Sverige
Privatperson Logga in

Bilder

Bilden har för hög upplösning

Gråskale- och färgbilder ska ha en effektiv upplösning mellan 300 och 350 dpi.

Ändra bildens storlek så att den effektiva upplösningen hamnar mellan 300 och 350 dpi. Detta bör göras i slutskedet av en produktion, eftersom det är först då man är säker på vilken storlek bilden ska ha. Om du är osäker på hur man gör, läs mer här

När man har storleksförändrat en färgbild måste man säkerställa att färgmängden ej överstiger 300%. Är du osäker på hur gör, läs mer här.

Obs! Var försiktig med bilder som används på mer än ett ställe, t.ex. ingressbilder som används i både full storlek och som miniatyr. Dessa måste då göras i två versioner - en för varje storlek den ska användas i.

Bilden har för låg upplösning

Gråskale- och färgbilder ska ha en effektiv upplösning mellan 300 och 350 dpi. Undantag är skärmdumpar, röntgenbilder, etc.

Ändra bildens storlek så att den effektiva upplösningen hamnar mellan 300 och 350 dpi. Detta bör göras i slutskedet av en produktion, eftersom det är först då man är säker på vilken storlek bilden ska ha.

När man har storleksförändrat en färgbild måste man säkerställa att färgmängden ej överstiger 300%. Är du osäker på hur man bäst utför något av dessa moment, läs mer här. När man har gjort bilden större, måste man göra en visuell kontroll av bilden och ev. justera skärpan.

Bilden är inställd på övertryck

CMYK-bilder ska aldrig vara inställda på övertryck.

Inmonterad grafik justeras i Illustrator. Detta justeras i fönstret Attribut (Fönster-menyn). Inga kryssrutor ska vara markerade när objektet är markerat. Om kryssrutan har ett streck, använd den vita markeringspilen. Tips: En genväg som i stort sett alltid fungerar är att markera allt på sidan (cmd+A), välja Redigera > Redigera färger > Övertryck svart. Se till att dialogrutan är ifylld som nedan och klicka på OK.

Objekt skapade i InDesign justeras i fönstret Attribut (Fönster > Utdata). Inga kryssrutor ska vara markerade när objektet är markerat. Om du inte hittar rätt med den svarta markeringspilen, prova den vita markeringspilen.

Bilden är sparad som 16-bitarsbild

Bilden behöver sparas om som en 8-bitarsbild.

När man har storleksförändrat en färgbild måste man säkerställa att färgmängden ej överstiger 300%. Är du osäker på hur man gör, läs mer här.

Bildens färgmängd överstiger 300%

Färgmängd över 300 % kan leda till smetning i tryck.

Du måste säkerställa att färgmängden ej överstiger 300%. Är du osäker på hur man gör, läs mer här.

Bitmappsbilden är lågupplöst

Bitmappsbildens effektiva upplösning är lägre än 600 dpi - bör vara minst 800 dpi och gärna 1800 dpi.

Ändra bildens storlek så att den effektiva upplösningen hamnar över 800 dpi. Detta bör göras i slutskedet av en produktion, eftersom det är först då man är säker på vilken storlek bilden ska ha. När man har gjort bilden större, måste man göra en visuell kontroll av bilden.

 

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer