
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer

Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Den här boken finns tillgänglig som e-bok på Studora.
På Studora kan du köpa tidsbegränsad åtkomst till denna och många andra e-böcker. Du får tillgång direkt och kan även ta del av tjänstens smarta studieverktyg.
Förord till svenska upplagan 13
Om översättaren 14
Forord 15
Om forfatterne 16
1 Inledning med en kort historisk översikt 19
1.1 Historisk översikt 20
1.2 Indelning av levande organismer 22
2 Den eukaryota cellen 27
2.1 Cellens uppbyggnad 28
2.2 Cellens arvsanlag 36
2.3 Celldelning 37
2.4 Repetitionsfrågor 38
3 Den prokaryota cellen 39
3.1 Bakteriecellens morfologi och delningsformer 41
3.2 Bakteriecellens struktur 42
3.3 Flageller 44
3.4 Pili 45
3.5 Bakteriesporer 46
3.6 Mer om bakteriecellens uppbyggnad 47
3.6.1 Plasmamembranets struktur 47
3.6.2 Cellväggen 49
3.6.3 Mer om bakteriesporens uppbyggnad 52
3.7 Arkéer 53
3.8 Repetitionsfrågor 55
4 Mikroorganismernas sammansättning, näringsupptag och metabolism 57
4.1 Mikroorganismernas sammansättning 58
4.2 Mikroorganismernas behov av näringsämnen 59
4.3 Mikroorganismernas energiförsörjning 59
4.4 De olika näringsämnena 61
4.4.1 C (kol) 61
4.4.2 N (kväve) 62
4.4.3 O (syre) 63
4.4.4 Övriga grundämnen och tillväxtfaktorer 64
4.5 Enzymer 64
4.6 Metabolism 67
4.7 Omsättning av olika näringsämnen 68
4.7.1 Kolhydrater 68
4.7.2 Protein 70
4.7.3 Lipider (fetter) 71
4.8 Mer om mikroorganismernas metabolism 72
4.8.1 Nedbrytningsprocesser 74
4.8.2 Mikroorganismers förhållande till syre 79
4.9 Repetitionsfrågor 80
5 Tillväxt av mikroorganismer 81
5.1 Mätning av tillväxt 82
5.2 Tillväxtkurvan – planktonisk tillväxt 83
5.2.1 Lagfas 83
5.2.2 Logaritmisk tillväxtfas 84
5.2.3 Stationärfas 84
5.2.4 Dödsfasen 85
5.3 Biofilm 85
5.4 Tillväxt och yttre faktorer 86
5.4.1 Vatten 87
5.4.2 Tillväxtsubstratets pH (surhetsgraden) 89
5.4.3 Temperatur 91
5.4.4 Tryck 93
5.4.5 Bestrålning 93
5.5 Mer om mikroorganismers tillväxt 94
5.6 Repetitionsfrågor 98
6 Systematisk bakteriologi 99
6.1 Bakteriesystematik 101
6.1.1 DNA-baserad systematik 101
6.2 Beskrivning av bakterier 105
6.2.1 Spiroketer (grupp 1) 106
6.2.2 Aeroba/mikroaerofila, rörliga, vridna/vibrioformade, gramnegativa bakterier (grupp 2) 106
6.2.3 Gramnegativa, aeroba/mikroaerofila, stavar och kocker (grupp 4) 107
6.2.4 Fakultativt anaeroba, gramnegativa stavar (grupp 5) 108
6.2.5 Aeroba kemolitotrofa bakterier (grupp 12) 114
6.2.6 Grampositiva kocker (grupp 17) 115
6.2.7 Endosporbildande, grampositiva stavar och kocker (grupp 18) 118
6.2.8 Regelbundna, icke sporbildande, grampositiva stavar (grupp 19) 121
6.2.9 Oregelbundna, icke sporbildande, grampositiva stavar (grupp 20) 122
6.2.10 Mycobacteria (Mykobakterier) (grupp 21) 123
6.3 Bakterieöversikt 124
6.4 Repetitionsfrågor 129
7 Svamp 131
7.1 Svampars uppbyggnad 132
7.2 Svampars levnadssätt och betydelse 133
7.3 Svamparnas förökning 135
7.3.1 Könlig förökning 136
7.3.2 Könlös förökning 136
7.4 Svamparnas systematiska indelning 138
7.5 Mögelsvampar 139
7.5.1 Mucormycetes 139
7.5.2 Ascomycetes 140
7.6 Jästsvampar 146
7.7 Repetitionsfrågor 149
8 Virus 151
8.1 Storlek, form och uppbyggnad av virus 153
8.2 Virus reaktion på kemiska och fysikaliska förhållanden 155
8.3 Indelning av virus 156
8.4 Virus livscykel 156
8.5 Virus betydelse 159
8.6 Ebolavirus 160
8.7 Bakteriofager 161
8.7.1 Restriktion och modifikation 162
8.8 Odling av virus 163
8.9 Repetitionsfrågor 164
9 Protister 165
9.1 Protozoer 166
9.1.1 Flagellater 167
9.1.2 Rhizopoder 168
9.1.3 Sporozoer 169
9.1.4 Ciliater 172
9.2 Alger 173
9.3 Repetitionsfrågor 176
10 Parasiter 177
10.1 Springmask 179
10.2 Bandmask 179
10.3 Spolmask 181
10.4 Trikiner 182
10.5 Anisakis 182
10.6 Fästingar 183
10.7 Repetitionsfrågor 185
11 Mikroorganismer hos människor och djur 187
11.1 Matspjälkningskanalen 189
11.2 Människans normalflora 193
11.2.1 Hudens normalflora 193
11.2.2 Andningsvägarnas normalflora 194
11.2.3 Urinvägarnas normalflora 194
11.2.4 Normalfloran i vagina 194
11.2.5 Matspjälkningskanalens normalflora 195
11.2.6 Förlossningssättets påverkan på normalfloran 197
11.3 Normalflorans betydelse 198
11.4 Mikroorganismer och sjukdom 199
11.4.1 Smittvägar och sätt att överföra smitta 200
11.4.2 Mikroorganismernas virulens (angreppsförmåga) 200
11.5 Immunförsvaret 202
11.5.1 Immunförsvarets generella, medfödda del 202
11.5.2 Immunförsvarets speciella förvärvade del 204
11.6 Mer om immunförsvaret 207
11.6.1 Antigen 207
11.6.2 Lymfvävnad – immunsystemets organ 208
11.6.3 Det adaptiva immunsystemets verkningssätt 209
11.7 Sjukdomsförlopp 214
11.8 Immunisering 215
11.9 Immunfel/defekter/svaghet 218
11.10 Immunkemiska metoder 222
11.11 Användning av probiotiska bakterier 223
11.12 Antibiotika 224
11.12.1 Antibiotikaresistens 225
11.13 Repetitionsfrågor 229
12 Gener och genteknik 231
12.1 Arvsanlagens uppbyggnad 233
12.2 Den centrala biologiska dogmen 238
12.3 DNA-replikation 239
12.4 DNA-transkription och RNA-translation 240
12.4.1 RNA:s funktioner 240
12.4.2 Översikt över proteinsyntesen 241
12.5 Överföring av arvsmaterial mellan bakterieceller 243
12.6 Mutationer, mutanter och mutagener 245
12.6.1 Mutationstyper 245
12.6.2 Mutagener 248
12.6.3 Mutationernas betydelse 250
12.7 Genteknik 251
12.8 Epigenetik 253
12.9 Genteknikens viktigaste enzymer 254
12.9.1 Restriktionsenzymer 254
12.9.2 DNA-ligas 255
12.9.3 DNA-polymeras 256
12.10 Gentekniska vektorer 256
12.11 Storleksbestämning av DNA-fragment genom gelelektrofores 259
12.12 PCR-teknik 261
12.13 Genmodifiering 263
12.14 DNA-sekvensering 266
12.14.1 Illumina-metoden 267
12.15 Risker med genmodifiering Regler för genmodifiering 270
12.16 Repetitionsfrågor 272
13 Livsmedelsburna sjukdomar 273
13.1 Livsmedelsinfektioner 277
13.1.1 Salmonellos 277
13.1.2 Tyfoid- och paratyfoidfeber 277
13.1.3 Yersinia-infektion 278
13.1.4 Campylobacter-infektion 278
13.1.5 Listeria-infektion 279
13.1.6 Ehec-infektioner 279
13.1.7 Virusburna matförgiftningar 280
13.1.8 Andra livsmedelsinfektioner 281
13.2 Livsmedelsförgiftningar 281
13.2.1 Botulism 281
13.2.2 Stafylokockförgiftning 282
13.2.3 Bacillus cereus||-förgiftning 283
13.2.4 Clostridium perfringens||-förgiftning 284
13.2.5 Andra bakteriella matförgiftningar 284
13.2.6 Mykotoxinförgiftning 284
13.3 Tabellöversikt – tillväxt av bakterier 285
13.4 Gifter i livsmedel 285
13.5 Galna ko-sjukan/Creutzfeldt-Jakobs sjukdom 286
13.6 Repetitionsfrågor 289
14 Livsmedelsproduktion 291
14.6.1 Reservoarer av mikroorganismer 292
14.6.2 Livsmedlets sammansättning 292
14.1 Vattenmikrobiologi 294
14.2 Kött och köttprodukter 295
14.2.1 Köttets sammansättning 297
14.2.2 Förskämning av kött 297
14.2.3 Köttkontroll 299
14.2.4 Fermenterade köttprodukter 299
14.3 Fågel och fågelprodukter 300
14.3.1 Slaktfåglarnas infångning och transport 300
14.3.2 Skållning 301
14.4 Fisk och fiskprodukter 302
14.4.1 Förstörelse av fisk 304
14.4.2 Histaminförgiftning 305
14.4.3 Skaldjur 306
14.4.4 Fisk till sushi 306
14.5 Vilt 306
14.6 Insekter 307
14.7 Mjölk och mjölkprodukter 308
14.7.1 Mjölkens sammansättning 308
14.7.2 Bakterieaktivitet i obehandlad mjölk 309
14.7.3 Laboratorieundersökningar av mjölk 310
14.7.4 Värmebehandling 310
14.7.5 Kontroll av pastörisering 312
14.7.6 Mejeriprodukter 312
14.8 Ägg och äggprodukter 317
14.8.1 Äggets mikrobiologi 318
14.8.2 ||Salmonella||-infektioner 318
14.9 Vegetabiliska livsmedel 319
14.9.1 Kemisk sammansättning 319
14.9.2 Cerealier 320
14.9.3 Frukt 321
14.9.4 Grönsaker 321
14.9.5 Vilda växter 322
14.9.6 Tång 323
14.10 Repetitionsfrågor 325
15 Konservering av livsmedel 327
15.1 Värmekonservering 329
15.2 Sous-vide-konservering 331
15.3 Kylkonservering 332
15.4 Konservering genom sänkning av vattenaktiviteten 333
15.5 Tryckkonservering 334
15.6 Sterilfiltrering 334
15.7 Bestrålning 334
15.8 Konservering med syra 335
15.9 Kemiska konserveringsmedel 335
15.10 Förpackning i modifierad atmosfär (MA-pack) 337
15.11 Biokonservering 339
15.12 Hurdle-effekt – kombination av flera tillväxthämmare 339
15.13 Repetitionsfrågor 341
16 Egenkontroll och hygien 343
16.1 Egentillsyn och egenkontrollprogram 345
16.2 Produktionshygien 347
16.2.1 Hygienisk konstruktion 348
16.3 Rengöringsteknik 350
16.3.1 Olika typer av smuts 352
16.3.2 Rengöringsplan 352
16.3.3 Rengöringsutrustning/-metod 355
16.3.4 Rengöringsmedel 356
16.3.5 Desinfektionsmedel/metoder 358
16.3.6 Rengöringskontroll 359
16.3.7 Säkerhet och miljö 361
16.4 Repetitionsfrågor 363
17 Livsmedelssäkerhet i praktiken 365
17.1 HACCP-systemet 366
17.1.1 De sju HACCP-principerna 368
17.1.2 Branschriktlinjer 373
17.2 Riskanalys 378
17.3 Repetitionsfrågor 384
18 Fermentering 385
18.1 Fermentering av livsmedel 387
18.1.1 Hem-fermentering 389
18.2 Allmänt om produktionsorganismerna 391
18.3 Fermentationsprocessen 392
18.4 Olika fermenteringsmetoder 393
18.5 Användning av fermentering 394
18.5.1 Produktion av mikrobiella celler (biomassa) 394
18.5.2 Metaboliter 395
18.5.3 Mikrobiella enzymer 396
18.6 Industriell fermentering 396
18.7 Penicillin 399
18.8 Produktion av jäst 400
18.9 Ölbryggning 402
18.10 Biologisk vattenrening 405
18.11 Repetitionsfrågor 408
19 Laborationer 409
19.1 Laboratoriet, inredning och utrustning 410
19.2 Arbetsmiljö och arbetssäkerhet 411
19.3 Odlingssubstrat och utspädningsvätskor 411
19.4 Mikroskopering 412
19.4.1 Instruktioner för mikroskopering 412
19.4.2 Framställning av mikroskopiska preparat 415
19.5 Övningar 416
19.5.1 Framställning av odlingssubstrat och utspädningsvätskor 416
19.5.2 Laboration 1: Haltbestämning av mikroorganismer i luft 418
19.5.3 Laboration 2: Handtvätt och desinfektion 420
19.5.4 Laboration 3: Hygienkontroll 421
19.5.5 Laboration 4: Haltbestämning av bakterier i oxfärs 424
19.5.6 Laboration 5: Undersökning av bakterier 428
19.5.7 Laboration 6: Mikroskopisk undersökning av jästsvamp 432
19.5.8 Mikroskopisk undersökning av mögelsvamp 432
19.5.9 Laboration 8: Undersökning av parasiter/Anisakis i sill 433
Ordförklaringar 435
Appendix 445
Kapitel 8 445
Kapitel 11 445
Kapitel 13 446
Kapitel 14 446
Kapitel 15 447
Kapitel 16 447
Kapitel 17 448
Kapitel 18 449
Sakregister 451
Information
- Författare:
- Herluf Thougaard Rene Møller Madsen Julie Just Munch Anette Kamuk
- Översättare:
- Anna Blücher
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144160368
- Utgivningsår:
- 2001
- Revisionsår:
- 2023
- Artikelnummer:
- 7449-03
- Upplaga:
- Tredje
- Sidantal:
- 459
Information
- Författare:
- Herluf Thougaard Rene Møller Madsen Julie Just Munch Anette Kamuk
- Översättare:
- Anna Blücher
- Språk:
- Svenska
- ISBN:
- 9789144181417
- Utgivningsår:
- 2001
- Revisionsår:
- 2023
- Artikelnummer:
- 7449-SB03
- Upplaga:
- Tredje