Privatperson Logga in
Läsförståelse Mini-Orange

Läsförståelse Mini-Orange

– vår mest omtyckta läsförståelseserie

Läsförståelse Mini-Orange omfattar åtta böcker som tränar elevernas läsförståelse och ger dem tillfälle att möta olika texttyper. Texterna kombineras med uppgifter där eleverna får söka information i texten, läsa mellan raderna och reflektera utifrån egna erfarenheter.


Nivå efter förmåga

De åtta böckerna i serien motsvarar åtta olika nivåer. Läsförståelse Mini och Start är tänkta att börja användas redan i förskoleklass/årskurs 1 då de har ett tydligt bildstöd med enkla ord och mycket korta meningar. Böckerna har medvetet ingen årskurs- eller stadiebeteckning för att det viktigaste är att nivån på boken motsvarar nivår på elevens läsförmåga.

Allt samlat på ett uppslag

En av de många fördelarna med denna serie är att texten och uppgifterna är samlade på ett uppslag. På den vänstra sidan finns texten och på den högra uppgifterna. Det gör det överblickbart och lätt för eleven att under arbetet gå mellan texten och uppgifterna. De flesta uppgifterna besvaras också direkt i boken.

Olika genrer

Böckerna innehåller olika genrer inom både skönlitteratur och sakprosa. Eleverna möter och lär sig känna igen till exempel berättelser, sagor, instruktioner, faktatexter inom skolans ämnen, bloggar och debattinlägg. För varje bok tillförs nya genrer och mer komplexa texter. Bilderna, bildtexterna och efterhand även diagram, tabeller och faktarutor är en naturlig del av textinnehållet.

Uppgifterna

Uppgiftstyperna är återkommande vilket för det tydligt för eleverna vad de ska göra. De lär sig snabbt arbetsgången och kan fokusera på textens innehåll. I A-uppgifterna söker eleven svar i texten. I B-uppgifterna tränar eleven på att läsa mellan raderna. I C-uppgifterna, som finns från och med Läsförståelse Röd, får eleverna använda egna erfarenheter för att förklara ord och uttryck samt lösa kreativa uppgifter.

Lärarens bok och facit

Lärarens bok är en elevbok med en handledning i en plastficka längst bak i boken. I handledningen beskrivs kortfattat aktuella texttyper. Här finns också facit. För böckerna Lila och Orange finns facit här nedan för gratis nedladdning.

Läsförståelse Mini-Orange

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer