Smakprov

Ofta görs inlaga och omslag av olika personer, och då utför vi på förlaget det sista steget (slår ihop omslag och inlaga). Då gör du bara din del. Nedanstående arbetsgång är utformad för att passa alla. Om man gör både omslag och inlaga kan man göra på andra sätt.

Smakprov inlaga

Det är lite olika vilka sidor från inlagan man vill ha med i ett smakprov. Normalt ligger smakprovets totala sidantal på 20-30 sidor.

  • Skola: ofta fr.o.m. titelsida t.o.m. kapitel 1 (dvs. även copysida, innehåll, etc.)
  • UH: ofta titelsida t.o.m. innehållsförteckning + 15 första sidorna i kapitel 3.

Obs! Ibland måste andra sidor väljas av rättighetsskäl och har uppdragsgivaren särskilda önskemål på vad som ska ingå. Man bör därför alltid stämma av med uppdragsgivaren om man inte redan har fått besked innan man börjar.

  1. Skapa en pdf på just de sidor som önskats. Obs! Det finns en särskild joboption-inställning för smakprov.
  2. Namnge filen med ISBN utan bindestreck/mellanslag, följt av _smakprov_inlaga. Om du inte också gör omslaget, är det denna fil du levererar.

Smakprov omslag

  1. Skapa en pdf på omslaget. Obs! Det finns en särskild joboption-inställning för smakprov. Namnge filen med ISBN utan bindestreck/mellanslag, följt av _smakprov_omslag_fram.
  2. Gör en kopia på pdf:en. Ändra namn på kopian så att den istället slutar på _bak.
  3. Öppna pdf:en som slutar på _fram och beskär vänster sida så att omslaget får rätt sidbredd. Spara och stäng.
  4. Öppna pdf:en som slutar på _bak och beskär höger sida så att omslaget får rätt sidbredd. Spara och stäng. Om du inte också gör inlagan, är det dessa två filer du levererar.

Slå ihop omslag med inlaga

  1. Kopiera pdf:en som slutar på _inlaga. Ta bort "_smakprov_inlaga" i filnamnet. Öppna sedan kopian som du bytte namn på.
  2. Om pdf:en består av jämnt antal sidor, infoga en tom sida sist i dokumentet (finns funktion i Acrobat för detta).
  3. Byt ut sidan 1 mot pdf:en som slutar på _omslag_fram.
  4. Infoga pdf:en som slutar på _omslag_bak sist i dokumentet.
  5. Spara. Leverera filen som bara har ISBN som filnamn. Kasta de andra filerna.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer