsrelaterad hälsa. Organisatoriska och fysiologiska aspekter på arbetsrelaterad hälsa täcks i boken på ett konkret och praktiskt sätt, både från individens och ledningens perspektiv. Ergonomi, kost, hjärnfunktion och träning vävs samman med hälsopromotion, organisatoriskt lärande, ledar­skap och kvalitetsutveckling till en helhetsbild av hur arbetslivet kan bli en källa till hälsa. Hälsa och kvalitet i arbetslivet riktar sig till studenter på utbildningar inom hälsovetenskap, hälsopedagogik samt personal- och arbetsmiljövetenskap. Boken lämpar sig även för grund- och påbyggnads­utbildningar inom ledarskap och är en utmärkt vägledning för alla som vill förbättra hälsan i arbetslivet – för sin organisation eller för egen del.

Författarpresentation 11

Introduktion 13

 

1. Vad är hälsa? 17

Definitioner och synsätt 17

En historisk tillbakablick 21

Salutogenes – hälsans ursprung 22

Hälsa i arbetslivet 23

Sammanfattning 25

Referenser 28

 

2. Grundläggande fysiologi 29

Kroppens beståndsdelar 29

Viktiga organsystem 36

Sammanfattning 57

Referenser 60

 

3. Hållbar kvalitets­utveckling 61

En historisk tillbakablick 61

Kvalitetsutveckling i dag 64

Kvalitetsdimensioner 76

Demings förbättringskunskap 79

Kvalitetsutveckling och hållbarhet 81

Sammanfattning 87

Referenser 90

 

4. Hälsopromotion 95

Utvecklingen av hälsopromotion som ämne och praktik 96

KASAM 99

Salutogenes som teori 102

Åtgärder i företag och organisationer 104

Sammanfattning 106

Referenser 109

 

5. Kvalitet, ledarskap och hälsa 111

Samband mellan kvalitetsvärderingar och hälsa 111

De hälsofrämjande aspekterna hos engagerat ledarskap och allas delaktighet 113

Hälsodimensioner 118

Sammanfattning 123

Referenser 125

 

6. Organisatoriskt lärande och positiv psykologi 127

Organisatoriskt lärande 127

Positiv psykologi 134

Sammanfattning 137

Referenser 141

 

7. Hjärnan och arbetslivet 143

Hjärnans struktur 143

Hjärnans funktion 150

Beslutsfattande och organisatoriska effekter 154

Koppling till kvalitetsutveckling 159

Sammanfattning 163

Referenser 167

 

8. Stress 173

Stress i arbetslivet 174

Fysiologiska effekter av stress 181

Krav-kontroll-modellen 184

Sätt att hantera stress 188

Sammanfattning 189

Referenser 193

 

9. Motion och träning 197

Allmänna träningsprinciper 198

Träningsfysiologi 199

Konditionsträning 202

Styrketräning 206

Rörlighetsträning 210

Koordinationsträning 212

Sammanfattning 212

Referenser 216

 

10. Ergonomi och arbetslivsfysiologi 219

Lagar och förordningar 220

Fysiska påfrestningar 221

Stillasittande arbete 233

Sammanfattning 239

Referenser 244

 

11. Kost 247

Makronäringsämnen 247

Mikronäringsämnen 255

Hälsosamma matvanor 259

Energiförbrukning och fetma 264

Vegetarisk kost 265

Kost i samband med träning och idrott 267

Sammanfattning 269

Referenser 273

 

12. Livsstil och levnadsvanor 277

Sömn 277

Missbruk 283

Hygien och skydd mot smitta 292

Sammanfattning 292

Referenser 297

 

13. Metoder för avslappning och personlig utveckling 301

Yoga 301

Meditation 304

Qigong 309

Tillämpad avslappning (TA) 311

Trädgårdsterapi 312

Skogsbad, shinrin-yoku 313

Sammanfattning 314

Referenser 318

 

14. Avslutande råd 323

Prioritera din egen hälsa 323

Skaffa bra rutiner 324

Du är inte ditt jobb 324

Lär dig nya saker och var nöjd med det du åstadkommer 325

Njut av livet – varje dag 326

Gör någonting meningsfullt 327

Bygg organisationen på tillit och värderingar 328

Jämför dig inte med andra 328

Sträva efter genuin jämställdhet 329

Lev ett liv som är hållbart – både för dig själv och för vår jord 330

Sammanfattning 331

Register 335

tar ett brett grepp på hälsa i arbetslivet./…/ värdefullt att boken ger en inblick i grundläggande fysiologi och om hur hjärnan är uppbyggd och fungerar.

Information

Författare:
Stefan Lagrosen Yvonne Lagrosen
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144142500
Utgivningsår:
2021
Artikelnummer:
43597-01
Upplaga:
Första
Sidantal:
336

Författare

Stefan Lagrosen

Stefan Lagrosen har en ekonomie doktorsexamen från Stockholms universitet. Han är också licensierad personlig tränare med examen från Axelsons Gymn...

Yvonne Lagrosen

Yvonne Lagrosen är docent i kvalitetsutveckling med en doktorsexamen från Chalmers Tekniska Högskola. Hon är verksam vid Mälardalens högskola i Esk...

 ;

Hälsa och kvalitet i arbetslivet ger en heltäckande belysning av hälsa i arbetslivet och dess koppling till kvalitet. Boken utgår från ett bredare perspektiv än andra böcker inom arbetsrelaterad hälsa. Organisatoriska och fysiologiska aspekter på arbetsrelaterad hälsa täcks i boken på ett konkret och praktiskt sätt, både från individens och ledningens perspektiv. Ergonomi, kost, hjärnfunktion och träning vävs samman med hälsopromotion, organisatoriskt lärande, ledar­skap och kvalitetsutveckl...

Hälsa och kvalitet i arbetslivet ger en heltäckande belysning av hälsa i arbetslivet och dess koppling till kvalitet. Boken utgår från ett bredare perspektiv än andra böcker inom arbetsrelaterad hälsa. Organisatoriska och fysiologiska aspekter på arbetsrelaterad hälsa täcks i boken på ett konkret och praktiskt sätt, både från individens och ledningens perspektiv. Ergonomi, kost, hjärnfunktion och träning vävs samman med hälsopromotion, organisatoriskt lärande, ledar­skap och kvalitetsutveckling till en helhetsbild av hur arbetslivet kan bli en källa till hälsa. Hälsa och kvalitet i arbetslivet riktar sig till studenter på utbildningar inom hälsovetenskap, hälsopedagogik samt personal- och arbetsmiljövetenskap. Boken lämpar sig även för grund- och påbyggnads­utbildningar inom ledarskap och är en utmärkt vägledning för alla som vill förbättra hälsan i arbetslivet – för sin organisation eller för egen del.

Information

Författare:
Stefan Lagrosen Yvonne Lagrosen
Språk:
Svenska
ISBN:
9789144187181
Utgivningsår:
2021
Artikelnummer:
43597-SB01
Upplaga:
Första

Författare

Stefan Lagrosen

Stefan Lagrosen har en ekonomie doktorsexamen från Stockholms universitet. Han är också licensierad personlig tränare med examen från Axelsons Gymn...

Yvonne Lagrosen

Yvonne Lagrosen är docent i kvalitetsutveckling med en doktorsexamen från Chalmers Tekniska Högskola. Hon är verksam vid Mälardalens högskola i Esk...

 ;