Sverige
Privatperson Logga in

Teckensnitt, Tecken, Text

Te​cken saknas (i (inbäddat) teckensnitt) (delmängd)

I dokumentet finns tecken som inte är definierade. Detta visas ofta som tomma utrymmen, rutor eller rutor med kryss i. Dessa tecken behöver tas bort eller bytas ut. Alternativt byter man typsnitt.

Du kontrollerar vilka teckensnitt som används genom att välja Text > Sök efter teckensnitt. Inga gula varningstrianglar bör visas. Åtgärda i så fall. Använd om möjligt bara en version av ett teckensnitt. Undvik gärna Symbol, eftersom dessa tecken oftast finns i det ordinarie teckensnittet.

Text har artificiell fet stil

Artificiell fet stil kan ge oväntade resultat och bör inte användas.

Artificiell fet stil är en matematiskt skapad fetstil som sällan uppkommer i dokument som skapats med InDesign, men kan förekomma i fall där pdf:en skapats från FrameMaker, Word eller LaTex.

Vit text är mindre än 7 punkter

Kan orsaka passningsproblem i tryckpressar. Gör om möjligt texten större. Om texten används för att gömma ”fusk-fotnoter”, ska färgen ändras till ”Inga”.

Ju fler CMYK-färger bakgrunden består av, desto större risk för misspass. Ju tunnare linjer typsnittet har, desto större risk. Ofta uppstår problemet då man monterat en sidminityr för att illustrera en boksida som egentligen inte är avsedd att läsas. I detta fall kan man bortse från varningen. Även äldre versioner av inloggningsrutor på omslagets insida genererar denna varning. Byt då till den senaste versionen.

Teckensnittet är inkorrekt

Kontrollera om ett ”udda”, gammalt eller hemmatillverkat typsnitt används. Måste bytas ut. Ibland rör det sig om fonetiska tecken. Dessa ska i så fall bytas ut till Doulus SIL (ej SIL Doulus!).

Teckensnittet är inte inbäddat

Alla teckensnitt som används måste vara inkluderade, även i inmonterade figurer (t.ex. .ai, .eps, .pdf).

.ai-filer bäddar numera in teckensnitt automatiskt. Om det är en gammal .ai-fil: öppna den och spara om i senaste formatet. .eps: öppna figuren och bädda in teckensnittet (Spara som > markera Bädda in teckensnitt …). .pdf: öppna originalfilen och skapa ny pdf där teckensnittet inkluderas.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer