
Hälsa och kvalitet i arbetslivet

Hälsa och kvalitet i arbetslivet
Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.
På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.
Författarpresentation 11
Introduktion 13
1. Vad är hälsa? 17
Definitioner och synsätt 17
En historisk tillbakablick 21
Salutogenes – hälsans ursprung 22
Hälsa i arbetslivet 23
Sammanfattning 25
Referenser 28
2. Grundläggande fysiologi 29
Kroppens beståndsdelar 29
Viktiga organsystem 36
Sammanfattning 57
Referenser 60
3. Hållbar kvalitetsutveckling 61
En historisk tillbakablick 61
Kvalitetsutveckling i dag 64
Kvalitetsdimensioner 76
Demings förbättringskunskap 79
Kvalitetsutveckling och hållbarhet 81
Sammanfattning 87
Referenser 90
4. Hälsopromotion 95
Utvecklingen av hälsopromotion som ämne och praktik 96
KASAM 99
Salutogenes som teori 102
Åtgärder i företag och organisationer 104
Sammanfattning 106
Referenser 109
5. Kvalitet, ledarskap och hälsa 111
Samband mellan kvalitetsvärderingar och hälsa 111
De hälsofrämjande aspekterna hos engagerat ledarskap och allas delaktighet 113
Hälsodimensioner 118
Sammanfattning 123
Referenser 125
6. Organisatoriskt lärande och positiv psykologi 127
Organisatoriskt lärande 127
Positiv psykologi 134
Sammanfattning 137
Referenser 141
7. Hjärnan och arbetslivet 143
Hjärnans struktur 143
Hjärnans funktion 150
Beslutsfattande och organisatoriska effekter 154
Koppling till kvalitetsutveckling 159
Sammanfattning 163
Referenser 167
8. Stress 173
Stress i arbetslivet 174
Fysiologiska effekter av stress 181
Krav-kontroll-modellen 184
Sätt att hantera stress 188
Sammanfattning 189
Referenser 193
9. Motion och träning 197
Allmänna träningsprinciper 198
Träningsfysiologi 199
Konditionsträning 202
Styrketräning 206
Rörlighetsträning 210
Koordinationsträning 212
Sammanfattning 212
Referenser 216
10. Ergonomi och arbetslivsfysiologi 219
Lagar och förordningar 220
Fysiska påfrestningar 221
Stillasittande arbete 233
Sammanfattning 239
Referenser 244
11. Kost 247
Makronäringsämnen 247
Mikronäringsämnen 255
Hälsosamma matvanor 259
Energiförbrukning och fetma 264
Vegetarisk kost 265
Kost i samband med träning och idrott 267
Sammanfattning 269
Referenser 273
12. Livsstil och levnadsvanor 277
Sömn 277
Missbruk 283
Hygien och skydd mot smitta 292
Sammanfattning 292
Referenser 297
13. Metoder för avslappning och personlig utveckling 301
Yoga 301
Meditation 304
Qigong 309
Tillämpad avslappning (TA) 311
Trädgårdsterapi 312
Skogsbad, shinrin-yoku 313
Sammanfattning 314
Referenser 318
14. Avslutande råd 323
Prioritera din egen hälsa 323
Skaffa bra rutiner 324
Du är inte ditt jobb 324
Lär dig nya saker och var nöjd med det du åstadkommer 325
Njut av livet – varje dag 326
Gör någonting meningsfullt 327
Bygg organisationen på tillit och värderingar 328
Jämför dig inte med andra 328
Sträva efter genuin jämställdhet 329
Lev ett liv som är hållbart – både för dig själv och för vår jord 330
Sammanfattning 331
Register 335
tar ett brett grepp på hälsa i arbetslivet./…/ värdefullt att boken ger en inblick i grundläggande fysiologi och om hur hjärnan är uppbyggd och fungerar.
Information
- Författare:
- Stefan Lagrosen Yvonne Lagrosen
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144142500
- Utgivningsår:
- 2021
- Artikelnummer:
- 43597-01
- Upplaga:
- Första
- Sidantal:
- 336
Information
- Författare:
- Stefan Lagrosen Yvonne Lagrosen
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144187181
- Utgivningsår:
- 2021
- Artikelnummer:
- 43597-SB01
- Upplaga:
- Första