Sverige
Privatperson Logga in

Färg

Om man har tänkt använda en färg till linjer som är tunnare än 2,5 punkter eller bakgrund till vit text ska man undvika fyra färger - hitta en närliggande färg som består av högst tre färger (så få som möjligt). Risken är annars stor för misspass. Obs! Preflight-inställningen varnar inte för fyra färger under vit text. Detta måste man ha koll på manuellt, själv.

Dekorfärg används

Inga dekorfärger (t.ex. Pantone) får användas i 4-färgstryck - endast CMYK får användas.

Byt ut dekorfärgen till en likvärdig CMYK-färg. Enklast är att ändra i InDesign:

  • Öppna färgrutan och ändra färgmodell från dekorfärgen till CMYK, samt Färgtyp från Dekor till Process. Blir det inte exakt som du tänkt, kan du finjustera procentsatserna.

Tips! Ibland går det inte att återge PMS-färg exakt i CMYK, men vill man komma så nära som möjligt, kan man använda Photoshops färgpanel. Där kan man hoppa mellan olika färglägen. På förlaget finns en färgkarta som vid varje dekorfärg anger både CMYK-värden och ett provtryck av färgen.

Objektet använder ogiltig färgmodell

Objektet använder andra färger än CMYK (t.ex. dekorfärg eller RGB).

Ersätt de ogiltiga färgerna med CMYK-färger. Vill man hitta likvärdiga färger, se tips under "Dekorfärg används".

Registreringsfärg används på sidan

Man har råkat välja [Passmärke] i färgpaletten i stället för [Svart]. Ändra till [Svart].

Vitt objekts fyllning är inställt på övertryck

Om ett vitt objekts fyllning är inställt på övertryck försvinner detta i tryck.

Inmonterad grafik justeras i Illustrator. Detta justeras i fönstret Attribut (Fönster-menyn). Inga kryssrutor ska vara markerade när objektet är markerat. Om kryssrutan har ett streck, använd den vita markeringspilen.

Vitt objekts linje är inställt på övertryck

Om linjer i vitt objekt är inställda på övertryck försvinner de i tryck.

Inmonterad grafik justeras i Illustrator. Detta justeras i fönstret Attribut (Fönster-menyn). Inga kryssrutor ska vara markerade när objektet är markerat. Om kryssrutan har ett streck, använd den vita markeringspilen.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer