Logga in

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Vår mat

Odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring
Skickas följande arbetsdag

Växtodling är grunden för all livsmedelproduktion. Den är startpunkt för både växter och djur, och med hjälp av växtodlingen fångas solenergi in, uppgraderas och lagras. I takt med klimatförändringar och ökande befolkning i världen ökar kraven på hållbara odlingsformer, som tar hänsyn till både miljö och naturresurser. Den här boken ger ökade insikter om svensk jordbruksproduktion och hur våra matvanor påverkar såväl jordbrukslandskapet som klimatet och våra gemensamma resurser. Författarn...

Växtodling är grunden för all livsmedelproduktion. Den är startpunkt för både växter och djur, och med hjälp av växtodlingen fångas solenergi in, uppgraderas och lagras. I takt med klimatförändringar och ökande befolkning i världen ökar kraven på hållbara odlingsformer, som tar hänsyn till både miljö och naturresurser. Den här boken ger ökade insikter om svensk jordbruksproduktion och hur våra matvanor påverkar såväl jordbrukslandskapet som klimatet och våra gemensamma resurser. Författarna förklarar hur vi med hjälp av växtförädling och genomtänkt utformning av odlingssystem kan anpassa olika grödors näringsbehov och växtskydd till föränderliga klimat- och markförhållanden. Boken tar avstamp i ett agrarhistoriskt perspektiv på dagens utmaningar och diskuterar hur våra livsmedelsförsörjnings- och miljömål kan nås. Vår mat – odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring vänder sig till aktiva inom de livsmedelsproducerande gröna näringarna, studenter och lärare vid universitet och högskolor inom dessa sektorer samt till samhällsbyggare och konsumenter.

Innehållet i Vår mat är bra strukturerat och språkbruket är lättillgängligt. Det omfattande textmaterialet förtydligas av ett utförligt bild- och figurmaterial.

Författare

Håkan Fogelfors

Håkan Fogelfors (statsagronom emeritus) är huvudredaktör och delförfattare, tidigare forskare och lärare inom områdena växtodling, miljö- och natur...

Annica Andersson

Annica Andersson (stråsädeskvalitet) AgrD, docent. Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Ultuna.

Göran Bergkvist

Göran Bergkvist (stråsäd, odlingssystem) AgrD, forskare. Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU, Ultuna.p>

Desiree Börjesdotter

Desirée Börjesdotter (oljeväxter, sockerbetor) AgrD, odlingsutvecklingschef vid Lantmännen Lantbruk, Malmö.

Georg Carlsson

Georg Carlsson (växtfysiologi, trindsäd) FD, forskare. Institutionen för biosystem och teknologi, SLU, Alnarp.

Sigrun Dahlin

Sigrun Dahlin (mark) AgrD, docent. Institutionen för mark och miljö, SLU, Uppsala.

Henrik Eckersten

Henrik Eckersten (klimat) FD, professor i agrara odlingssystem. Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala.

Jan Eriksson

Jan Eriksson (t.h.) arbetar vid Institutionen för mark och miljö vid SLU och har mångårig erfarenhet av undervisning i markbiologi, markkemi och jo...

Ingemar Fries

Ingemar Fries (pollinationsbiologi) AgrD, professor i biodling. Institutionen för ekologi, SLU, Uppsala.

Anne-Maj Gustavsson

Anne-Maj Gustavsson (vall) AgrD, docent. Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU, Umeå.

Göran Gustafsson

Göran Gustafsson (växtskydd) agronom. Växtskyddsrådgivare jordbruk vid Jordbruksverket, Linköping.

Björn Gustavsson

Björn Gustavsson (pollinationsbiologi) Hortonom, AgrD, rådgivare i bihälsa och biologisk mångfald vid Jordbruksverket.

Åsa Grimberg

Åsa Grimberg (trindsäd, växtförädling) TD, forskare. Institutionen för växtförädling, SLU, Alnarp.

Jannie Lundin Hagman

Jan Lagerlöf (markbiologi), FD, professor i ekologi. Institutionen för ekologi, SLU, Uppsala.

Magnus Halling

Magnus Halling (vall, majs) AgrD, forskningsledare. Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala.

Cecilia Hammenhag

Cecilia Hammenhag (växtförädling) FD, forskare. Institutionen för växtförädling, SLU, Alnarp.

Margareta Hansson

Margareta Hansson (agroekologi) FD, docent, tidigare forskare i växtekologi vid Institutionen för ekologi och växtproduktionslära, SLU, Ultuna

Kerstin Huss-Danell

Kerstin Huss-Danell (växtfysiologi, trindsäd) FD, professor i växtodlingslära. Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU, Umeå.

Emma Moberg

Emma Moberg (klimat, miljö) FD, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Stockholm.

Nilla Nilsdotter Linde

Nilla Nilsdotter-Linde (vall) Agronom. Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala.

Paula Persson

Paula Persson (växtskydd) AgrD, professor i växtpatologi. Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU, Uppsala.

Sara Ragnarsson

Sara Ragnarsson (frilandsgrönsaker) Hortonom, växtskyddsrådgivare frilandsgrönsaker vid Jordbruksverket, Alnarp.

Birgitta Svensson

Birgitta Svensson (frukt och bärodling) Hortonom, försöksledare. Institutionen för biosystem och teknologi, SLU, Alnarp.

 ;